Video SEO: Hoger scoren in YouTube?
31 maart 2014 
5 min. leestijd

Video SEO: Hoger scoren in YouTube?

Video wordt als zeer waardevol gezien door Google en dan met name natuurlijk YouTube video’s. Dit komt omdat YouTube van Google is. Het toevoegen van relevante YouTube video’s aan je content maakt je content rijker en zorgt ervoor dat je nog beter gaat scoren.

YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld (dus niet Bing of Yahoo). Net zoals we in Google zoeken naar informatie doen we dat ook in YouTube (al zoeken we daar meer naar entertainment). Zodoende gaat zoekmachine optimalisatie dus ook op voor YouTube (in de vorm van video SEO). Daar komt bij dat YouTube resultaten ook in Google getoond worden en video’s je website dusdanig kunnen verrijken dat ook je website in Google stijgt (rijke content).

Er wordt wel gezegd dat je met een YouTube video ongeveer 7 keer zo snel/makkelijk in Google kunt scoren als met een website. Dat ligt natuurlijk een beetje aan de reputatie van je eigen website en of het precies 7 is weet ik niet maar zeker voor beginnende websites is dit een handig gegeven.

Videoresultaten in Google

Sinds enige tijd plaatst Google dus ook videoresultaten in de zoekresultaten:

YouTube video SEO Voordeel

Je ziet dat mijn blogpost op de 3e plek staat en de YouTube video uit de blogpost op plek 5 binnenkomt. De video valt wel vele malen meer op vanwege de grote afbeelding en de playknop in de thumbnail.

De kracht van video SEO

Bovenstaand voorbeeld is ook een van de redenen waarom ik deze interviews doe. In eerste instantie omdat ze leuk en waardevol zijn maar in tweede instantie ook omdat ze geweldig voor SEO zijn. Lees hierover ook mijn artikel: Interviews als verlengstuk op je business.

Google maar eens op “Pieter Zwart”, “Yme Bosma”, “Boris Veldhuijzen van Zanten”, “Maasbert Schouten” en “Joost de Valk” om te zien wat ik bedoel. Bij ze allemaal staat mijn interview op de eerste pagina.

YouTube integreren in je website

Ik plaats mijn video’s op YouTube omdat dit een SEO waarde heeft. Hoe meer views een YouTube video heeft, des te hoger deze in de zoekresultaten van YouTube komt, maar des te groter de kans ook is dat de video bovenaan in de zoekresultaten van Google zelf komt. Wat ik echter niet wil is mijn bezoekers naar YouTube toe sturen om meerdere video’s te bekijken, dan ben ik zo namelijk kwijt en dat is niet goed voor mijn ‘stick ratio’. Ik wil ze op mijn website houden (native marketing). Daarom heb ik mijn YouTube kanaal in mijn website geïntegreerd middels een ‘Bioscoop pagina’. Ik heb dan het voordeel van video SEO en tevens van het behouden van de bezoeker. Dat ziet er zo uit:

YouTube in website (IMU Bioscoop)

Wanneer iemand op een van mijn video’s klikt opent er een YouTube scherm met de video. De bezoeker blijft dus op mijn website en heeft een mooi overzicht van alle video’s met inhoud (promotievideo’s e.d. toon ik hier niet). Super waardevol natuurlijk. Deze techniek levert me ook ontzettend veel extra YouTube abonnees op omdat er een ‘Magnet’ met call-to-action (Volg ons en mis geen enkele video) in beeld staat. Deze vliegt pas na enkele seconden in beeld (beweging grijpt de aandacht) en overlapt ook deels de content (overlapping trekt meer aandacht, evenals de rode Facebook bolletjes).

YouTube video optimaliseren voor SEO

Om hoog te scoren met je video zul je ook zoekmachine optimalisatie moeten toepassen op je YouTube video. Er zijn in eerste instantie een aantal plekken waar je het keyword waar je op gevonden wilt worden kunt/moet plaatsen:

  1. In de titel van de YouTube video
  2. In de omschrijving (uniek en niet te kort)
  3. In de labels

Bij alle drie is het zaak om het keyword zover mogelijk naar voren te plaatsen. Bij mijn interviews zie je bijvoorbeeld dat de naam van de geïnterviewde het eerste woord is. Dus niet “Interview met Pieter Zwart” maar “Pieter Zwart wordt geïnterviewd”. Zorg dat je in het omschrijving veld altijd even 1, 2 of 3 alinea’s unieke, relevante en goede tekst zet zodat een video een beetje body krijgt.

