Productlancering online (stappenplan)

Productlancering online (stappenplan)

Productlanceringen zorgen voor enorme pieken in je marketing bereik en in je omzet. Een goed uitgevoerde productlancering zorgt voor een kettingreactie in de markt waardoor je hele achterban in eenmaal op de hoogte is van een nieuw product.

Een productlancering vindt vaak plaats op één specifiek moment. Je social media, directe e-mails, website en eigenlijk alle online uitingen die je doet in zo’n periode hebben vaak te maken met die productlancering. Het voordeel daarvan is dat je op alle kanalen het momentum van die lancering hebt en je daarom een enorme piek in je omzet kunt genereren.

Een lancering is tevens een effectieve manier om meer klanten uit je mailinglijst te krijgen, bijvoorbeeld door op te bouwen naar een climax om je achterban op een geconcentreerd moment je product te laten aanschaffen.


De slaapzakfactor

Productlanceringen zul je  herkennen van de beruchte Black Friday deals of de legendarische productlanceringen van de eerste Apple iPhones en de Nintendo Wii. Er lagen letterlijk mensen in slaapzakken voor de winkel, omdat ze bang waren dat ze een product niet zouden kunnen kopen. Als wij zelf productlanceringen doen, spreken we daarom veelal van de ‘slaapzakfactor’. Dit werkt zowel bij het openen van je aanbod als het sluiten ervan.

Formule van Jeff Walker

Wij hebben door de jaren heen tientallen productlanceringen gedaan volgens de methode van de bekende marketeer Jeff Walker. Deze bestaat uit 3 fasen. In deze korte video leg ik je het stappenplan van een productlancering uit.

Een goede productlancering bestaat uit 3 fasen:

  1. De pre-launch is de periode dat er marketing wordt gedaan tot het moment dat mensen het daadwerkelijke product kunnen aanschaffen. Bij Apple duurt deze periode vaak meerdere maanden. Bij online marketeers is dit vaak niet meer dan één of twee weken.
  2. De launch is het moment van lancering: het moment dat de deuren open gaan en mensen naar binnen stormen om het felbegeerde product aan te schaffen.
  3. De post-launch is de periode tussen het moment van lanceren en het sluiten van je aanbod. Hier valt vaak de meeste winst te behalen, want niet alle warme leads kopen direct op het moment van lanceren. In de post-launch ga je aan de slag met het extra overtuigen van twijfelaars, het weerleggen van bezwaren en wijs je mensen op de deadline.

Piekmomenten in je omzet

Het werken met schaarste en aftellers heeft veel impact heeft op het resultaat van een online productlancering. 

In ons geval betekent het dat wij vaak onze omzet verdubbelen op de deadline dag. Zeker het laatste uur is altijd een feestje. Het is dus belangrijk om goed naar dat moment toe te werken. Dat is waar de post-launch fase voor bedoeld is.


Piekmomenten door productlancering


Voorbeeld van een lancering

Een voorbeeld van zo’n productlancering die wij naar onze volledige e-maillijst stuurden zie je hieronder. De live variant kun je op deze pagina bekijken.

Je ziet een pagina op onze website die net als een landingspagina volledig vrij is van afleiding. Op deze pagina is een soort adventskalender te zien met vier vakjes die één voor één opengaan. Als je op een gesloten vakje klikt krijgt je een teller te zien die aangeeft hoe lang het nog duurt totdat deze content onthuld wordt.

Op deze manier kunnen wij, net als in een autoresponder, onze achterban stap voor stap meenemen door de customer journey. In onze Phoenix software noemen dit timed content omdat we verschillende contentdelen met een interval van enkele dagen vrijgeven aan onze achterban. 


