arrow_drop_up arrow_drop_down
21 mei 2015 

Waarom 'Live stream' de nieuwe marketing winnaar is

Hadden we rond het millennium nog nooit van Facebook gehoord; onze telgen kunnen inmiddels niets meer zonder. Sociale media hebben zich razendsnel ontwikkeld de laatste jaren, eigenlijk zouden ze alweer bijna passé zijn. Maar daar wordt een stokje voor gestoken: sociale media worden net als televisie en internet onmisbaar gemaakt. Het blijft zaak om als marketeer die ontwikkelingen op de voet te volgen. Zo heb ik de mogelijkheden van de app LiveWall ontdekt. Niet meteen nee schudden! Ik vertel je waarom het werkt.

We komen van ver, heel ver… Na de mond-tot-mond reclame, aanplakbiljetten en krantenartikelen, durft in 1967 de Ster het aan om een reclameblok in de zendtijd te programmeren. Een doorbraak in de marketing van die tijd. Gelukkig hebben we, hoe pittoresk het filmpje ook aandoet, sindsdien veel geleerd. Anno 2015 hebben marketeers heel wat anders aan hun hoofd dan een reclamespotje. Want wie had ooit gedacht dat we de helft van de tijd op onze smartphone digitale snoepjes proberen te verzwelgen of ´s avonds in bed tegen elkaar Wordfeuden (volgens onderzoek GFK)? De toekomst valt niet te voorspellen, maar het is aan de marketeer om alert te zijn op de nieuwste media en daar de kansen van in te zien.

Livestream jouw organisatie of evenement

Zo is er de app LiveWall. Sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn en Google+ verschijnen daarmee live in jouw website of op jouw livestream tijdens een evenement. Bij de opname van een filmpje die direct via social media gestreamd wordt (zoals in de afbeelding) is te zien wie er op datzelfde moment naar kijkt, wat volgers erover zeggen en wie het leuk vindt.

Livestream op mobiel

Twitter 3.0? Nee hoor, een nieuw medium ín al die nieuwe media. Je kunt het een versmelting noemen van de populaire mediastromingen van dit moment. Eigenlijk is het een uitkomst: in plaats van continu schakelen tussen allerlei verschillende kanalen, kun je hiermee werken vanuit één systeem met toegang tot al die verschillende platformen.

Interactie door connectie

Wat met deze app nog veel meer naar voren komt dan met bijvoorbeeld Twitter, is interactie met je publiek. Kun je als bedrijf vrolijk Tweets de wereld insturen zonder daar persé iets voor terug te krijgen, ben je bij LiveWall grotendeels afhankelijk van de interactie die je met je volgers hebt. Dat vergt dus een intensievere aanpak voor de opbouw van klantrelaties. Hoewel dat voor sommigen een stapje te ver gaat – 37,3 procent van online marketeers is nog niet overtuigd van de effectiviteit van actief zijn op social media (volgens onderzoek GFK)- weet ik zeker dat juist die connectie het verschil maakt.

We hebben te maken met een totaal nieuwe vorm van social media, misschien beter social live media te noemen. Door een vaste kern op te bouwen met volgers, waarschijnlijk in het begin niet meer dan 10 tot 20 personen, ontstaat er een ´fanclub´. Met deze groep kun je alles delen: live-presentaties, live-beelden van evenementen, klachten en oplossingen, suggesties, hulp bij het gebruik van een product, noem maar op. Er ontstaat een veilige omgeving, waarbij de volger voor de volle 100 procent op jouw bedrijf is gericht. Daarmee onderscheidt LiveWall zich van de kudde social media, waarop iedereen iets roept en door de massa het individu verdwijnt.

De belangrijkste eigenschap van LiveWall is natuurlijk… – het laat niet veel te raden over- dat het live is. Het gebeurt nú, op dit moment en je kunt er direct op reageren, mee gaan in het verhaal. Het ´live´ concept is steeds belangrijker geworden in het medialandschap. Zie de eerdere opkomst van reality-tv, live-streams en inderdaad ook sociale media. Kijk hier bijvoorbeeld mee achter de schermen van het Filmfestival van Cannes. Onderaan het scherm zie je hoeveel mede-gluurders er zijn, maar wat verraadt nu dat het echt live is?

Alleen het woordje Live is voor de beleving niet voldoende. Veelal wordt het pas opgemerkt als het misgaat. Tja, dan zijn er de blunders, maar ook de serieuze beelden waarbij je als kijker wordt meegetrokken in een bizarre situatie, zoals 3 maanden geleden bij de NOS. Toch ontbreekt in deze voorbeelden de interactie, waardoor er altijd een bepaalde afstand is. Door het live betrekken van gebruikers, valt die muur weg. Dat levert een veel meer open verhouding tot je klant op.

Meerkat vs. Periscope

Waarom heb je een open relatie nodig? Marketing gaat niet meer om koude verkoop of harde cijfers. Wat mij betreft gaat het grotendeels om weten wat er speelt bij de klant. De twee Livestream-apps Meerkat (ondersteunt door Facebook) en Periscope (onderdeel van Twitter) kwamen er zodoende achter dat het publiek op 2 mei maar al te graag het ´gevecht van de eeuw´ wilde zien. Terwijl de nette Amerikaan een luttele 100 dollar neerlegde om de bokswedstrijd tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao live op de beeldbuis te kijken, streamde de slimme gierigaard via de twee apps het gevecht gratis. HBO greep snel in, maar kon niet voorkomen dat er verschillende live-verbindingen via smartphones beschikbaar waren.

Periscope live app

Hoewel de battle tussen de boksers is beslecht door Mayweather, duurt de wedstrijd tussen de twee Livestream-apps nog altijd voort. Volgens Business Insider gaat Meerkat langzaam ten onder aan het snelgroeiende succes van Periscope. Wie als winnaar uit de concurrentiestrijd komt is de vraag, maar zeker is dat het idee van LiveWall een prominente plek in kan nemen in marketingstrategieën.

Denk aan je volgende evenement en aan de mogelijkheden van een live-beeld, waarbij volgers direct via het scherm reageren op wat er gebeurt met commentaren van Twitter, een video via YouTube of een Instagram-foto. Er ontstaat een transparante, intensieve connectie met je volgers. Iets waar we jaren geleden nog van droomden, wordt nu werkelijkheid. Dus steek je nek uit, reik naar de toekomst en zie wat ´live´ met jouw bedrijf doet. Hopelijk zie ook jij een levendige toekomst voor de LiveWall in het vooruitzicht.

Over de schrijver
Hij is hoofd bijzaken van zijn gezin, heeft een zwak voor toys for boys en bouwt bewust Nextopiaanse elementen in binnen zijn leven. Daarnaast is hij Manager Marketing bij AFAS Software. Met klagen heeft hij helemaal niets, want plezier hebben in je job is een keiharde zakelijke succesfactor.
Reactie plaatsen