Kwaliteitsscore bij Google Ads

Om goed te kunnen scoren in het zoeknetwerk van Google Ads zul je een goede kwaliteitsscore moeten hebben. De kwaliteitsscore is een graadmeter van Google om de kwaliteit van jouw zoekwoorden en advertenties te bepalen. De kwaliteitsscore loopt van 1 t/m 10, des te hoger het cijfer wat je krijgt, des te beter je scoort en des te minder je veelal per klik hoeft te betalen om hoger in de resultaten te komen.

De kwaliteitsscore in beeld

Ik heb de rangorde even in een overzicht gezet om aan te geven wat je betaalt per klik bij elke score: Kwaliteitsscore Google AdwordsJe ziet dat je minimaal een 7 zult moeten scoren om in balans te zijn, alle scores onder de 7 kun je bestempelen als "slecht" en hiervoor betaal je dus extra. Dat teveel betalen wordt door veel internet ondernemers de "domheids-belasting" genoemd omdat je dat meestal betaalt wanneer je geen verstand hebt van Google Ads en zodoende dus ook niet weet hoe je deze score omhoog krijgt. Je ziet ook dat het erg lucratief is om een score van 10 te behalen. Met een 10 word je door Google erg goed beloond en dat betekent dus dat je minder per klik hoeft te betalen dan je concurrenten met lagere scores. Ik zal even verder ingaan op hoe je deze kwaliteitsscore nu precies omhoog kunt krijgen, er zijn namelijk enkele factoren waar je aan moet voldoen.

Hoe verhoog je de kwaliteitsscore?

Elk keyword wat je in een campagne in het zoeknetwerk gebruikt heeft een eigen kwaliteitsscore. Google kijkt bij het vaststellen van de kwaliteitsscore naar enkele factoren:

  1. Je keyword moet relevant zijn aan de advertentie
  2. Je keyword moet relevant zijn aan je landingspagina
  3. Je landingspagina moet kwalitatief goed zijn

Relevante advertentie

Een advertentie relevant krijgen in Google Ads is niet zo moeilijk. Zorg ervoor dat de woorden waar je op adverteert terugkomen in de tekst van je advertentie. Zorg er ook voor dat de tekst in je advertentie terugkomt op je landingspagina

Relevante landingspagina

Je ladingspagina maak je relevant door de keywords waar je op adverteert te verwerken in je title tag, description tag en keywordtag maar ook door deze woorden terug te laten komen in de tekst op je pagina. Nog relevanter wordt het als je ook plaatjes en video gebruikt waar deze keywords in verwerkt zitten.

Kwalitatief goede landingspagina

Hiervoor raad ik je aan om mijn artikel over de Google Slap te lezen, daar staat namelijk precies in waar je landingspagina aan moet voldoen. Kijk hiervoor ook naar mijn tips over SEO.

De CTR is belangrijk

Google vindt het belangrijk dat jouw advertentie relevant is aan de woorden waar je op adverteert. Google kijkt daarbij naar de Click Through Rate, ofwel de CTR. Dit staat voor het percentage mensen dat op jouw advertentie klikt. Des te hoger de CTR is, des te relevanter Google denkt dat jouw advertentie is, anders zouden er immers niet zoveel mensen op klikken.

Wat speelt verder nog mee?

Google kijkt ook naar een stukje historie, zowel van de woorden waar je op adverteert als naar de historie van je account en campagnes. Als een bepaald keyword een slechte reputatie heeft bij Google dan zul je er geen hoge kwaliteitsscore mee halen. Als jij ieder een slechte campagne hebt gehad voor een bepaald zoekwoord, dan ook zal het moeilijk zijn om je score omhoog te krijgen.