De waarde van publishers en affiliate netwerken voor webshops
10 november 2015 
3 min. leestijd

De waarde van publishers en affiliate netwerken voor webshops

Onlangs woonde ik een presentatie bij van Machiel Tiddens op de SEOshop Connect Conference, een bijeenkomst voor voornamelijk webshop eigenaren en medewerkers. Machiel is voormalig Director of Plaza bij Bol.com en hield een uitstekende presentatie over de waarde van platformen voor webshops.

Via platformen zoals Bol.com kunnen webshops een groot publiek bereiken en hierdoor hun afzetmarkt vergroten. Machiel voorspelde dat de rol van platformen in e-commerce steeds groter zal gaan worden en dat deze ontwikkeling een kans is voor ondernemers. Hiermee ben ik het zeker eens. In de presentatie miste ik echter de waarde van publishers en affiliate netwerken voor webshops, want via deze media kunnen ondernemers ook hun bereik aanzienlijk vergroten.

Publishers bestaan en zullen blijven bestaan

Publishers zijn websites die alleen content bieden. Publisher betekent uitgever, maar de term publisher is de gangbare term voor een online uitgever. In tegenstelling tot een webshop of platform als Bol.com of Amazon kun je via publishers niet direct producten bestellen. Publishers bieden hun bezoekers informatie. Als je bijvoorbeeld een nieuwe televisie of computer wilt kopen, dan kun je op Tweakers goede reviews lezen. Wil je weten of dat nieuwe boek goed is, dan kun je op Boekreviews de recensie lezen.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook talloze kleding, food en sieradenblogs. Mensen lezen deze publishers om (objectieve) informatie te krijgen of omdat ze fan zijn van bepaalde producten of bloggers. Als ik een nieuwe smartphone wil kopen, dan lees ik toch altijd eerst de reviews op Tweakers. Via deze informatieve rol hebben publishers wel een grote invloed op e-commerce en deze rol zullen verkoopkanalen als Bol.com ook niet overnemen en daarom zullen publishers belangrijk blijven in de toekomst.

Hoe kunnen webshops van publishers profiteren?

Online shops kunnen op twee manieren profiteren van de invloed van publishers: via affiliate netwerken en via samenwerking. Veel publishers bieden prijsvergelijkers voor de producten waarover zij schrijven. Ook plaatsen publishers regelmatig een linkje naar een product als ze het hierover hebben. Deze links verlopen meestal via affiliate netwerken. Een affiliate netwerk is een intermediair tussen publishers en webshops. Dit netwerk is voor zowel de publisher als de webshop handig, omdat deze hierdoor maar met één of enkele partijen zaken hoeven te doen. De publisher krijgt een vergoeding voor een verkoop via het affiliate netwerk. Door het gemak en betrouwbaarheid van affiliate netwerken weigeren veel publishers directe links naar webshops en gebruiken ze alleen affiliate links. Webshops kunnen dan weer via affiliate netwerken een groter publiek bereiken.

Een tweede manier waarop online shops kunnen profiteren is door samenwerking. Publishers kunnen je product onder de aandacht brengen bij hun bezoekers en dat kan geweldige promotie opleveren voor je product. Stel dat je de bedenker bent van een nieuwe armband en een populaire mode blogger vertelt enthousiast over je armband. Dit is natuurlijk geweldige reclame voor je product.

Aanmelden bij affiliate netwerken

Platformen zoals Bol.com kunnen zeker waardevol zijn voor online shops. Via publishers en affiliate netwerken kunnen webshops hun afzetmarkt echter ook vergroten. Als je een online ondernemer bent en nog niet aangesloten bent bij een affiliate netwerk, dan vraag je je waarschijnlijk af welke affiliate netwerken in Nederland actief zijn en hoe je je hierbij kunt aansluiten. De bekendste affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon, Zanox en Tradetracker. Op de websites zelf kun je lezen over de voorwaarden die netwerken stellen en commissies die zij vragen.

Ik raad webshop eigenaren dus aan om te zoeken naar publishers en zich aan te melden bij affiliate netwerken, zodat zij hun afzetmarkt kunnen vergroten. Naast dat dit direct kan leiden tot een hogere omzet door hogere sales, kan dit ook SEO voordelen opleveren doordat je product onder de aandacht komt. Ook online marketeers kunnen hun klanten op deze manier helpen hun omzet te verhogen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van lezers met publishers en affiliate netwerken en ook of jullie nog tips hebben voor het gebruik van deze platformen.

Je kunt alle interessante presentaties hier bekijken.

Over de schrijver
Na jarenlang via vergelijkingswebsites mijn SEO vaardigheden aangescherpt te hebben, heb ik in 2015 besloten om deze vaardigheden te gebruiken om andere bedrijven te helpen. Via Edjon Online Marketing help ik bedrijven meer klanten via Google aan te trekken. Hierbij voer ik voor bedrijven onder meer content marketing, local SEO en linkbuilden uit. Ik geloof in een allround SEO aanpak, waarbij met de klant zijn doelen wordt meegedacht, en die zowel op de korte als lange termijn werkt.
Christian Slagter
Door

Christian Slagter

op 11 Nov 2015

Edon goed en bekend verhaal. Wij hebben een webshop in make-up organizers, http://www.make-up-your-stash.nl/, waarvoor wij inmiddels al benaderd worden door de bloggers of zij over onze producten mogen schrijven. Dit heeft een enorm versterkend effect voor de webshop, omdat je dan direct onder de aandacht komt bij je doelgroep. De blogger is daarnaast een ambassadeur voor je product(en) en kan het zich natuurlijk niet veroorloven een commercieel praatje te houden, daar prikt de doelgroep snel doorheen. En vergeet niet de linkbuilding die je hiermee realiseert ;).

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!