Video SEO: Hoger scoren in YouTube?

Video wordt als zeer waardevol gezien door Google en dan met name natuurlijk YouTube video’s. Dit komt omdat YouTube van Google is. Het toevoegen van relevante YouTube video’s aan je content maakt je content rijker en zorgt ervoor dat je nog beter gaat scoren.

YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld (dus niet Bing of Yahoo). Net zoals we in Google zoeken naar informatie doen we dat ook in YouTube (al zoeken we daar meer naar entertainment). Zodoende gaat zoekmachine optimalisatie dus ook op voor YouTube (in de vorm van video SEO). Daar komt bij dat YouTube resultaten ook in Google getoond worden en video’s je website dusdanig kunnen verrijken dat ook je website in Google stijgt (rijke content).

Er wordt wel gezegd dat je met een YouTube video ongeveer 7 keer zo snel/makkelijk in Google kunt scoren als met een website. Dat ligt natuurlijk een beetje aan de reputatie van je eigen website en of het precies 7 is weet ik niet maar zeker voor beginnende websites is dit een handig gegeven.

Videoresultaten in Google

Sinds enige tijd plaatst Google dus ook videoresultaten in de zoekresultaten:

YouTube video SEO Voordeel

Je ziet dat mijn blogpost op de 3e plek staat en de YouTube video uit de blogpost op plek 5 binnenkomt. De video valt wel vele malen meer op vanwege de grote afbeelding en de playknop in de thumbnail.

De kracht van video SEO

Bovenstaand voorbeeld is ook een van de redenen waarom ik deze interviews doe. In eerste instantie omdat ze leuk en waardevol zijn maar in tweede instantie ook omdat ze geweldig voor SEO zijn. Lees hierover ook mijn artikel: Interviews als verlengstuk op je business.

Google maar eens op “Pieter Zwart”, “Yme Bosma”, “Boris Veldhuijzen van Zanten”, “Maasbert Schouten” en “Joost de Valk” om te zien wat ik bedoel. Bij ze allemaal staat mijn interview op de eerste pagina.

YouTube integreren in je website

Ik plaats mijn video’s op YouTube omdat dit een SEO waarde heeft. Hoe meer views een YouTube video heeft, des te hoger deze in de zoekresultaten van YouTube komt, maar des te groter de kans ook is dat de video bovenaan in de zoekresultaten van Google zelf komt. Wat ik echter niet wil is mijn bezoekers naar YouTube toe sturen om meerdere video’s te bekijken, dan ben ik zo namelijk kwijt en dat is niet goed voor mijn ‘stick ratio’. Ik wil ze op mijn website houden (native marketing). Daarom heb ik mijn YouTube kanaal in mijn website geïntegreerd middels een ‘Bioscoop pagina’. Ik heb dan het voordeel van video SEO en tevens van het behouden van de bezoeker. Dat ziet er zo uit:

YouTube in website (IMU Bioscoop)

Wanneer iemand op een van mijn video’s klikt opent er een YouTube scherm met de video. De bezoeker blijft dus op mijn website en heeft een mooi overzicht van alle video’s met inhoud (promotievideo’s e.d. toon ik hier niet). Super waardevol natuurlijk. Deze techniek levert me ook ontzettend veel extra YouTube abonnees op omdat er een ‘Magnet’ met call-to-action (Volg ons en mis geen enkele video) in beeld staat. Deze vliegt pas na enkele seconden in beeld (beweging grijpt de aandacht) en overlapt ook deels de content (overlapping trekt meer aandacht, evenals de rode Facebook bolletjes). 

YouTube video optimaliseren voor SEO

Om hoog te scoren met je video zul je ook zoekmachine optimalisatie moeten toepassen op je YouTube video. Er zijn in eerste instantie een aantal plekken waar je het keyword waar je op gevonden wilt worden kunt/moet plaatsen:

  1. In de titel van de YouTube video
  2. In de omschrijving (uniek en niet te kort)
  3. In de labels

Bij alle drie is het zaak om het keyword zover mogelijk naar voren te plaatsen. Bij mijn interviews zie je bijvoorbeeld dat de naam van de geïnterviewde het eerste woord is. Dus niet “Interview met Pieter Zwart” maar “Pieter Zwart wordt geïnterviewd”. Zorg dat je in het omschrijving veld altijd even 1, 2 of 3 alinea’s unieke, relevante en goede tekst zet zodat een video een beetje body krijgt.

Ondertiteling in YouTube

Sinds enige tijd bied YouTube ook ondertiteling aan voor video’s. Dit was altijd erg slecht maar wordt steeds beter. Wanneer je een video geüpload hebt dan zul je onder de video een knopje zien (alleen als je ingelogd bent in je account) waarmee je ondertiteling kunt toevoegen:

Ondertiteling in YouTube

Wanneer je daar op klikt kunt je een ondertiteling laten genereren door YouTube, dat ziet er zo uit:

Ondertiteling in YouTube aanpassen

De tekst is niet helemaal kloppend en je zult rare zinnen te zien krijgen maar het is wel verbazend om te zien hoe accuraat dit nu al is. Het meest briljante hiervan is dat je tegenwoordig de volledige ondertiteling kunt aanpassen en dus kloppend kunt maken. Zoek bijvoorbeeld even iemand op Freelance.nl of SiteDeals.nl die dit voor een zacht prijsje wil doen (help je meteen mee aan banen creëren in deze crisistijd). Je hebt dan ineens video + tekst in plaats van alleen video.

Nu je weet dat Google je kant verstaan weet je ook dat Google dus de inhoud van je video kan “lezen”. Zodoende kan Google de tekstversie van je video ook gebruiken voor de zoekresultaten en daarmee wordt het ineens nog veel interessanter om met video SEO aan de slag te gaan.