Productlanceringen module in website (timed content)

Een korte samenvatting van de opbouw in deze specifieke lancering:

  1. Leads krijgen een video met 9 SEO Hacks waarin Martijn onze meest waardevolle SEO-technieken en kansen voor ondernemers laat zien. De video van zo’n 15 minuten is praktisch, diepgaand en bevat nog geen enkele commercie. De video is alleen bedoeld om onze expertise te tonen en leads warm te maken voor SEO.
  2. Leads krijgen een video over de Conversie Code waarin Tonny onze meest waardevolle conversietechnieken en kansen voor ondernemers laat zien. Ook deze video bevat nog geen commercie en is bedoeld om de vertrouwensband verder op te bouwen.
  3. Leads krijgen twee inspirerende cases van onze klanten die met onze Phoenix-software werken. Een case zoomt specifiek in op een gebruiker met enorm succes op het gebied van SEO en de andere case richt zich juist op een torenhoge conversie.
  4. Leads worden via het vierde blokje doorverwezen naar een conversiepagina met een tijdelijk aanbod om onze (SEO- en conversiegeoptimaliseerde) Phoenix-software te kopen. Zolang de afteller loopt is er een korting van kracht en zijn er extra bonussen toegevoegd.
“If you want to make your business and your marketing memorable, then your marketing needs to tell a story” - Jeff Walker

Hadden wij dit aanbod direct gedaan zonder eerst relevante, inspirerende en waardevolle content te delen, dan was er geen slaapzakfactor geweest. Leads die interesse hadden in de voorgaande video’s zijn vanzelfsprekend geïnteresseerd geraakt in onze materie en dus wat wij voor hen kunnen betekenen. Sluit het aanbod vervolgens aan op wat zij nu nodig hebben in hun leven, dan wordt de deal tijdens deze fase gesloten.

Stap 1: De prelaunch

De eerste fase is de prelaunch fase, dit is de tijd voorafgaand aan je lancering waarin je toewerkt naar het moment van lanceren. In deze fase bereik je jouw doelgroep massaal en bereid je hen voor op het open gaan van de deuren voor je actie.

In de prelaunch fase bouw je enerzijds spanning op maar anderzijds werk je ook aan een goede band van vertrouwen en interesse bij de mensen die je bereikt. Dit doe je door gratis waardevolle informatie omtrent jouw vak / expertise rond te sturen (wederkerigheid). Je laat hierin jouw Unique Selling Points zien.

Multimediale content gebruiken

Maak je content multimediaal. Niet iedereen in je achterban consumeert namelijk content op dezelfde manier. De een houdt meer van lezen, de ander van kijken en weer een ander van luisteren.

Denk bijvoorbeeld aan video’s, e-books, blogposts, live uitzendingen (webinars), podcasts, infographics, interviews, prijsvragen, questionnaires, een quiz, animaties, product samples enzovoorts.

Gebruik een Prelaunch Platform

Wij gebruiken al jaren een vast platform voor een online lancering. Door je lancering op één website te houden focus je namelijk de aandacht van je achterban en voorkom je afleiding. Met onze Phoenix software kun je dit binnen enkele muisklikken opzetten.

Hier zie je een voorbeeld van een van mijn lanceringen waarin ik werkte met 3 prelaunch video's die gefaseerd online verschenen. Mensen konden zich inschrijven op mijn mailinglijst en kregen daarna direct toegang tot de video's.

Prelaunch website

In deze prelaunch deelde ik mijn 2 primaire unique selling points in de eerste 2 video's. In de eerste video liet ik mijn SEO expertise zien en in de tweede ging ik in op het behalen van conversie op het internet. De derde video was een aankondiging van de lancering en een sneak peek van het aanbod.

Social proof

In de onderstaande afbeelding zie je hoe de content beschikbaar is gekomen. Let ook op de social proof op deze pagina in de vorm van social media shares en reacties op de video's.

Prelaunch pagina met social proof


Het grote voordeel van een dergelijke prelaunch website is dat ik gedurende de lancering automatisch een grote mailinglijst opbouw en een virale factor heb doordat veel bezoekers de pagina delen / reageren via Facebook. In het bovenstaande voorbeeld groeide mijn mailinglijst alleen al met zo'n 2.000 mensen (in slechts 10 dagen) bovenop mijn bestaande achterban.

