‘Waarom zou ik Google gaan betalen om meer verkeer naar mijn site te krijgen? Ik sta al hoog in Google'. Slechts één van de kreten die ik wel eens hoor van een ondernemer. ‘Nee dank je, we adverteren al op Facebook en dat werkt goed'. Of: ‘Wij gebruiken mailinglijsten om verkeer op onze site te krijgen dus ik ga zeker niet adverteren in Google voor meer verkeer'. Stuk voor stuk ondernemers die (in mijn ogen) de oogkleppen moeten af doen.
Er bestaat namelijk niet iets als ‘we hebben al andere kanalen om verkeer te genereren'. Want is het niet zo dat méér relevant (met de nadruk op ‘relevant') verkeer altijd beter is? Als Google AdWords liefhebber neig ik in ieder geval altijd naar adverteren in Google. Daarom in dit artikel: 5 redenen om met Google AdWords te starten. En hopelijk ben jij straks overtuigd om het ook eens te proberen.
1. Je kunt er eigenlijk niet omheen
Onlangs nog lag Google onder vuur omdat het de eigen producten te veel zou bevoordelen. Feitelijk is dat wel een beetje waar. Doe een willekeurige zoekopdracht en de kans is groot dat het merendeel van de resultaten van Google zelf is. Is het niet al het antwoord dat Google geeft, dan wel de Google AdWords resultaten, Google Maps plaatje of Youtube filmpjes. En als AdWords de zoekresultaten domineert, dan wil jij daar toch ook tussen staan?
Bekijk de resultaten hieronder maar eens als ik zoek op ‘voetbalschoenen kopen'. Dit is wat ik boven de vouw zie. Dus wat ik zie zonder dat ik hoef te scrollen. De gehele rechterkant is van Google AdWords. En van de 5 websites die links worden vertoond, zijn er 3 van AdWords.
2. Grotere garantie op een plek op pagina 1
Dit klinkt misschien heel cliché, maar als je start met adverteren op Google is de kans zeer groot dat je vrijwel direct op pagina 1 komt in de zoekresultaten. Iets wat je (zeker bij de start van een bedrijf/website) veel moeilijker voor elkaar kunt krijgen met de gratis resultaten. Sterker nog: indien je campagne goed genoeg is opgebouwd en je budget ook toereikend is, is het zelfs mogelijk om stijf bovenaan op pagina 1 te komen in Google met AdWords!
Google AdWords rangschikt de advertenties voornamelijk op basis van een zogenaamde kwaliteitsscore en je bod. Indien beiden goed zijn, is een hoge plek makkelijk te bereiken. En nee: dat is niet pas als je fors gaat betalen. De kosten per klik hangen heel erg af van factoren als concurrentie en je kwaliteitsscore.
Bijkomend voordeel binnen dit onderdeel: kortlopende acties kun je via AdWords heel snel online zichtbaar maken.
3. Bepaal zelf op welke pagina de klikkers landen
De meeste websites scoren met hun homepage hoog in de zoekresultaten. Product gerelateerde zoekopdrachten daargelaten. Iemand die bijvoorbeeld op een bepaald merk koffiebonen zoekt, zal voornamelijk webshops zien met de productpagina die bij dat koffiemerk hoort. Maar iemand die zoekt op online marketingbureau's, ziet voornamelijk homepages. Met Google AdWords bepaal je zelf op welke pagina de klikkers landen. En in plaats van dat ze op je homepage landen en dus zelf nog moeten zoeken op je site, stuur je ze nu direct naar de gewenste pagina. Scheelt dus een klik. En daarmee is de kans op conversie een stuk groter!
4. Bepaal zelf wie wel/niet je advertenties mogen zien
Binnen Google AdWords bepaal je niet alleen op welke zoekwoorden je vertoond wilt worden. Je bepaalt ook in welke regio je wel/niet in beeld wilt zijn. Of op welke tijden van de dag. En ook op welke dagen van de week. Je hebt zelf de volledige controle wie wanneer jouw advertentie mag zien. Ook is het mogelijk om te targetten op leeftijd, interesses, geslacht en nog meer criteria via het Google Display netwerk.
5. Bij AdWords kun je veel meer meten dan bij SEO
Oei, op dit punt gaan veel marketeers de discussie met mij aan vrees ik. Geen probleem. Maar dit is mijn mening. En waar Google het steeds moeilijker maakt om de SEO inspanningen te meten (de inspanningen die je doet om organisch zo hoog mogelijk te komen) o.a. met de ‘not provided' zoekwoorden in Analytics, is AdWords ongelooflijk meetbaar. Een opsomming van een aantal zaken die je via AdWords meet:
- Je CTR (doorklikpercentage van een vertoningen naar een klik)
- Je CPC (kosten per klik)
- De gemiddelde positie van je advertenties
- Het conversiepercentage van je zoekwoorden/advertenties
- De kosten per conversie
- Het vertoningspercentage van je zoekwoorden
En geloof me: dat is pas het topje van de ijsberg. Zeker als het AdWords account ook nog eens is gelinkt aan je Analytics account, kun je alles doormeten. En meten = weten!
Ben jij overtuigd?
Ik zou iedere ondernemer die nog nooit met AdWords heeft gewerkt, aanraden om dit zeker eens te proberen. Maar doe het dan wel goed. En niet halfbakken. Ga niet 2 weken wat aanmodderen zonder dat je weet wat je doet. Want AdWords zit qua advertentieplatform wel moeilijker in elkaar dan bijvoorbeeld Facebook. Kijk met een professional naar de mogelijkheden en ga eens rustig beginnen. Wat zijn jouw ervaringen met Google Adwords?
goedmettekst
op 3 August 2015Lars Maat
op 3 August 2015goedmettekst
op 3 August 2015