Video’s op je website: YouTube of Vimeo?

28 februari 2022

Er zijn veel manieren om jezelf te laten zien op je website. Een heel goede manier is het gebruik van video’s. Als je écht wilt dat mensen JOU leren kennen (zonder dat je je persoonlijk aan élk persoon moet voorstellen) dan kun je zeker weten het beste video inzetten. Ook voor bijvoorbeeld tutorials is het erg handig om video’s te gebruiken. En biedt je een online academie en/of online cursussen? Ook dan zijn video’s echt ideaal! Praten gaat sneller dan typen en het is makkelijker om de juiste toon te vinden.

Maar is dat niet heel eng, zo’n video maken? Ja, de eerste keer is altijd wel eng haha :) Maar hey, wie weet kom je er wel achter dat het stiekem heel leuk is om video’s te maken, zoals ik. Ik weigerde er aan mee te doen toen al mijn concurrenten begonnen met het maken van video’s. Na een tijdje begon het toch te kriebelen… Toen heb ik besloten om een video te maken speciaal voor mijn klanten. Dat is wat minder eng, want ja.. Zij kennen mij toch al ;) De video bleek een groot succes en al snel begon ik meer video’s te maken voor mijn website. Op het moment van schrijven is dat zo’n 2 jaar geleden. We zijn inmiddels al aardig wat video’s verder haha ;)

Maar goed… Ik krijg steeds vaker de vraag hoe men het beste video’s kan plaatsen op een WordPress website én waar je video’s het beste kan hosten (uploaden). Daar gaat dit artikel over ;)

Zelf video’s hosten op je WordPress website

Het wordt altijd afgeraden om zélf video’s te gaan hosten (op je eigen webruimte te zetten). Dit vanwege twee redenen;

  • Het kost ontzettend veel webruimte. Zeker als je veel video’s hebt, is dit geen goed idee.
  • Er zit dan geen player bij (geen afspeelknop, pauze knop, etc). Dat is niet zo handig haha ;)

Goed, niet zelf hosten dus. Nooit. Never. Maar waar dan wel?

Video op YouTube of Vimeo uploaden?

YouTube en Vimeo zijn de twee meest bekende video upload platformen ter wereld. Beide platformen zijn echt ideaal om te gebruiken voor je video’s. Ze hebben namelijk ook allebei de mogelijkheid om de filmpjes, met player en al, op je website te plaatsen, zónder dat je verstand hoeft te hebben van techniek.

Maar welk platform kun je nu het beste gebruiken?

Beide platformen hebben voordelen en nadelen (zoals altijd haha). Het antwoord op deze vraag hangt af van wat je precies wilt gaan doen met de video. Hieronder leg ik je de voordelen en nadelen uit van beide platformen. Let op: Ik geef alléén de verschillen aan.

Voordelen van YouTube

  • YouTube kun je gratis gebruiken, ook het instellen van privé video’s is gratis (handig voor online cursussen enzo).
  • Via YouTube zelf worden de video’s vaker bekeken als je het vergelijkt met Vimeo.

Voordelen van Vimeo

  • De kwaliteit van de video’s zijn over het algemeen wat beter.
  • Het uploaden is gratis, MAAR als je je video’s verborgen wilt hebben, dien je een abonnement aan te schaffen.
  • Bij de betaalde versie heb je veel controle over de players (o.a. het verbergen van het logo, aanpassen van de kleuren, etc.).

De beste optie voor jou

Wat voor jou de beste optie is, hangt dus eigenlijk af van bovenstaande verschillen. Vimeo heeft betere kwaliteit en je kunt de player aanpassen. Voor bijvoorbeeld online cursussen raad ik dan ook altijd Vimeo aan. Als je “gewoon” wat video’s wilt uploaden die NIET privé hoeven te zijn, dan zou ik gaan voor YouTube.

Video’s op YouTube en Vimeo privé instellen

Wil je niet dat jouw video’s zomaar gevonden kunnen worden door iedereen? Dat kun je zelf instellen. Bij YouTube kan dat altijd, bij Vimeo niet altijd. Daar heb je dan een betaalde abonnement voor nodig.