arrow_drop_up arrow_drop_down
24 maart 2016 

Waarom je vandaag nog moet starten met Facebook Live uitzendingen!

In Augustus vorig jaar lanceerde Facebook “Facebook Live”, haar live streaming functionaliteit. Zoals altijd lanceerden ze in eerst instantie voor een kleine groep mensen. In het geval van Facebook Live betekende dit een bonte verzameling van celebrities die op deze manier een diepere connectie konden maken met hun following.

Zo zorgde Facebook er ook voor dat de functie snel bekend werd onder het grote publiek. Nu is Facebook Live ook beschikbaar in Nederland, en kun jij als ondernemer hier mee aan de slag!

Zoals het nu lijkt is Facebook live alleen nog beschikbaar voor persoonlijke pagina’s en geverifieerde bedrijfspagina’s. Wij hebben met Tonny’s privéaccount de eerste testen gedraaid tijdens ons jaarlijks terugkerende IMU-Event en zijn onder de indruk.

IMU Event – toekomst van SEO

Geplaatst door Tonny Loorbach op zaterdag 19 maart 2016

Live video streamen via Facebook!

Het werd ons al snel duidelijk dat Facebook de live uitzendingen zwaar worden gepusht in de tijdlijn van je vrienden en volgers. De tijdlijn van alle aanwezige collega’s werd gevuld met Tonny zijn livestream die gemarkeerd werd door het LIVE-logo. Binnen zeer korte tijd waren er enkele tientallen mensen live aan het kijken en nu, drie dagen na de live uitzending, hebben er maar liefst 2700 mensen gekeken naar deze video.

Livestream Facebook

Facebook ‘loves’ Live-uitzendingen

Facebook heeft zelf aangegeven dat de live-uitzendingen worden gezien als een nieuw content type, los van de normale video’s. Ze zijn zichzelf nu aan het leren hoe ze dit type content moeten gaan ranken. Wat ze hebben ontdekt is dat mensen 3x zoveel tijd spenderen aan video’s die live zijn dan aan video’s die niet meer live zijn. In een blogpost schrijft Facebook zelf ook dat ze prioriteit gaan geven aan live-uitzendingen:

“As a first step, we are making a small update to News Feed so that Facebook Live videos are more likely to appear higher in News Feed when those videos are actually live, compared to after they are no longer live”    – Vibhi Kant, product manager Facebook-

Makkelijker organisch bereik

Facebook live video’s zijn voor bedrijven een mooie kans om in de tijdlijn van je fans terecht te komen. Waar het organische bereik van reguliere berichten vaak tegenvalt zal, zeker op korte termijn, Facebook live-uitzendingen een verschil gaan maken. En hoeveel van jouw concurrenten gebruiken het al? Juist…

“Right is Right even if nobody does it. Wrong is wrong even if everybody is wrong about it.” G.K. Chesterton

Abonnees scoren

fACEBOOK LIVENiet alleen kijkers tijdens je uitzending zijn interessant, ook kun je abonnees scoren voor je komende live-uitzendingen. Tijdens en na de uitzending kun je je abonneren op deze live-uitzendingen, waardoor je notificaties krijgt op het moment dat er een nieuwe live uitzending begint.

Je kunt tijdens de uitzending ook zien hoeveel mensen er op dat moment aan het kijken zijn naar deze stream. Facebook gaat zelfs zo ver dat je kunt zien wie van jouw vrienden samen met jou kijkt naar de Livestream, een leuke gimmick.

Doodsteek voor Meerkat en Periscope?

MEERKATFacebook is zeker niet de eerste speler die gebruik maakt van live-streaming.

Zo hadden we de afgelopen jaren bijvoorbeeld de opkomst van Meerkat, en daarnaast ook Periscope, die onder de paraplu van Twitter valt. Facebook heeft deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden en heeft gefaseerd haar eigen streamingdienst uitgerold om de gebruikers van deze dienst binnen het eigen platform te houden!

https://imu.nl/wp/../wp-content/upload_folders/imu.nl/2016/03/Waarom-Facebook-is-gestart-met-Live-streaming.png

Het voordeel van bestaande gebruikers

Echter is Facebook een platform met 1,5 miljard actieve gebruikers en heeft hierdoor een enorme voorsprong als het gaat om bereik. Facebook kan haar live uitzendingen pushen door ze voorrang te geven op de tijdlijn en daarnaast door de notificaties te verzenden naar abonnees. Je hoeft dan ook geen extra software te downloaden om de uitzendingen te kunnen bekijken. Ik zou op dit moment niet graag in de schoenen willen staan van de CEO van Meerkat die zonder bestaande following gebruikers en bereik moeten vinden en creëren.

Hoe werkt Facebook live?

