Interactive Multimedia

Wat is Interactive Multimedia?


De term interactieve multimedia is een omschrijving van computergestuurde producten of diensten die reageren op acties van de gebruiker. Deze elektronische media zorgt voor een specifieke informatieoverdracht door middel van content in vorm van tekst, bewegende afbeeldingen, animatie, video’s, gesproken informatie en videogames.

Het is een communicatiemethode waarbij de uitvoer afhankelijk is van de invoer van de gebruikers. In dit opzicht is interactive multimedia vergelijkbaar met een vraag- en antwoord programma. De invoer van de gebruiker is bepalend voor de vormgeving van de interactie van de interactive multimedia.

Interactieve multimedia is een verzamelwoord voor media waarbij het gebruik ligt op de menselijke interactie met computergestuurde apparaten. De wederzijdse interactiviteit is een belangrijk kenmerk van interactieve multimedia. De term wordt ook wel computer gebaseerde media genoemd en wordt voornamelijk in de wetenschap gebruikt om een herkenbaar aantal praktijken en technologieën aan te duiden. Elke vorm van interface tussen de eindgebruiker en het medium kan als interactief worden beschouwd. Het zorgt voor een hoger gebruiksgemak van elektronische devices. Het apparaat zal de gebruiker immers instructies geven hoe deze gebruikt moet worden en reageren op de handelingen van deze persoon.


Daarnaast wordt interactieve multimedia ook veel toegepast in leermodules.
Hierbij worden een viertal ontwikkelingsdimensies ontwikkeld:

  • Het sociaal en emotioneel vermogen;
  • Taalontwikkeling;
  • Cognitieve- en algemene kennis;
  • Het benaderen van leermethodes.

    Interactieve multimedia maakt gebruik van een techniek die een snelle ontwikkeling doormaakt. De verwachting is dan ook zeker dat de functionaliteiten en de toepassingen in de toekomst sterk zullen uitbreiden. Interactieve multimedia zal met Virtual Reality mogelijkheden de deur naar de toekomst steeds verder openen.