arrow_drop_up arrow_drop_down

Zelf een e-book maken?

SEO / Internet Marketing Boek Tonny LoorbachEen e-book is een digitaal boek wat veelal in een .pdf formaat te downloaden is zodat je het op je computer kunt lezen of uit kunt printen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer e-books in .epub formaat verschijnen zodat het op Ipads en e-book readers gelezen kan worden. De verkoop van e-books groeit al jaren ontzettend hard op het internet maar toch zie je dat er in veel markten (zeker in Nederland) nog maar weinig e-books te koop zijn. Des te meer reden voor de Nederlandse internet ondernemer om een e-book te gaan schrijven over zijn/haar passie, expertise, hobby, vak of interessegebied.

Iedereen kan een e-book maken

Een e-book maken kan vrij eenvoudig zijn, iedereen is in staat om een e-book te schrijven, ook wanneer je geen geboren schrijver bent.

Stap 1: verzin een goed onderwerp

Het maken van een goed e-book begint met het verzinnen van een goed onderwerp. Dit moet een onderwerp zijn waar je verstand van hebt en waar je over kunt schrijven maar ook een onderwerp dat een beetje pakkend is en aantrekkelijk is om te lezen. Je kunt vaak inspiratie opdoen door te kijken naar het buitenland of door te kijken naar verschillende boektitels in de bibliotheek. Wanneer je eenmaal een goed onderwerp hebt, ga je dan niet blindstaren op een goede titel alvorens je start met schrijven. Een titel komt vaak met een ingeving wanneer je al aan het schrijven bent.

Stap 2: Werk de structuur uit

Deze methode noemen ze ook wel de “Chop it up Methode”. Je gaat als het ware je boek opdelen in kleine hapklare brokken. Dit doe je door eerst je hoofdonderwerp op papier te schrijven en daaronder vervolgens alle hoofdstukken uit te schrijven die je in je boek wilt hebben. Schrijf eerst alles op wat je kunt verzinnen en ga het pas daarna reorganiseren, deleten, samenvoegen en op volgorde zetten. Wanneer je dat hebt gedaan ga je per hoofdstuk weer hetzelfde doen maar ditmaal door alle paragrafen uit te schrijven. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan door voor elke paragraaf eventuele subparagrafen uit te schrijven. Wanneer je dat niet hebt schrijf dan wel per paragraaf enkele steekwoorden op van de inhoud die je daar wilt hebben. Pas als je deze hele structuur klaar hebt ben je klaar om te gaan schrijven. Je hebt in feite de inhoudsopgave van je e-book uitgeschreven.

Stap 3: Ga schrijven!

Als je de inhoudsopgave hebt dan heb je een goed overzicht van je e-book van voor tot eind. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en zodoende met een helder hoofd kunt schrijven. Je kunt nu gaan starten met het invullen van alle kopjes die je hebt uitgeschreven, gebruik bijvoorbeeld de verschillende koppen in Word om de structuur aan te geven en een inhoudsopgave te genereren. Je kunt ervoor kiezen om van voor naar achter te gaan werken maar probeer wel op je inspiratie te letten, soms heb je voor een bepaald hoofdstuk ineens inspiratie en dan moet je daar natuurlijk gebruik van maken ook al ben je misschien nog niet zo ver. Wanneer je elke dag een uur of 2 aan je e-book schrijft kun je letterlijk binnen een week een kwalitatief goed e-book af hebben. Ik heb mijn eerste e-book bijvoorbeeld in 1,5 dag geschreven, mede door deze werkwijze.

Stap 4: Editen

Schrijf je e-book eerst helemaal af voordat je het gaat editen, dit betekent het herschrijven, mooier opmaken, fouten er uit halen enzovoorts. Wanneer je dit tijdens het schrijven al gaat doen beperk je jezelf en je inspiratie van dat moment. Probeer eerst alles uit je hoofd te halen wat er in zit alvorens je het gaat structureren en mooier laat overkomen. Bij het editen kun je het beste eerst de tekst helemaal compleet maken zoals het uiteindelijk gaat worden voordat je het gaat opmaken. Wanneer je eerst gaat opmaken en later tekst toevoegt of verwijderd loop je het risico dat je indeling niet meer mooi uitkomt en je weer opnieuw moet gaan opmaken. Enkele tips voor de opmaak van je e-book:
 • Gebruik voldoende tussenkopjes, zeker 1 per 2 pagina’s
 • Gebruik witregels tussen de tekst, zeker om de 4 regels een witregel
 • Gebruik een goede regelafstand, dit bevorderd het leesplezier
 • Plaats paginanummers onderaan de baldzijde
 • Plaats een kop- en voettekst op elke pagina met o.a. copyright en je url
 • Druk belangrijke dingen in de tekst dik
 • Geef de kopjes een andere kleur dan de tekst
 • Houd de kleur van je tekst altijd zwart
 • Maak een mooie voorpagina gevolgd door een titelpagina
 • Plaats een inhoudsopgave voor in je boek
 • Plaats een voorwoord en een nawoord
 • Maak gebruik van afbeeldingen die je tekst ondersteunen
Een foto voor de voorpagina en cover van je e-book kun je vinden via Stockphoto websites, bijvoorbeeld IstockPhoto.com.

Stap 5: Digitale vormgeving

Wanneer je zelf overweg kunt met Photoshop dan kun je eventueel het programma CoverActionPro aanschaffen om een mooie digitale vormgeving van je e-book te maken. Wanneer je niet zo handig bent met designen dan raad ik je aan om een desginer te zoeken.

E-book cover door ons laten maken?

Een professionele 3D cover verhoogt de waarde van een digitaal product aanzienlijk en geeft een stukje tastbaarheid aan je product in de ogen van je lead of klant. Denk aan een strakke cover voor je e-book, audiobook, video programma, online cursus, softwarebox etc. Klik hier om een professionele cover te laten maken >>>

Stap 6: Verkopen!

Als je e-book eenmaal klaar is dan is het tijd om het te gaan verkopen (als dat je doel is natuurlijk, je kunt het namelijk ook als "give away" op je -opt-in pagina plaatsen). Het meest eenvoudige wat je kunt doen is het online zetten van een goede salespage met een betaalpagina die de klant na betaling doorstuurt naar een zogenaamde bedankpagina. Op deze manier heb je snel een effectief verkoopproces online staan waar je direct bezoekers naartoe kun gaan sturen. Dat kun je doen aan de hand van affiliate marketing, google adwords, facebook en nog vele andere methoden.