arrow_drop_up arrow_drop_down
26 maart 2015 
in Sales

Productlancering op internet? (stappenplan)

Productlanceringen zorgen voor enorme pieken in je marketing bereik, je traffic en in je omzet. Dit is een van de meest effectieve internet marketing methoden die ik de afgelopen jaren heb gebruikt.

Je zult de productlanceringen van grote bedrijven zoals Apple wel kennen. Ze zorgen voor een kettingreactie in de markt waardoor hun hele doelgroep in eenmaal op de hoogte is van hun nieuwe product. Daarnaast is er sprake van schaarste, emotie en social proof. Maar hoe kun jij zoiets doen?

Stappenplan voor een goede productlancering:

In deze korte video leg ik je het stappenplan van een productlancering uit, onder de video vind je de uitleg ook in tekst.

Een goede productlancering bestaat uit 3 fasen:

  1. Prelaunch fase
  2. Launch fase
  3. Postlaunch fase

Stap 1: De prelaunch

De eerste fase is de prelaunch fase, dit is de tijd voorafgaand aan je lancering waarin je toewerkt naar het moment van lanceren. In deze fase bereik je jouw doelgroep massaal en bereid je hen voor op het open gaan van de deuren voor je actie.

Geef waarde weg!

In de prelaunch fase bouw je enerzijds spanning op maar anderzijds werk je ook aan een goede band van vertrouwen en interesse bij de mensen die je bereikt. Dit doe je door gratis waardevolle informatie omtrent jouw vak / expertise rond te sturen (wederkerigheid). Je laat hierin jouw Unique Selling Points zien.

Tip: Ga multimediaal. Denk bijvoorbeeld aan video's, e-books / pdf rapporten, blogposts, live uitzendingen (webinars), podcats, infographics, interviews, prijsvragen, questionnaires, een quiz, animaties, product samples enzovoorts.

Gebruik een Prelaunch Platform

Ik gebruik al jaren een vast platform voor mijn prelaunch (met onze Phoenix software kun je dit binnen enkele muisklikken opzetten). Hier zie je een voorbeeld van een van mijn lanceringen waarin ik werkte met 3 prelaunch video's welke gefaseerd online verschenen. Mensen konden zich inschrijven op mijn mailinglijst en kregen daarna direct toegang tot de video's:

Prelaunch website

In deze prelaunch deelde ik mijn 2 primaire unique selling points in de eerste 2 video's. In de eerste video liet ik mijn SEO expertise zien en in de tweede ging ik in op het behalen van conversie op het internet. De derde video was een aankondiging van de lancering en een sneak peek van het aanbod.

Social Proof

Na opt-in veranderde de voorpagina met opt-in formulier automatisch in een pagina met de eerste video (magie haha). Let ook op de social proof op deze pagina in de vorm van social shares en reacties:

Prelaunch pagina met social proof

Het grote voordeel van een dergelijke prelaunch website is dat ik gedurende de lancering automatisch een grote mailinglijst opbouw en een virale factor heb doordat veel bezoekers de pagina delen / reageren via Facebook. In het bovenstaande voorbeeld groeide mijn mailinglijst alleen al met zo'n 2.000 mensen (in slechts 10 dagen) bovenop mijn bestaande achterban.

Spanning en Sensatie

Hoe meer spanning je vooraf opbouwt, des te groter en succesvoller je lancering zal zijn. Je zult dit principe wel kennen van Apple lanceringen waarin mensen letterlijk in hun slaapzak voor de winkel liggen te wachten totdat de deuren opengaan. Wij noemen dit dan ook wel de ‘Slaapzak Factor‘ in je lancering.

Denk ook aan de spanning voor het uitkomen van een nieuwe film die je graag wil zien of aan een Peter R. de Vries die heel Nederland in spanning hield met de aankondiging dat hij eindelijk Joran van der Sloot ontmaskert had.

Afteller

De belangrijkste factor in een goede lancering is de ‘afteller'. Dit is het moment waarin je overgaat van de prelaunch naar de launch…

Countdown op je salespage / website

Stap 2: De Lancering

De lancering spreekt natuurlijk voor zich, dit is het moment dat de grote afteller op je website haar laatste seconde heeft bereikt en automatisch overslaat naar een pagina met jouw onweerstaanbare aanbod er op.

Je kunt hier het beste een salespage voor je gebruiken. De essentie van je lancering is dat je gedurende een bepaalde periode spanning hebt opgebouwd naar dat ene moment, je hebt op dat moment een groot aantal bezoekers op je website site allemaal in spanning zitten en op het moment van lancering je salespage te zien krijgen.

Je bezoekers zijn op dat moment “in de flow” en zullen direct overgaan tot het lezen van je salespage welke overgaat in je aanbod met de daarbij behorende betaalknop. Met een goede lancering kun je een gigantische piek in je omzet creëren. Vaak komen de eerste verkopen al na enkele minuten binnen.

