De beste webshop software?

De beste webshop software?

Het kiezen van de beste webshop software is van groot belang voor het succesvol beheren van je webwinkel. Er is veel keuze hierin. Het is mogelijk om de webshop software te kopen of te huren. Dit wordt ook wel SaaS en open source genoemd. 

Open Source Webshop Software

Wanneer de software gekocht wordt, dan wordt er vrijwel in alle gevallen gebruik gemaakt van “open source software”. De broncode van open source software is openbaar en kan veranderd worden om de webwinkel op maat te maken. Er zijn vaak veel extenties en add-ons beschikbaar. Dit schept de mogelijkheid om andere partijen te koppelen zoals payment providers en vergelijkingssites.

Nadelen van open source

Nadeel van goede open source software is dat het in veel gevallen niet in Nederland is opgezet. Dit brengt veel aanpassingen met zich mee om de webwinkel geschikt te krijgen voor de Nederlandse markt. Voor een internationaal opererende webwinkel is dit echter wel een voordeel. Een ander nadeel zijn de grote updates die elkaar snel opvolgen, dit heeft tot gevolg dat software snel verouderd. De basis investering in open source software is laag, echter er komen wel veel bijkomende kosten bij.

SaaS Webshop Software

Wanneer er sprake is van het huren van een webwinkel, dan wordt er gebruik gemaakt van een “saas-platform”. Saas staat voor: software as a service. Dit wordt ook wel licentie software genoemd. De broncode hiervan is niet openbaar. Er kunnen dus geen aanpassingen aan gedaan worden. Saas software is vaak wat beperkter in mogelijkheden en functionaliteiten in vergelijking met open source software. Er is slechts een geringe investering nodig om in het bezit te komen van saas software. Andere voordelen zijn dat het vaak gericht is op de Nederlandse markt en dat de updates voor je worden gedaan.

Nadelen van SaaS

Veel mensen zien het als nadeel dat ze geen eigenaar van de software zijn maar dat hoeft niet als nadeel gezien te worden. De snelle ontwikkeling van E-commerce zal de oorzaak zijn dat met 5 jaar de meeste webshop software verouderd is en bijna geen waarde meer heeft. Snelle afschrijving is dus verstandig bij aankoop van software.

De beste Saas pakketten

SEO Shop is een goed en veelzijdig softwarepakket voor een webwinkel. SEO shop richt zich op het genereren van traffic door zoekmachine optimalisatie mogelijkheden en integraties. Zoekmachines zijn een belangrijk marketingkanaal voor webwinkels en dat maakt SEO shop zo’n geschikt pakket. SEO shop is makkelijk te beheren. SEO shop is het enige saas pakket dat ook beschikbaar is voor de buitenlandse markt. CCV Shop onderscheidt zich ten opzichte van de andere partijen door middel van het maandelijks opzegbare abonnement en de lage prijs. Tevens onderscheidt CCV shop zich in het aantal exportmogelijkheden. CCV shop maakt het mogelijk om het assortiment op veel vergelijkingswebsites en affiliate-websites te plaatsen middels export-feeds. CCV shop biedt evenals SEO Shop de mogelijkheid om producten rechtstreeks op Marktplaats Admarkt te plaatsen. Elexioshop heeft zich gespecialiseerd in het maken van webwinkels die te gebruiken zijn voor groothandels. Elexio biedt een uitgebreide support. Dit is ook de reden dat de kosten voor een webshop via Elexio aan de dure kant is. Social media is standaard geïntegreerd in deze webwinkel. My shop is een soort van groeibriljant. Het is mogelijk om dit pakket mee te laten groeien naar een uitgebreider pakket in verhouding met het succes van de webwinkel. My Shop biedt veel support met een kennisbank en een eigen academie. Het is bij My shop mogelijk om targetshops onder de hoofdshop te plaatsen, op deze wijze is het makkelijk om nieuwe webwinkels te openen. Deze mogelijkheid biedt SEO shop en logivert ook. My webwinkel is een goed programma voor (onervaren) startende ondernemers. Dit pakket moet meer gezien worden als kennismakingspakket. De software is erg eenvoudig te beheren. Binnen een afzienbare tijd in het mogelijk om de webwinkel online te krijgen. Bij Logivert wordt de software in 1 keer aangekocht en afgerekend. Zo zit je als ondernemer niet vast aan een contract. De maandelijkse kosten die overblijven, zijn de maandelijkse kosten aan de hosting provider. De hosting moet zelf geregeld worden en geïnstalleerd. Het installeren van het webwinkelpakket is vrij tijdrovend. Een ander nadeel is dat het niet mogelijk is om met een andere pc aan je Logivert webwinkel te werken. Shoppagina is een “no nonsense”oplossing. Alles is standaard goed, het is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Technische kennis is niet vereist om het programma te gebruiken. Er is een standaard koppeling met payment providers.

De beste open source pakketten

Magento (enterprice / community) Magento is de meest gebruikte open source webwinkel platforms in Nederland. Er zijn honderden Nederlandse plugins en templates beschikbaar, wat voldoende mogelijkheden biedt om een optimale webwinkel te maken. Magento is wat conversie en zoekmachine optimalisatie een van de beste systemen, heeft een grote community voor vragen (dat is ook noodzakelijk aangezien het aan support vanuit Magento zelf ontbreekt) en is ook prima geschikt voor de internationale markt. Opgemerkt moet worden dat Magento (door de complexiteit) een vrij traag systeem is. In dit kader is het aan te raden om het systeem op een aparte server te zetten.

"Magento biedt de meest schaalbare e-commerce oplossing voor serieuze internet ondernemers. Magento geeft de beste opties voor zoekmachine optimalisatie (SEO) en tevens voor conversie optimalisatie. Helemaal met het nieuwe Magento 2, dat nog sneller en gebruiksvriendelijker is, zijn de mogelijkheden eindeloos."  Bas Janssen - Magento expert Creative ICT

Woocommerce community is een webshop plugin voor Wordpress. Woocommerce is wereldwijd een van de populairste webshop systemen. Woocommerce is gratis te downloaden in de wordpress plugin directory en hiermee is een simpele webshop op te zetten. Voor de serieuzere plannen moeten er premium themes en pugins worden aangeschaft. De gebruiksvriendelijkheid is goed te noemen en ook SEO technisch is het goed voor elkaar. Voor een startende webshop ondernemer met weinig of geen webshop ervaring is Woocommerce de beste keuze. Prestashop download biedt een veelgebruikte open cource webwinkel software. Het is erg toegankelijk, eenvoudig in gebruik, zoekmachine vriendelijk, een grote actieve community en bovendien is de basis gratis te gebruiken. Het moet worden opgemerkt dat Prestashop niet de kwaliteit en compleetheid haalt van Magento. De gratis basismogelijkheden van Prestashop zijn beperkt.