Ondertiteling in YouTube

Sinds enige tijd bied YouTube ook ondertiteling aan voor video’s. Dit was altijd erg slecht maar wordt steeds beter. Wanneer je een video geüpload hebt dan zul je onder de video een knopje zien (alleen als je ingelogd bent in je account) waarmee je ondertiteling kunt toevoegen:

Ondertiteling in YouTube

Wanneer je daar op klikt kunt je een ondertiteling laten genereren door YouTube, dat ziet er zo uit:

Ondertiteling in YouTube aanpassen

De tekst is niet helemaal kloppend en je zult rare zinnen te zien krijgen maar het is wel verbazend om te zien hoe accuraat dit nu al is. Het meest briljante hiervan is dat je tegenwoordig de volledige ondertiteling kunt aanpassen en dus kloppend kunt maken. Zoek bijvoorbeeld even iemand op Freelance.nl of SiteDeals.nl die dit voor een zacht prijsje wil doen (help je meteen mee aan banen creëren in deze crisistijd). Je hebt dan ineens video + tekst in plaats van alleen video.

Nu je weet dat Google je kant verstaan weet je ook dat Google dus de inhoud van je video kan “lezen”. Zodoende kan Google de tekstversie van je video ook gebruiken voor de zoekresultaten en daarmee wordt het ineens nog veel interessanter om met video SEO aan de slag te gaan.

YouTube versus Facebook video, wat is beter?

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
Quincy
Door

Quincy

op 31 Mar 2014

Goeie tips Tonny, met name de tags die je van je concurrenten kan stelen /lenen is uitermate handig. Wat tevens handig is om je eigen videos te voorzien van een unieke tag, die niet direct met het onderwerp van je videos te maken heeft. (voorbeeld hiervan kan zijn MarketingTips1258) Deze tag zal waarschijnlijk niet door je concurrenten worden opgemerkt, en/of worden overgenomen in hun eigen videos. Echter wanneer jou eigen videos wordt afgespeeld..zullen je andere videos bij aanbevolen/suggested videos aan de rechterkant verschijnen. Groet, Quincy

Jerik van Nuenen
Door

Jerik van Nuenen

op 31 Mar 2014

Goede tip en video Tonny! Ik moet het voor 3 kwart hebben van videomarketing. Een aantal van mijn video's staan, samen met het desbetreffende blogartikel, op #1 bij Google :). Ben weer benieuwd naar je volgende video. Succes! Groeten, Jerik

Jean-Paul
Door

Jean-Paul

op 31 Mar 2014

Handige 'algemene informatie' voor de beginner. Komt echter wel iets meer bij kijken. Het begint al bij keyword research en dan op exacte zoekopdrachten ipv broad. Daarna moet je de relevantie weten, commerciality van het keyword, en de sterkte van de competitie van de eerste 10 zoekopdrachten in Google wil je ranken in Google. Met de Google Planner kom je niet aan die info, heb je software voor nodig. Video SEO is vele malen beter dan een website optimaliseren vanaf scratch. Een website vanaf scratch heeft een Pagerank 0, Youtube heeft een PR van 9. Een keer raden waar Google de voorkeur aan geeft. Via video SEO kan je al verkeer genereren binnen 30 dagen. Website SEO heeft daar min 6 maanden voor nodig. En dan nog, Google heeft het niet zo op marketeers dus helemaal jezelf in de "mercy van Google" gooien lijkt mij niet zo goede strategie. In combinatie met andere strategieën echter wel. Views; Alleen een video oploaden en wat onpage optimization en dan afwachten op je eerste views duurt een eeuwigheid zeker als je net bent gestart met je YouTube kanaal. Helemaal als je concurrentie rankt in Youtube met duizenden dan wel honderd duizenden views. 2 mogelijkheden; Fivver.com en koop voor $5 niet meer dan 1000 views om te beginnen met ranken. En/of je video promoten via Promoted Post op je Facebook Fanpage, of een zg Dark Post als je niet wilt dat jouw fans je video zien, maar alleen je target audience. Dit kan je doen via de Power Editor. Offpage: Wil je dat je video rankt in Google op je keyword dat je honderden clicks kan opleveren moet je linkbuilden en daar heb je ook de juiste software voor nodig wat al gauw tot de honderden $ in de maand kan oplopen... Groet, Jean-Paul

