arrow_drop_up arrow_drop_down
Geen nieuwe klanten via jouw website?
30 januari 2019 

Geen nieuwe klanten via jouw website?

De titel klinkt misschien een beetje vreemd en het klinkt wellicht ook erg negatief. Maar toch gebeurd het vaak: je maakt een (nieuwe) website en de klanten lijken maar niet binnen te stromen. Is de website dan niet goed? Gaat er iets mis? Ben je iets vergeten? Is alles voor niks geweest? Maar je hebt er zo hard aan gewerkt!

De realiteit van (nieuwe) websites

Zodra je nieuwe website live gaat verwacht je natuurlijk dat er á la minute klanten binnenstromen. Niks is minder waar… Hoe kan dat toch? Het antwoord is simpel: je moet natuurlijk wel eerst mensen naar jouw website toe leiden. Als niemand weet dat jouw website bestaat, hoe komen ze er dan op terecht?

Het kost tijd én werk

Een website is slechts een onderdeel van je totale marketing. Het alleen “hebben” van een website is niet genoeg. Je moet ervoor zorgen dat er mensen naar toe gaan en dat mensen klant van jou gaan worden. Dat is soms een best wel complex proces. En niet alles is te meten, dus soms is het ook beetje gokken en uitproberen.

Laten we als voorbeeld de WebAcademy.nl Club nemen. Hoe ben je daar terecht gekomen? Vrijwel al mijn klanten (zowel de leden van de WebAcademy.nl Club als de website klanten) komen eerst uit op BoonWebdesign.nl. Maar het is niet zo dat men dan direct besluit om klant te worden, daar gaat nogal wat aan vooraf.

 • Mensen lezen mijn blogs en leren dat WordPress en internet marketing mijn expertise is.
 • Ze lezen verschillende pagina's op mijn website en bekijken mijn portfolio. Lezen wie ik ben en zien wat ik maak.
 • Ze volgen mij op een Facebook en kijken hoe ik (persoonlijk) ben.
 • Sommigen volgen eerst een gratis workshop bij mij.
 • Pas later nemen ze contact op en/of worden ze lid van mijn academy.

Vrijwel al mijn klanten hebben mij gezien op meerdere kanalen. En niet één van mijn klanten heeft besloten met mij in zee te gaan door slechts één pagina op mijn website te bekijken. Alles draagt daar aan bij: mijn website, mijn blogs, mijn Facebookpagina, mijn gratis content, etc.

Komen er wel mensen op jouw website?

Als je geen klanten binnenhaalt via je website, dan is de eerste vraag natuurlijk: komen mensen überhaupt wel op jouw website terecht? Misschien is jouw website nog wel onbekend voor het publiek. Tip: gebruik Google Analytics om te weten hoe veel mensen er op jouw website komen, waar ze vandaan komen en wat ze doen. Dat geeft je sowieso al een heel goed inzicht in wat er op dit moment gebeurd op jouw website.

En als vervolgens het antwoord is: nee, er komen geen of nauwelijks mensen op mijn website… Dan weet je dat er werk aan de winkel is 😉 Er zijn allerlei manieren om meer bezoekers te krijgen:

 • SEO, zorgen dat mensen jou vinden via zoekmachines.
 • Social media. Een ideaal medium om jouw website (en jouw bedrijf) te promoten.
 • Google Adwords, betaalde advertenties in zoekmachines.
 • Offline marketing, er zijn ook genoeg ondernemers die klanten binnenhalen zonder actief online te zijn.

En zo zijn er nog veel meer manieren om mensen naar je website te krijgen 🙂

Zorgen voor meer conversie op je website

Als je wel al aardig wat bezoekers krijgt op je website, maar ze kopen niks… Wat dan? Dan moet je waarschijnlijk iets doen om je conversie te optimaliseren.

Houd jezelf niet voor de gek

Ik spreek best wel vaak ondernemers die al een website hebben en die niet genoeg klanten daar uit halen. Zij geven vrijwel altijd direct de website de schuld; de website is vast niet goed genoeg. Maar wanneer ik dan vraag naar hun statistieken en naar hun marketingplannen dan is het antwoord meestal heel simpel: geen flauw idee.

Wil jij meer klanten uit je website halen? Dan moet je twee dingen doen:

 • Meer bezoekers naar je website krijgen.
 • Bezoekers omzetten naar klanten.

Deel twee kun je niet doen zonder deel één, dus dat is waar je eigenlijk zou moeten beginnen 😉

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen