Moderator

Wat is een moderator?

Een moderator kan worden gezien als een voorzitter in een gesprek. Het is een term die veel in de digitale wereld wordt gebruikt op een internet forum, community, social media, chatkanaal, website of andere digitale omgevingen. De moderator bewaakt of het gebruik van deze digitale communicatiekanalen volgens de gestelde regels plaatsvindt.

De term “moderator” is een Engelse term voor “aanpasser”. Een Moderator zal een online discussie kanaal bijhouden. Hiervoor heeft deze persoon het recht om berichten van gebruikers aan te passen en de deelnemers van een gesprek te corrigeren als dit noodzakelijk mocht zijn. Een moderator kan ook niet relevante berichten verwijderen, onderwerpen splitsen, discussies sluiten en bepaalde personen het gebruik van het online communicatiekanaal ontzeggen. Een moderator is dus de beheerder.

Een moderator is vaak één van de gebruikers van het online platform. Deze toezichthouder moet zich aan dezelfde regels houden als de gebruikers, en heeft natuurlijk zelfs een voorbeeldfunctie, maar heeft meer functionaliteiten tot zijn of haar beschikking. Daarnaast is de moderator vaak bevoegd om sticky posts te plaatsen als er belangrijke (huishoudelijke) berichten met de andere forumleden gedeeld moeten worden. Een moderator kan de website eigenaar zijn, maar dit hoeft niet. Een website eigenaar kan iemand als moderator benoemen en op deze manier een beheerder van het platform maken.