arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juli 2018 

5 Redenen waarom het ideaal is om een membership website te hebben

Ik run inmiddels ruim drie maanden de WebAcademy.nl Club. De eerste drie maanden waren erg spannend, maar ook vooral heel erg leuk! :D In dit artikel zal ik je 5 voordelen geven van het runnen van een membership website. Sommige voordelen had ik van te voren wel verwacht, andere voordelen kwamen als een aangename verrassing :)

01. Je ontvangt recurring revenue – oftewel: terugkerende inkomsten

Bij membership websites betalen mensen meestal niet eenmalig voor de toegang, maar betalen ze per maand, kwartaal of jaar. Dat betekent dat je elke keer opnieuw betaald zal krijgen. Ik vind het heerlijk om zelfstandig ondernemer te zijn, maar 1 ding die ik wel heel erg “mis” is het gevoel dat je verzekerd bent van inkomsten. Ja, ik heb altijd wel genoeg projecten. Nee, ik heb (even afkloppen) nooit financiële problemen gehad. Maar weten dat je de komende maanden gegarandeerd bent van inkomsten, dat is toch wel een heel bijzonder fijn gevoel ;)

Natuurlijk zullen er wel eens leden zijn die zich afmelden. Maar er komen ook regelmatig nieuwe leden bij. Al met al, weet je meestal wel ongeveer welk bedrag er binnen zal komen de volgende maand. En dat is erg fijn ;)

02. Je hoeft maar één product te promoten in plaats van meerdere producten

Voordat WebAcademy.nl een membership website werd, verkocht ik er verschillende online cursussen (per stuk). Het viel mij vies tegen hoe veel moeite je moet doen om online producten te verkopen. Het is niet zo dat je een online cursus opzet en er volgens slapend rijk van word. Sterker nog; het promoten en verkopen ervan is het ECHTE werk. Je moet continue reclame blijven maken en nieuwe klanten aantrekken.

En dat, in combinatie met dat je slechts eenmalig verdiend wanneer je dan ein-de-lijk een klant binnenhaalt, is eigenlijk nauwelijks de moeite waard. Vind ik.

Met een membership website werkt het net even even anders. In plaats van dat je meerdere producten op de markt hoeft te brengen, breng je slechts één product op de markt. Daar kun je je dan volledig op focussen. En vervolgens verdien je er niet eenmalig aan, maar krijg je dus recurring revenue (zie punt 1).

03. Langdurig klantcontact in plaats van tijdelijk en/of eenmalig

Hoewel het laagdrempelig is en de membership website voornamelijk draait om de content in de online omgeving, heb ik vrij veel contact met mijn members via de besloten Facebookgroep. In die groep is inmiddels een kleine community ontstaan, waarin ik contact heb met de leden en waarin ik kan zien welke sprongen zij maken. De Facebookgroep had ik min of meer als “extraatje” toegevoegd bij de WebAcademy.nl Club, maar het blijkt juist erg waardevol te zijn. Een aangename verrassing voor mij :)

Wanneer ik websites bouw heb ik een korte tijd best wel intensief contact met de klant. Maar nadat de website klaar is wordt dat een stuk minder en soms is er zelfs nauwelijks contact. Meestal alleen af en toe een supportvraag of een klein klusje. Bij de WebAcademy.nl Club is dat totaal anders; het is niet intensief, maar je houd contact en het is super leuk om de groei van de members zo mee te maken.

04. Ik ben gek op content creatie en met een membership website kan ik alles maken wat ik wil

Ik ben ZO gek op content creatie… Als je mij al een tijdje volgt dan is het je vast wel eens opgevallen dat ik veel blog, veel Facebookberichten plaats, veel video's maak en veel lessen, workshops en cursussen creëer. And I love it. All of it!

Ik wilde niet kiezen tussen OF e-books schrijven OF online cursussen maken OF live workshops geven. Maar… (zie punt 2) het is veel te veel werk om ALLES apart te gaan promoten. De WebAcademy.nl bied mij de mogelijkheid om te doen wat ik wil, want ik kan er allerlei soorten content in kwijt;

 • Blogartikelen met tips en adviezen.
 • Online cursussen met meerdere lessen.
 • Workshops (dus zonder meerdere lessen).
 • E-books.
 • Live workshops in de Facebookgroep.

Alles kan. En alles mag :) Hoe leuk is dat?!

05. Je kunt het werk vooraf inplannen

En dat is het type vrijheid dat ik het allerliefst heb ;) Ik kan artikelen, lessen, video's, Facebookberichten, etc. vooraf inplannen. Dus als ik een weekje (of twee of drie) op vakantie ben, kan de academy gewoon door lopen. Ik ben vaak op reis en ook vaak langer dan 1 of 2 weken. Als ik dan een gedeelte vooraf kan inplannen is dat natuurlijk ideaal.

Maar dat is ook handig wanneer je niet per se graag op reis wilt. Het is ook handig is als je genoodzaakt bent om flexibeler te zijn met werktijden, bijvoorbeeld wanneer je je werk combineert met kinderen of wanneer je chronisch ziek bent :) Of wat ook handig is: ervoor zorgen dat je altijd wat content klaar hebt staan, voor noodgevallen ;) Stel je bent opeens ziek of er komt iets anders tussen. Dan heb je altijd een plan B en kun je de vooraf gemaakte content plaatsen.

Wil jij ook een membership website maken?

Ik kan het je zeker aanraden :) Verwacht echter niet dat het slapend rijk worden wordt, want ook hier geldt: je moet continue blijven promoten en klanten binnen blijven halen. Ook het support bij de community is tijdrovend. Is het het waard? Ik vind van wel! :D

In de Online Business Roadmap vertel ik je er alles over. En laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een membership website kunt bouwen, ZONDER technische kennis. Hoe ideaal is dat? We bespreken onder andere de volgende onderdelen;

 • Wat is er mogelijk qua online producten en diensten?
 • Hoe kies je welk online product of welke dienst het beste bij je past?
 • Hoe maak je digitale content (en hoe kun je deze mooi vormgeven, zonder design skills)?
 • Welk platform kun je het beste gebruiken?
 • Hoe kun je het koppelen met online betaalmethodes zoals iDEAL en Bancontact/Mister Cash?
 • Hoe kun je het koppelen met automatische facturen?
 • Hoe kun je het koppelen met een nieuwsbrievensysteem zoals MailChimp?
 • Hoe kun je ervoor zorgen dat er automatisch wordt afgeschreven via SEPA incasso?

Kortom; we bespreken een heleboel ;)

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen