Starten met video in je webshop
Wil jij je webshop verbeteren door meer traffic te generen naar jouw webwinkel?
Maak dan gebruik van contentmarketing!
De grote trend omtrent contentmarketing is op dit moment videomarketing. Videomarketing wordt ingezet om de band met je bezoeker te vergroten om ervoor te zorgen dat deze terugkeert.
Met bewegend beeld komt jouw boodschap nóg beter over dan alleen met stilstaand beeld. Zo kun je video heel doeltreffend toepassen in webshops om de producten nog beter weer te geven.
Maar hoe doe je dit nou eigenlijk precies en welke type video werkt goed voor jouw webshop? Je leest het in deze blog!
Als webwinkelier starten met video
Er zijn diverse redenen waarom je als webwinkelier wilt starten met video. Wat wil je precies bereiken? Denk aan meer conversie, een betere ranking in de zoekmachines of gewoon als extra service. Video roept andere emoties op dan alleen tekst en het kan op een andere manier informerend zijn. Het nadeel van webshops is dat een klant het product niet echt goed kan bekijken. Dit nadeel kun je omzetten naar een voordeel door video in te zetten. Je producten presenteren via video is echt een aanwinst voor jouw webshop en dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Je kunt bijvoorbeeld een how-to video of een mooie overzichtsvideo van een product maken zodat de afmetingen zichtbaar zijn. Doordat klanten het product in gebruik zien, hoeft een uitleg vaak al minder uitgebreid te zijn.
Het 3S-model: starten met video
Wil je erachter komen welke soorten video’s werken in jouw webwinkel en is je marketingbudget niet hetzelfde als die van Dove of Google? Maak dan gebruik van het 3S-model. Het 3S-model vergt geen enorme investeringen, maar wel de inzet en drive om op een andere manier naar je klanten te communiceren. Het model legt drie type video’s uit, namelijk Shop, Service en Sales.
1. Shop: beginnen met bedrijfsvideo
Deze video’s gaan niet over een specifiek product of klantvraag. Het zijn meer video’s-met-een-knipoog om een bedrijf beter te positioneren. Het voornaamste doel van deze video’s is naamsbekendheid opbouwen en een goed gevoel uitstralen naar de klant. Deze video hoeft ook niet lang te zijn, dit kan bijvoorbeeld even een gauw kijkje achter de schermen of een vlog zijn.
2. Service: service video maken
Veel gestelde vragen van klanten kan je vaak eenvoudiger uitleggen in een service video. Denk aan het aansluiten van een apparaat, productvergelijking of merkvergelijking. Deze service video’s kunnen vaak in één opname worden gemaakt en hebben niet teveel bewerking nodig.
3. Sales: starten met verkoopvideo
Starten met verkoopvideo. De klant weet ondertussen welk product hij of zij wil hebben en nu is het de bedoeling dat jij je productkennis in gaat zetten. Dit kan in de vorm van een review video. Dit is bijvoorbeeld een verkoopvideo waarin je een product beoordeelt en het product aanprijst. Door een review video te maken geef je de klant een extra duwtje in de rug richting de check-out.
Aan de slag met filmen. Wat heb je nodig?
Wil je starten met bedrijfsvideo, beginnen met service video of een verkoopvideo maken? Daarvoor heb je niet veel middelen nodig.
Een mobiele telefoon met camera en een videobewerkingsprogramma is al voldoende om een service video, bedrijfsvideo of verkoopvideo te maken. Zorg wel dat je je mobiel horizontaal houdt als je filmt 😉. Er worden veel gratis programma’s aangeboden die je kunt gebruiken. Als je een Macbook bezit dan biedt Apple standaard een programma aan wat iMovie heet. Als je de video af hebt, dan kun je deze uploaden op YouTube en de video plaatsen in jouw webshop. YouTube is van Google. Google laat daarom graag video’s van YouTube zien in de zoekresultaten. Hoger komen in Google? Plaats dan je video’s op Youtube.
Tools voor videomarketing
Door het gebruik van video te meten, leer je je publiek beter kennen. Wat vinden ze leuk en waar haken ze af? Door het gebruik inzichtelijk te maken en dit mee te nemen naar nieuwe videoproducties, kun je doorlopend de kwaliteit van je content verbeteren.
Google Tag Manager
Om te meten wat het effect van een video is en welke video’s de klant heeft bekeken kun je gebruik maken van de Google Tag Manager tool. Deze tool wordt gebruikt voor het verzamelen van kerngetallen en andere statistieken van je geplaatste video’s. Tag manager meet het gebruik van de YouTube-player en zet de geregistreerde events door naar Google Analytics.
YouTube Analytics
YouTube Analytics is in feite het zusje van Google Analytics en maakt het gebruik van de aangeboden video content inzichtelijk. In YouTube Analytics kun je de prestaties van jouw video’s en geclaimde content bijhouden met actuele statistieken en rapporten. Er zijn een hoop gegevens beschikbaar in de verschillende rapporten, zoals de rapporten Kijktijd, Verkeersbronnen en Demografie.
Starten met service-video heeft vele voordelen!
Als je overweegt om ook aan de slag te gaan met video voor jouw webwinkel dan is het verstandig als je start met de service video’s. Dit heeft namelijk vele voordelen voor jouw bedrijf.
- Een klant verwacht geholpen te worden, een service video met teveel poespas hoeft dus niet;
- Service video’s die veel gestelde vragen beantwoorden zorgen voor minder servicevragen via mail, telefoon of chat;
- Je kan het echte verhaal vertellen, zoals een vergelijkingsvideo, en je hoeft niet het praatje van de fabrikant online te zetten. Hierdoor straal je meer vertrouwen uit naar de klant;
- Je zult minder retouren ontvangen, omdat de klant de producten beter kan zien door de service video en zeker weet wat hij/zij gaat ontvangen
Tuurlijk, de eerste video’s zullen niet gelijk van de hoogste kwaliteit zijn. Hier hebben de meeste bedrijven mee te maken.
Gelukkig kan je een video zo vaak opnemen als je wilt, totdat je tevreden bent met het resultaat 😉