Virtueel klaslokaal

Wat is een Virtueel Klaslokaal?

Een virtueel klaslokaal is een online leeromgeving dat gebruikt wordt voor e-learning doeleinden. De lessen worden met behulp van het internet verzorgd. De deelnemers hoeven zich dus niet te melden op een specifieke plek, maar kunnen vanaf iedere gewenste plek de kennis tot zich nemen. Met behulp van een laptop, tablet of smartphone kan de website van de opleider bezocht worden en de te volgen lessen streamen. Een virtueel klaslokaal is dus een vorm van onderwijs digitalisering, een virtuele imitatie van een klaslokaal.

Wat is er zo handig aan een virtueel klaslokaal?

Een virtueel klaslokaal biedt zeer veelzijdige mogelijkheden. De lessen kunnen onder andere met behulp van een PowerPoint presentatie, video’s of andere digitale middelen en online materiaal verzorgd worden. Door gebruik te maken van de chat- of feedback functie kan er interactiviteit plaatsvinden tussen de docent en de cursisten. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om programma’s te delen en de kennis te toetsen. Een virtueel klaslokaal biedt dus uitstekende mogelijkheden om mensen die ver van elkaar gevestigd zijn, of elkaar helemaal niet kennen, bij elkaar te brengen.

De mogelijkheden met betrekking tot het virtuele lesgeven groeit snel. Waar in het verleden nog sprake was van eenrichtingsverkeer en de docent zonder onderbrekingen zijn of haar verhaal vertelde aan de toehoorders, is er nu steeds meer sprake van interactie. De studenten kunnen immers vragen stellen via de chatfunctie die de docent direct kan beantwoorden. Daarnaast heeft deze persoon mogelijkheden om het scherm te delen om de uitleg verder te visualiseren. Het is een zeer efficiënte en makkelijke manier om kennis over te dragen. De verwachting is dat de mogelijkheden in het virtuele klaslokaal snel zullen uitbreiden.