Afteller

De belangrijkste factor in een goede prelaunch is het toewerken naar de lancering zelf. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een afteller op je prelaunch platform te plaatsen. Wanneer deze teller afloopt dan verschijnt automatisch je aanbod.

Dit is het moment waarin je overgaat van de prelaunch naar de launch...

Stap 2: De Lancering

De lancering spreekt natuurlijk voor zich, dit is het moment dat de grote afteller op je website haar laatste seconde heeft bereikt en automatisch overslaat naar een pagina met jouw onweerstaanbare aanbod er op. Je kunt hier het beste een salespage voor je gebruiken.

De essentie van je lancering is dat je gedurende een bepaalde periode spanning hebt opgebouwd naar dat ene moment, je hebt op dat moment een groot aantal bezoekers op je website site allemaal in spanning zitten en op het moment van lancering je salespage te zien krijgen.

Je bezoekers zijn op dat moment “in de flow” en zullen direct overgaan tot het lezen van je salespage welke overgaat in je aanbod met de daarbij behorende betaalknop. Met een goede lancering kun je een gigantische piek in je omzet creëren. Vaak komen de eerste verkopen al na enkele minuten binnen.

Ter illustratie: bij mijn eerste lancering kwam de eerste bestelling (t.w.v. 2.000 euro) binnen na 1 minuut, 34 seconden. De salespage was echter zo’n 7 kantjes lang en zou in theorie meer dan dat moeten kosten om door te spitten...

Stap 3: de Postlaunch

Deze derde fase wordt nogal eens vergeten omdat veel marketeers toewerken naar een lancering en op het moment van lanceren klaar denken te zijn. Je hebt dan een beetje stilte na de storm.

De postlaunch (fase na je lancering) is echter een hele belangrijke fase aangezien je hier alle twijfelende mensen kunt gaan overtuigen van je product. Zorg er sowieso voor dat je vanaf het moment van lancering bovenop je mailbox zit om alle binnenkomende vragen over je product direct te beantwoorden.

In de eerste 6 productlanceringen die ik heb gedaan behaalde ik ongeveer 70% van de totale omzet in de postlaunch. Dat geeft al aan hoe belangrijk deze fase is. Het is alleen al belangrijk om je lancering een deadline te geven zodat je twijfelaars een extra stimulans geeft om een beslissing te nemen. Schaarste is een van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini.

Daarbij komt het voordeel dat je de aanloop van je klanten reguleert. Je kunt dan in één keer al je klanten toegang en aandacht geven, dat is wel zo handig!

Minilancering in 48 uur


Werken met partners

Wanneer je net start met je business heb je veelal nog geen mailinglijst of enige andere vorm van bereik en zodoende lijkt het lastig om een productlancering te doen of om direct verkopen te maken van je product.

Om toch direct een vliegende start te maken kun je denken aan samenwerkingsverbanden (affiliates) met andere (reeds gevestigde) ondernemers in jouw markt.

Je kunt dan bijvoorbeeld ondernemers in jouw markt benaderen en vragen of zij je willen helpen met het lanceren van je product, dit doe je dan aan de hand van affiliate marketing. Voor elke verkoop die zij realiseren betaal je ze dan een affiliatecommissie uit.

Wat je verder moet weten...

  1. Planning en strategie is essentieel in een goede lancering, zorg dat je alles van tevoren tot in de puntjes voorbereid. 1 minuut in de voorbereiding scheelt je 10 minuten in de uitvoer en falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen.
  2. Bij lanceringen zorg je niet alleen voor enorme pieken in je omzet en bereik maar ook in je bezoekersaantallen. Serverproblemen, errors en websites die offline gaan komen dus veel voor. Zorg dat je hierop voorbereid bent.
  3. Iedereen kan een productlancering doen maar het succes schuilt hem vaak in de details. Oefening baart kunst en dus is het aan te raden om vaker (her)lanceringen te doen zodat je hier steeds beter in wordt.

Aan de slag met productlanceringen?

Wil je de fijne kneepjes van het vak leren? Bekijk dan onze productlanceringen cursus en / of gebruik onze Phoenix software om je lanceerplatform (timed content) op te zetten.