Comment Spam

Comment spam (ook wel blog spam, forum spam of social spam) is een zoekmachine optimalisatie techniek die bestaat uit het (automatisch) plaatsen van reacties op websites en blogs met daarin een link naar een bepaalde website. Door deze links te plaatsen hopen de websites hoger te ranken in zoekmachines. Er zijn verschillende voorbeelden van comment spam. Een aantal daarvan zijn:
  • Forum spam: commentaar op internet forums die gerelateerde of ongerelateerde advertenties, links naar dubieuze websites en beledigende of ongewenste informatie bevat.
  • Social spam: ongewenste content zoals bij forum spam, maar dan op sociale netwerken en websites met user-generated content.
  • Blog spam: het plaatsen van commentaar op blogs, met daarin advertenties of links die niet gerelateerd zijn aan het blog.
  • Sockpuppet: een online identiteit die bedoeld is om de lezer te misleiden. Dit is geen echt persoon, maar zo klinkt hij/zij wel.
  • Astroturfing: het verstoppen van de aanstichter of sponsor van het commentaar, het laten lijken alsof het commentaar van een persoon komt.
Deze vorm van zoekmachine optimalisatie wordt ook wel black hat SEO genoemd: door verboden trucs toe te passen worden websites en pagina’s aangepast met als doel zoekmachines te misleiden. Wanneer de zoekmachines hier achter komen, krijg je automatisch een straf die zelfs kan leiden tot het verwijderen van je website uit alle rankings.