het-gebruik-van-video-in-de-customer-journey

Het gebruik van video in de customer journey

Als marketeer is het je job om te zorgen dat je bedrijf op de meest effectieve manier zichtbaar is in de customer journey van je prospects. Video is een prima middel om dit te doen. Video is aansprekend en makkelijk te delen.

Er zijn veel verschillende typen video’s en deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat er in iedere fase van de customer journey een passende video mogelijk is. Het is dus belangrijk om te weten welk type video het beste past bij iedere fase van de customer journey.

Wat is een customer journey?

Een customer journey, ofwel klantreis, is een weergave van de interactie van een klant met een organisatie. Dit kan zowel om verkoop als om service gaan. Het maakt inzichtelijk in welke mate je het klantproces succesvol hebt ingericht. Voorbeelden van customer journeys: ‘ik wil een auto kopen’ of ‘ik heb een klacht en wil dat het opgelost wordt’. Je kunt ze toepassen op zowel bestaande klantprocessen als op nog te ontwerpen klantprocessen.

Dit zijn de 4 fasen van de customer’s journey en de daarbij passende video’s:

1. Awareness fase

In de awareness fase beginnen je prospects te beseffen dat ze een bepaald probleem hebben waar ze nog een oplossing voor moeten vinden. Meestal zullen ze dan gaan zoeken in Google, via aanbevelingen of via sociale media. Waarschijnlijk is het nog niet helemaal duidelijk waar ze naar op zoek zijn en hebben ze vragen. De uitdaging is om de juiste antwoorden te geven op de plekken waar ze ernaar zoeken.

Commercial

  • Onder aandacht brengen van product/dienst
  • Kennis laten maken met je merk of product

Dit is een voorbeeld van een goede commercial:

Vlog

  • Om verkeer naar je website te krijgen
  • Een laagdrempelig middel
  • Wordt makkelijk gedeeld
  • Attent maken op een latente behoefte

Bekijk hier een voorbeeld van een goede vlog;

Moodfilm

  • Mensen in de stemming brengen zodat ze open staan voor je product of dienst
  • Latente behoefte aankaarten

Een must-see moodfilm:

 

2. Consideration fase

In deze fase gaat de klant afwegen waar hij zijn mogelijke aankoop zal gaan doen. Hij of zij zal nu verschillende producten en verschillende bedrijven met elkaar gaan vergelijken.

Kennismakingsvideo

  • Persoonlijke manier om jezelf voor te stellen. Bijvoorbeeld bij een offerte aanvraag.

video customer journey kennismaking

Bedrijfsfilm

  • Met een bedrijfsfilm kun je de kijker laten zien wat je bedrijf precies doet.

Uitlegvideo

  • Met een uitlegvideo kun je een product op een effectieve manier beschrijven en zorgen dat de kijker je product volledig begrijpt.

 

Leestip: Corporate storytelling: hoe gebruik je storytelling voor je bedrijf?

3. Decision fase

In deze fase heeft de klant al een besluit genomen en wil de aankoop gaan doen. De klant weet alleen nog niet waar. Besef goed dat klanten ook in deze fase nog makkelijk kunnen afhaken.

Testimonial

  • Met een testimonial video worden kopers op een positieve manier beïnvloed.

Bekijk hieronder een testimonial video:

Bedrijfscultuur video

  • Voor een koper is het interessant om meer te weten over de mensen die er werken en wat voor bedrijfscultuur er heerst. Mensen doen uiteindelijk zaken met mensen.

Bekijk hieronder een goede bedrijfscultuur video:

Product video

  • Wat kopen we nou precies? Is dit écht wat ik zoek?

 

4. Retention fase

Na de aanschaf volgt direct de retention fase waarbij service centraal staat (vragen over product of dienst).

Bedankt video

  • Coolblue is hier geniaal in:

Instructie video

  • Bugaboo maakt laagdrempelige video’s om praktisch gebruik van het product te laten zien:

Leestip: Wat is Facebook Live? En hoe zet ik het zakelijk in?

Het is dus belangrijk om na te denken over het type video dat past bij de juiste fase in de customer journey. Ga na wat je doel is en bedenk dan met wat voor voor type video je dit doel het beste kunt bereiken. Het belangrijkste is dat je relevant bent voor je doelgroep op het juiste moment op de juiste plaats.

Conclusie

In het kort: In de ‘awareness’ fase geef je antwoord geeft op vragen of wensen van potentiële klanten waaruit blijkt dat je hun problemen goed kent. Tijdens de ‘consideration’ fase help je ze om hun opties helder te krijgen. In de ‘decision’ fase zorg je ervoor dat ze het juiste product bij jouw bedrijf kopen. Uiteindelijk moet je in de ‘retention’ fase zorgen dat de kopers snappen hoe ze de producten moeten gebruiken en dat ze een goed gevoel bij je bedrijf overhouden.