Reptielenbrein

Wat is het reptielenbrein?

Het reptielenbrein (de hersenstam) is het oudste gedeelte van het menselijk brein. Het zoogdierenbrein en neocortex zijn de andere gedeelten van onze hersenen. Het reptielenbrein controleert onze primaire levensbehoeften, zoals onze ademhaling en eetlust, veiligheid, overleven maar ook vecht- en vluchtreacties.

Hoe ouder het brein, hoe meer invloed dit namelijk heeft op ons gedrag. Het reptielenbrein werkt op de automatische piloot. Het kan dan ook het beste gezien worden als een mechanisme dat automatisch reageert op prikkels die emoties in ons oproepen. Dit is ook de reden dat het reptielenbrein met het onderbewustzijn van een mens vergeleken wordt. Geuren en geluiden spelen hier een belangrijke rol in.

Veel organisaties kiezen ervoor om met hun marketingboodschap het reptielenbrein van de doelgroep te prikkelen. Het reptielenbrein is immers verantwoordelijk voor de basiselementen van ons gedrag: het zoeken van plezier en het vermijden van pijn. Door de toegevoegde waarde van een aanbod duidelijk weer te geven, wordt het reptielenbrein getriggerd.

en tijdelijke aanbieding die beperkt beschikbaar is zal het reptielenbrein van een mens behoorlijk kunnen prikkelen. Veel mensen zijn immers bang om niet alleen de financiële voordelen van een aanbod mis te lopen, maar ook de toegevoegde waarde die het betreffende aanbod voor een klant heeft.

Een reptielenbrein heeft wel een slecht geheugen. Vooral de eerste en laatste indruk van en ervaring (denk aan een boek of reclameboodschap) zal goed blijven hangen, het tussenliggende gedeelte zal achteraf minder makkelijk in de herinnering kunnen worden geroepen.

Daarnaast is het reptielenbrein sterk visueel georiënteerd. De visuele presentatie is voor 80% bepalend voor de interpretatie van een boodschap. Kleuren en vormen zijn hierbij van groot belang alsmede de contrasten. Door de instinctieve overlevingsdrang van een mens kunnen we heel snel contrasten onderscheiden.

De woorden die bij een boodschap gebruikt worden, zullen veel minder snel betekenis voor de mens hebben. Hoewel een reptielenbrein tot veel in staat is, is deze ook makkelijk te foppen. Dit brein is zeer gevoelig voor waardebepaling en zal de waarde een aanbod zeker vergelijken als dit mogelijk is. Dit wordt gedaan om de toegevoegde waarde vast te stellen, en dit is zoals aangegeven weer een van de basiselementen van ons gedrag.