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 31 Mar 2014

Dank voor je reactie Jean-Paul, ik ben het echter wel volledig oneens met je. Keyword research: kan binnen enkele seconden door logisch na te denken en de Google suggest te gebruiken. Je hoeft echt geen diepte onderzoek te doen om tot een logische woordcombinatie te komen waar je doelgroep eventueel op zou zoeken. Ik heb in mijn hele carrière nog nooit een keywordtool gebruikt... 6 maanden om te scoren in Google?! Dat was misschien in 1998 nog zo. Anno 2014 kun je letterlijk binnen 24 uur al in de organische resultaten scoren. Zelfs met een nieuwe website (dat is me namelijk kortgeleden nog gelukt, zonder backlinks nog wel). Pagerank is geen vaste waarde van 1 tot en met 10. Google hanteert zelf een heel andere Pagerank welke naar gerucht eerder tussen de 1 en 10.000 ligt. Daarbij is Pagerank ook maar 1 van de ongeveer 250 ranking factoren om te scoren in Google... Google heeft het niet zo op marketeers? Vreemde aanname vind ik dat. Ben ik het voor de volle 100% niet mee eens. Google maakt absoluut geen onderscheid op persoonsniveau. Google kijkt naar de waarde, relevantie en populariteit van content. Google ontwikkelt op volle snelheid door aan tal van mogelijkheden voor adverteerders. Waarom zouden ze zoiets als YouTube promoted video's uitvinden wanneer ze een hekel aan marketeers hebben ;) Views kopen? En dan meteen ook maar wat Facebook likes, backlinks en positieve testimonials/klantervaringen inkopen zeker? Nee, ik denk dat je hier echt een slecht advies voor internetondernemers geeft. Met alle respect. Zoveel ondernemers worden de dupe van dat soort adviezen. Ze worden uit Google (en YouTube) gegooid, krijgen een ban of vallen bij hun klanten door de mand. Mijn advies aan iedereen: ga transparant en eerlijk ondernemen en probeer niet de boel te flessen wanneer je ook op de lange termijn resultaat wilt behalen. Promoted video's is wel een prima advies voor meer views, dat is gewoon eerlijk adverteren. Software om te linkbuilden? tegen betaling? Nee... als dat echt je idee is van een goede SEO strategie dan raad ik je aan mijn boek te lezen. Gaat je een hoop tijd en geld schelen! ;)

Jean-Paul
Door

Jean-Paul

op 31 Mar 2014

Logisch nadenken is inderdaad erg belangrijk, maar als je op de internationale markt wilt spelen waar je met concurrentie te maken hebt heb je toch toch een betere analyse nodig voordat je tijd gaat investeren in het maken van content.

Maikel Korbmacher
Door

Maikel Korbmacher

op 04 Apr 2014

Beste Tonny, Goede video. mee eens dat videomarketing steeds belangrijker wordt (is)! Een vraagje; Met wat voor camera maak jij opnames en hoe neem je het geluid op. Ik wil goede kwaliteit video's met ook goed geluid (dus geen geluiden van de omgeving op de achtergrond)?? Alvast bedankt! gr Maikel Korbmacher

Werner
Door

Werner

op 14 Apr 2014

Hoi Tonny, een nieuwe site binnen 24 uur opgepakt door Google? Wat doe je dan behalve het indienen van een sitemap? Ben erg benieuwd. Mvg

Video56
Door

Video56

op 23 Jul 2014

Ik vraag me af waarom je juist op Youtube hoger wil ranken. Je kunt meeliften op de pagerank van Youtube, maar daarmee cijfer je je eigen site weg. Groot nadeel van Youtube is dat kijkers vaak snel weer doorgaan naar de volgende video op YT en niet down wat je wil; converteren. De vraag is dus, wanneer kies je voor YT en wanneer kies je voor hosted als het om video seo gaat.

Tonny Loorbach
Door

Tonny Loorbach

op 24 Jul 2014

Het gaat hier om de combinatie van beide. Ik plaats mijn video's op YouTube om daar te scoren en ik plaats de YouTube video's op mijn website om met mijn website te scoren in Google. Wanneer je een YouTube video aan je blogbericht toevoegt zul je zien dat je veel beter gaat scoren in Google. Bij eigen hosting van video's is dat minder het geval. Ook komen YouTube video's als losse (en dus extra) resultaten in Google naar boven. Daarnaast is er het virale effect van YouTube. Je video's kunnen doorgestuurd worden en zelfs op andere websites terecht komen. Dat geeft je een veel groter bereik. Ook kunnen mensen die nu naar YouTube gaan jouw video tegenkomen in de gerelateerde video's (dus zonder dat ze er naar op zoek waren) Ook moet je er rekening mee houden dat een video niet altijd een direct conversie doel heeft. De meeste van mijn video's plaats ik voor mijn positionering en vanuit het principe van wederkerigheid (om waarde te geven). Wanneer ik een verkoopvideo maak voor een aanbod dan heb ik daar geen YouTube strategie mee. Ik kies dan vaak voor Vimeo of voor een verborgen YouTube video welke enkel op mijn website te bekijken is.

Video56
Door

Video56

op 27 Jul 2014

Volgens mij is het niet zo simpel als je schetst... er wordt niet voor niets door de grote SEO bureaus (zoals SEOMoz) geadviseerd om voor je eigen website gebruik te maken van hosted video (bv seo geoptimaliseerd via Wistia) ipv gebruik maken van Youtube. Er kan zelfs sprake zijn van negatieve SERP-effecten doordat je duplicate content op je site shared, ook al is die content van jezelf. Omdat YT altijd hoger ranked, wordt je eigen site gezien als degene die de content kopieert. Kijk hier maar: Voor kleine sites lijkt dit een probleem, wat grotere, meer gevestigde sites hebben er misschien minder last van?

Erik
Door

Erik

op 29 Sep 2014

heel netjes, best wel logisch, maar ja met nadenken kom je verder

Joost van den Heuvel
Reactie plaatsen