Wordpress website maken

Wordpress website maken in 8 stappen!

Een WordPress website maken is tegenwoordig erg eenvoudig. In deze handleiding geven we je 8 simpele stappen om zelf een Wordpress website te maken zonder dat je daar (veel) geld voor uit hoeft te geven.

Voordelen Wordpress website

  1.  Het is gratis
  2. Je kunt het zelf installeren of laten installeren door je hostingprovider
  3. Je kunt zelf een design (thema) kiezen
  4. Je kunt eenvoudig functies (plugins) toevoegen
  5. Er bestaan duizenden gratis en betaalde thema's en plugins
  6. Je kunt met plugins zoals Woocommerce een shop-gedeelte toevoegen
  7. Het is in de basis ontwikkeld om een blog te starten
  8. De basis (zonder plugins) is zoekmachinevriendelijke code
  9. Je koppelt veelal gemakkelijk andere software aan je Wordpress website
  10. Het is het meestgebruikte CMS ter wereld

Nadelen Wordpress website

  1. Je moet zelf alles aan elkaar knutselen met verschillende plugins
  2. Geen kwaliteitscontrole op code van zowel thema's als plugins
  3. Je code vertroebelt wanneer je teveel plugins installeert (slecht voor SEO)
  4. Je laadtijd daalt snel wanneer je veel plugins of een slecht thema gebruikt
  5. Je moet vaak technisch zijn om een design thema naar wens aan te passen
  6. Voor effectieve landingspagina's heb je andere software nodig
  7. Voor bezoeker- en conversiestatistieken heb je een externe tool nodig
  8. Bij onderhoud en updates gaat er vaak functionaliteit kapot

Kosten Wordpress website

Wordpress is gratis open source software. Je kunt er dus helemaal gratis een website mee maken. Ook veel thema's en plugins zijn gratis. Er bestaan echter ook betaalde thema's en plugins, zeker de kwalitatievere vragen wel een investering. Denk hierbij aan tientallen tot in sommige gevallen honderden euro's Ook de hosting van je website kost geld. Denk hierbij aan enkele tientjes per jaar voor een gemiddelde website.

Hoe lang duurt het maken van een website?

Als je een beetje handig bent dan heb je Wordpress in enkele minuten geïnstalleerd. Zeker wanneer je hostingprovider dit voor je aanbied. Ook een thema installeren kan in enkele minuten. In enkele uren kun je een volledige website maken en vullen. Het ligt er natuurlijk aan wat je van plan bent. De meeste tijd zul je kwijt zijn aan het schrijven van teksten en het vormgeven van je pagina's. Wanneer je echter ook veel in de code wilt bewerken dan zul je daar wat langer mee bezig zijn.

De 5 stappen om zelf een WordPress website te maken:

  • Stap 1: Hosting en domeinnaam regelen
  • Stap 2: WordPress installeren
  • Stap 3: Een design kiezen
  • Stap 4: Berichten en pagina's
  • Stap 5: Menu maken
  • Stap 7: Plugins installeren
  • Stap 7: Widgets
  • Stap 8: Je website doelgericht maken

Stap 1: Hosting en domeinnaam

Om zelf een WordPress website te kunnen installeren heb je serverruimte nodig waar jouw website op komt te staan. Dat heet hosting. Je kunt dit vergelijken met de harde schijf van je computer waar je bestanden op staan. Alleen in Nederland zijn er al honderden hostingspartijen waar je een hostingspakket kunt afsluiten. Een aantal goede hostingspartijen zijn bijvoorbeeld:

Een domeinnaam registreren

Kies een domeinnaam voor je website en controleer of deze nog beschikbaar is.. Zodra je een domeinnaam hebt bedacht die nog beschikbaar is, kun je deze registreren. Dit doe je idealiter bij dezelfde provider als waar je hosting afneemt. Dat scheelt namelijk een hoop technische uitdagingen en je kunt hulp aan je provider vragen. De bestanden van je website worden opgeslagen op je hostingsaccount en deze wordt gekoppeld aan je domeinnaam. Dit gaat via de zogenoemde DNS.

Stap 2: WordPress installeren

Zodra je dit geregeld hebt, kun je WordPress op je hostingsaccount installeren. Let hierbij wel op het verschil tussen Wordpress.com en .org. Je moet namelijk niet de .org versie hebben, die is beperkt en draait niet op je eigen domeinnaam. Bij de meeste hostingproviders kun je Wordpress laten installeren en direct inloggen.

Zelf installeren?

Je kunt het ook zelf doen als je een beetje verstand hebt van techniek. Ga dan naar de website van WordPress, download de software en installeer het systeem via FTP op je domeinnaam. Snap je deze laatste zin niet? Dan is het een goed idee om het niet zelf te doen…

Zodra WordPress is geïnstalleerd heb je al een volledige website. Het design wat je ziet is het standaard design van WordPress. Je kunt daarbij zelf verschillende dingen zoals kleuren, achtergrond, menu’s e.d. aanpassen en natuurlijk beginnen met het vullen van je website. Je zult waarschijnlijk echter eerst een ander design willen kiezen.

