YouTube marketing handleiding

YouTube Marketing handleiding

YouTube is een prachtige dienst voor je persoonlijke vermaak op de momenten dat je inspiratie ver te zoeken is en je gewoon zin hebt om met je verstand op nul een uurtje weg te kwijnen voor je beeldscherm. Daarnaast kun je YouTube ook fantastisch gebruiken als online marketing kanaal. Het voordeel van YouTube is dat het een hele virale werking heeft, zolang je er natuurlijk maar video’s met een virale factor op zet. Je kunt feitelijk je hele virale marketing strategie baseren op YouTube.

Hoe doe je marketing via YouTube?

Het begint natuurlijk met het uploaden van je video’s op YouTube, dat kunnen Camtasia video’s zijn maar als je een virale werking wilt hebben dan zul je waarschijnlijk moeten gaan werken met echte video’s (waarin je zelf te zien bent). Video’s worden viraal wanneer ze een emotie raken bij de kijker, veelal is dat humor, drama of een andere vorm van entertainment. Natuurlijk kan het ook wanneer je een super duidelijke instructievideo hebt gemaakt voor een nieuw systeem op het internet maar een grotere kans op een viraal effect heb je met het losmaken van emoties.

Hoe krijg je meer views op YouTube?

Het aantal views is het aantal keren dat je video is bekeken, des te hoger dit is, des te beter het voor je is. Naarmate je meer views krijgt kom je ook hoger in de resultaten van YouTube terecht en zullen dus meer mensen je video op YouTube zien verschijnen, ofwel in de resultaten ofwel in de gerelateerde resultaten naast andere video’s.

gerelateerde-videos-in-youtube

Over gerelateerde video’s gesproken: Wanneer je een beetje mee wilt liften op het succes van andere video’s op YouTube met een gerelateerd onderwerp aan jouw video dan kun je ervoor zorgen dat jouw video als eerste resultaat naast deze video’s wordt getoond (bij de gerelateerde video’s). Het enige wat je hoeft te doen is je video te modelleren op de video waar je naast vertoond wilt worden.

Wanneer je een soortgelijke titel, omschrijving en labels opgeeft voor je video dan bestaat er een grote kans dat je (na verloop van tijd) als meest gerelateerde video wordt vertoond. Je kunt je video’s ook gewoon in je autoresponder plaatsen, op die manier krijgen alle nieuwe leden van je nieuwsbrief automatisch bericht van je video en zullen je views dus constant blijven oplopen naarmate je nieuwsbrief blijft groeien.

Op welke termen wordt gezocht in YouTube?

Het is handig om te weten op welke termen er in YouTube wordt gezocht zodat je weet op welke woorden je jouw video’s in moet richten (om dus meer views te krijgen).

youtube-zoekvenster

Net zoals Google heeft ook Youtube hiervoor een KeyWordTool, je kunt deze YouTube KeywordTool hier vinden. Met deze tool kun je precies uitvinden op welke zoektermen er veel wordt gezocht in YouTube en dus kun je daar in de titel, omschrijving en labels van je video’s rekening mee houden.

Wat heb je aan deze views?

Views op YouTube zijn natuurlijk leuk en aardig voor je naamsbekendheid maar het zal je niet zo snel geld opleveren. Natuurlijk wel wanneer je advertenties in je video’s vertoond maar daar zul je geen miljonair van worden. Wanneer je wel graag advertenties in je video’s wilt waarvoor je betaald krijgt dan kun je een YouTube partner account aanvragen. Afgezien van deze inkomsten is het verstandig om te gaan kijken hoe je jouw kijkers op YouTube om kunt zetten naar bezoekers op je website.

Hoe zet je kijkers om in bezoekers?

Dat kun je bijvoorbeeld al doen door de beschrijving van elke video te beginnen met een link naar je website. Dit doe je aan het begin van de omschrijving omdat vaak alleen de eerste regel van de omschrijving zichtbaar is onder een video. Zorg er ook voor dat je deze link begint met // zodat je link ook klikbaar wordt.

url-in-youtube-beschrijving

Richt je YouTube Kanaal in

Wat je ook kunt doen is je “YouTube kanaal” goed inrichten en persoonlijk maken. Je YouTube kanaal is een soort van homepage die je automatisch krijgt wanneer je een YouTube account aanmaakt. Klik nadat je bent ingelogd boven in beeld op je gebruikersnaam en vervolgens op “mijn kanaal”. Je kunt dit kanaal heel persoonlijk maken met al jouw informatie en dus ook je webadres. Je kunt hier eventueel ook een welkomstvideo in plaatsen waarin je kort en enthousiast verteld wie je bent, wat je doet en wat je website is.

Zorg voor abonnees!

Mensen kunnen ook abonnee worden op je YouTube kanaal zodat zij automatisch op de hoogte worden gesteld van de nieuwe video’s die je upload. Ik plaats bijvoorbeeld regelmatig nieuwe video’s waarvoor ik niet speciaal een update of nieuwsbrief uitstuur, mijn abonnees krijgen hier wel bericht van. Bekijk bijvoorbeeld ook hoe ik de abonneer knop toon op mijn video pagina.

Vind je mijn video’s bijvoorbeeld interessant en wil je weten wanneer ik iets nieuws plaats? Meld je dan hier aan als abonnee op mijn Kanaal

Hoe maak je supersnel een goede YouTube video?

Ik maak regelmatig even snel een korte video die ik direct zonder dat ik deze hoef te bewerken op YouTube zet. Dit kost me echt letterlijk enkele minuten. Ik doe dat aan de hand van een Flipcamera. Je kunt daarvoor de FlipMino gebruiken maar ik gebruik de laatste de tijd de Kodak variant (Kodak Zi8). Dit doe ik omdat de Kodak een audio ingang heeft en zodoende kan ik dus een microfoon aansluiten voor een betere geluidskwaliteit. Deze camera’s hebben een usb uitgang waarmee je ze dus direct in je laptop kunt steken en de video die je hebt gemaakt kunt uploaden naar YouTube. Je hebt dan ook perfecte HD kwaliteit.

De “Bounce Methode”

Een techniek die ik hierbij toepas heet de Bounce Methode:

Losse YouTube tips

Nog even wat losse dingetjes waarvan ik denk dat het slim is om rekening mee te houden wanneer je intensief YouTube gaat gebruiken:

  • Plaats altijd een goede pakkende titel
  • Plaats altijd een uitgebreide omschrijving
  • Plaats altijd enkele steekwoorden als labels
  • Aandacht is schaars, zorg dat je video’s niet saai zijn
  • Hecht waarde aan een goede geluidskwaliteit
  • Probeer je video’s altijd in HD kwaliteit op YouTube te zetten
  • Maak originele video’s die er uit springen
  • Varieer in je onderwerpen

Video SEO met YouTube