 • Facebook live is voor nu erg basic en maakt gebruik van een vierkant videoformaat, waarbij het niet uitmaakt of je horizontaal of verticaal filmt.
 • Je start met uitzenden door op het “Live” icoontje te klikken op je smartphone (in de Facebook app op je iPhone).
 • Geef je uitzending een passende titel
 • Op het moment dat je live bent zie je direct wie er online komt, met naam en locatie.
 • De vragen die gesteld worden kun je direct op je beeldscherm teruglezen en je kunt scrollen tussen verschillende vragen.
 • Als je vanuit je persoonlijke account gaat uitzenden kun je aangeven voor wie je uitzending bedoeld is.
 • Wil je naar alleen je vrienden uitzenden of mogen niet vrienden ook aanhaken?
 • Daarna kun je op je bedrijfspagina de uitzending delen door de URL van de uitzending te delen (als je bedrijfspagina)
 • Om je bereik te verhogen kun je er ook nog voor kiezen om je post te boosten, de titel aan te passen en eventueel een CTA toe te voegen aan je video.

Facebook LIVE-tips:

Titel:

 • Maak gebruik van een aansprekende titel die mensen verleid om je live-uitzending te gaan volgen.
 • Een titel die de aandacht trekt, en tevens de waarde aangeeft van hetgeen je in je uitzending gaat vertellen of laten zien.

Abonnees:

 • Wijs tijdens de uitzending op het feit dat mensen zich kunnen abonneren op jouw live-uitzendingen, zodat ze nooit meer iets missen.
 • Op deze manier kun je het aantal abonnees snel verhogen

Facebook live abonnees

Wijzigingen

Wijzig na de uitzending een aantal standaardzaken in de video:

 • Thumbnail kiezen (mag uit tien stills kiezen)
 • Videotitel
 • Wie is er te zien in de video (taggen)
 • Videotags toevoegen

Facebook video aanpassen

Audio

Maak gebruik van een externe microfoon die zorgt altijd voor een betere geluidskwaliteit.

Hou hem recht 🙂

Als je een lange uitzending gaat maken zorg dan voor een driepoot die je telefoon kan vasthouden, op die manier schokt het beeld minder en krijg je video’s van hogere kwaliteit.

Ga starten!

Facebook Live is een onwijs mooie kans om organisch een grote doelgroep te bereiken, doordat Facebook zelf hoog inzet op Live is het zeker dat je live-uitzending de tijdlijn van jouw doelgroep gaat domineren!

Ga jij Facebook Live toepassen, of heb je er al bereik mee behaald? Deel je ervaringen in een reactie!

Over de schrijver
Als Businesscoach en Conversie-Specialist help ik ondernemers om meer uit hun (online) business te halen. Gevonden worden is leuk, levert je bezoekers op. Bezoekers converteren naar klanten, dát is fantastisch. Dát levert je omzet op!
Remko Spaans
Chris van der Krieke
Door

Chris van der Krieke

op 24 March 2016

Ha Remco! Jij zit er bovenop :) 53 minuten geleden op Telegraaf.nl ;) Maar je hebt helemaal gelijk, live-streaming is HOT en met de komst van Youtube zal het alleen maar harder gaan. Youtube heeft aan de contentmakers kant een groot voordeel. Er zijn veel vloggers die Live Youtube goed zouden kunnen gebruiken. Mooie ontwikkeling!

Remko Spaans
The B.D Stylez
Door

The B.D Stylez

op 21 April 2016

Ik heb Facebook mentions.. en ga 2 x perweek live.. radio tv stream.. en echt ideaal alleen kan ik het geluid ook via kabel invoegen bij de stream?

Pim van Asperdt
Door

Pim van Asperdt

op 10 May 2016

Fb live is helemaal top! We wilde al tijden filmpjes maken om klanten op een andere manier dingen uit te leggen. Een seminar over paardendekens wassen is wat ver gezocht. Maar op deze manier kunnen we een onderwerp uitlichten en tegelijkertijd vragen beantwoorden van klanten. Helemaal top! Daarna heb je gelijk video content die het goed doet op onze pagina maar door de optie downloaden ook meteen ons YouTube-kanaal vult. Wie doet dat in paardendekenwasland??? Juist niemand. We maken er een evenement van waardoor fans van te voren al vragen indienen. Proberen nu 2-wekelijks te livestreamen! Groetjes Pim www.dekenwasserij.com

Alexandra
Door

Alexandra

op 21 August 2017

Super handig en uitgebreid artikel. Ik wil ook graag af en toe gaan streamen om de aandacht weer te trekken. Ben er alleen nog niet helemaal uit over wat ik precies ga streamen. Jullie hebben mij wel een flink stuk op weg geholpen.

Rene Knops
Door

Rene Knops

op 20 March 2020

Facebook live is inderdaad supertof Chris. Ook erg leuk om mensen een hart on de riem te steken in crisistijd waar we op dit moment mee te maken hebben met het Coronavirus. Vanaf Spanje verzorg ik dagelijks gratis Live pianotrainingen voor beginners en gevorderden. We zitten hier namelijk in een oficiele Lockdown dat willen zeggen, verplicht onder toezicht thuisblijven. En dat doen we. Op dit momen nu 1 week thuis. Still going strong! Muzikale groet, Rene Knops, pianolesvanRene.nl

Reactie plaatsen