Expert tip: Zorg ervoor dat je website een SSL certificaat heeft en er https (een veilige verbinding) voor je domeinnaam staat. Ook dit kun je veelal bij je hostingprovider navragen.

Inloggen

Na installatie krijg je een mailtje met inlogcodes van je hostingprovider. Hierin staat meestal een link naar jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Hier kun je inloggen met de inlogcodes uit de mail.

Stap 3: Een design (thema) kiezen

Voor WordPress websites zijn letterlijk duizenden designs gratis te downloaden. Voor WordPress heten designs thema’s of themes. Je kunt deze downloaden en op je eigen website plaatsen. Hier vind je er vele:

Hier vind je ook hoogwaardige en moderne designs voor weinig geld. Weet je niet hoe je zo’n gekocht design op je website moet krijgen? Neem wederom contact op met je hostingprovider. Voor hen is het namelijk vaak een kwestie van seconden om dit even voor je te doen.

Tip: Neem de tijd om alle designs op deze websites goed te bekijken en kies een design dat helemaal overeenkomt met jouw wens. Zo heb je er na aankoop het minste werk aan.

Stap 4: Berichten en pagina's

In de zijbalk van Wordpress zie je berichten en pagina's staan. Een bericht gebruik je voor je blog. Een pagina gebruik je bijvoorbeeld voor een contactpagina of over ons pagina.

Wanneer je een pagina hebt gemaakt en op publiceren hebt geklikt kun je de pagina bereiken via de url. Deze zie je na publicatie ook bovenaan in de editor verschijnen. Je kunt deze url nu bijvoorbeeld in je website menu plaatsen of bijvoorbeeld delen op social media / via je nieuwsbrief.

Stap 5: Menu maken

Wanneer je een pagina hebt gemaakt en gepubliceerd, kun je deze aan je menu toevoegen. Om dit te doen ga je naar 'Weergave' > 'Menu's'. In het linkergedeelte van je scherm kun je vervolgens jouw pagina's aanvinken en toevoegen aan je menu door op 'Aan menu toevoegen' te klikken.

Eenmaal aan het menu toegevoegd, kun je de menu-items slepen naar de gewenste positie en vervolgens kun je het menu opslaan om hem op je site te tonen.

Stap 6: Plugins installeren

Wanneer je dan een mooie website neer hebt gezet kun je deze uitbreiden met extra functies. Je doet dat aan de hand van WordPress plugins. Je kunt deze plugins in je Wordpress omgeving zelf vinden. Ga in de zijbalk naar Plugins en gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar de functie die je zoekt.

Pas wel op met plugins, in deze video vertel ik je waarom:


Tip: Wat je ook doet, installeer in ieder geval de SEO plugin van Yoast. Deze plugin maakt het doodeenvoudig om de basis zoekmachine optimalisatie van je website in te richten.

Stap 7: Widgets

Widgets zijn heel ruim genomen blokken content die je in de sidebar (zijkant van je website) of op andere plekken zoals in je footer (de onderkant van je website) kunt plaatsen. De meest voorkomende zijn widgets met blogcategorieën, een zoekfunctie of recente reacties in de zijbalk naast je blog of bijvoorbeeld een aangepast menu of je adresgegevens in de footer.

Stap 8: Doelgerichte website

Gefeliciteerd, je hebt nu een simpele website gemaakt. En nu? Nu wordt het tijd om aan je online marketing te gaan denken. Zo kun je de website gebruiken voor:

  1. Het aantrekken van bezoekers (bijvoorbeeld via SEO)
  2. Het omzetten van die bezoekers naar leads en klanten (conversie)

Vraag jezelf dus af wat het resultaat is dat je uit de website wilt halen. Een aantal voorbeelden:

  • Het aantrekken van bezoekers door te gaan bloggen
  • Het opbouwen van een lijst met e-mailadressen (opt-in)
  • Offerteaanvragen krijgen voor je dienst of product
  • Directe sales via de website (bijvoorbeeld via een salespage)
  • Bezoekers doorsturen naar je webshop
  • Een community opbouwen

Alternatief voor Wordpress?

Wil je dat wij een perfecte website voor je opzetten? Die sneller, gebruiksvriendelijker, veiliger, zoekmachinevriendelijker en beter voor je conversie is dan Wordpress? Onze Phoenix websites zijn ontwikkeld om jou het leven makkelijker te maken. Enkele voordelen:

  1. Ze zijn ontwikkeld om hoog te scoren in Google (SEO)
  2. Ze zijn geoptimaliseerd op maximaal resultaat (conversie)
  3. Je maakt moeiteloos landingspagina's voor meer leads en klanten
  4. Phoenix bevat unieke conversietriggers voor meer omzet
  5. Je hebt geen technische kennis nodig om er mee te werken
  6. Je hebt automatisch al je statistieken inzichtelijk
  7. Je website is razendsnel en behaalt de beste prestaties
  8. Je groeit mee met de nieuwste technologische ontwikkelingen

Klik hier om Phoenix gratis te proberen >>>