Ter illustratie: bij mijn eerste lancering kwam de eerste bestelling (t.w.v. 2.000 euro) binnen na 1 minuut, 34 seconden. De salespage was echter zo'n 7 kantjes lang en zou in theorie meer dan dat moeten kosten om door te spitten…

Stap 3: de Postlaunch

Deze derde fase wordt nogal eens vergeten omdat veel marketeers toewerken naar een lancering en op het moment van lanceren klaar denken te zijn. Je hebt dan een beetje stilte na de storm (tumbleweeds…)

Stilte na de storm

De postlaunch (fase na je lancering) is echter een hele belangrijke fase aangezien je hier alle twijfelende mensen kunt gaan overtuigen van je product. Zorg er sowieso voor dat je vanaf het moment van lancering bovenop je mailbox zit om alle binnenkomende vragen over je product direct te beantwoorden.

Postlaunch perfectie…

In de afgelopen 6 productlanceringen die ik heb gedaan behaalde ik ongeveer 70% van de totale omzet in de postlaunch. Dat geeft al aan hoe belangrijk deze fase is.

Het is alleen al belangrijk om je lancering een deadline te geven zodat je twijfelaars een extra stimulans geeft om een beslissing te nemen. Daarbij komt het voordeel dat je de aanloop van je klanten reguleert. Je kunt dan in één keer al je klanten toegang en aandacht geven, dat is wel zo handig!

Andere variant: Minilancering in 48 uur

Hoe kom je aan een achterban?

Wanneer je net start met je business heb je veelal nog geen mailinglijst of enige andere vorm van bereik en zodoende lijkt het lastig om een productlancering te doen of om direct verkopen te maken van je product.

Om toch direct een vliegende start te maken is het aan te raden om je business te “lanceren” aan de hand van samenwerkingsverbanden met andere (reeds gevestigde) ondernemers in jouw markt. Ik heb dat met mijn eerste lancering in 2010 ook gedaan.

Ik had zelf nog geen website, geen achterban en dus nog geen business. Toch zette ik ongeveer 65.500 euro om in de eerste 10 dagen dat ik ondernemer was. Hiernaast zie je een video met partner Eelco de Boer uit die specifieke lancering.

Hoe kom je aan partners?

Je kunt ondernemers in jouw markt benaderen en vragen of zij je willen helpen met het lanceren van je product, dit doe je dan aan de hand van affiliate marketing. Voor elke verkoop die zij realiseren betaal je ze dan een bepaalde commissie uit.

In principe hoeft het krijgen van “grote jongens” niet zo moeilijk te zijn maar de meeste ondernemers falen echter in het vinden van goede partners omdat ze zich alleen maar focussen op de commerciële kant en hun eigen belang…

Onthoud dat je partner er voordeel bij moet hebben om jou te promoten en dat hij toch wel een klik met je moet hebben voordat hij zijn netwerk (waar zijn goede naam aan hangt) over jou benaderd. Een voordeel wat je een mogelijke partner zou kunnen bieden is een extra bonus ofwel een speciale korting op je product speciaal voor zijn mailinglijst.

Wat je verder nog moet weten…

  1. Planning en strategie is essentieel in een goede lancering, zorg dat je alles van tevoren tot in de puntjes voorbereid. 1 minuut in de voorbereiding scheelt je 10 minuten in de uitvoer en falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen.
  2. Bij lanceringen zorg je niet alleen voor enorme pieken in je omzet en bereik maar ook in je bezoekersaantallen. Serverproblemen, errors en websites die offline gaan komen dus veel voor. Zorg dat je hierop voorbereid bent.
  3. Iedereen kan een productlancering doen maar het succes schuilt hem vaak in de details. Oefening baart kunst en dus is het aan te raden om vaker (her)lanceringen te doen zodat je hier steeds beter in wordt.

Aan de slag met productlanceringen?

Check nu onze productlanceringen cursus:

Productlanceringen Cursus

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
jeroen
Door

jeroen

op 16 January 2011

Top materiaal, tonny. Hoop dat je het leuk en leerzaam hebt gehad op de cruise. See you at the forum.

Oscar
Door

Oscar

op 16 January 2011

Mooi samengevat Tonny! Wij zijn op dit moment bezig aan de tweede lancering. Het is inderdaad heeeeeeel belangrijk om alles goed te plannen. De vorige keer hebben we enorm veel fouten gemaakt, maar deze gebeurt dat ons niet meer! Naar mijn idee moet de week voor de lancering ook volledig daarvan in het teken staan. Kortom, geen afleidingen of andere bezigheden. Een foutje is namelijk zo gemaakt...

Leo Frijters
Door

Leo Frijters

op 16 January 2011

Hallo Tonny, Goed dat je weer gezond en wel terug bent. helder weergegeven nogmaals bedankt.. Ik overweeg een lancering te gaan doen met de peilstokchip.... ( http://www.peilstokchip.nl/ontdek-alle-geheimen ) Alle autobezitters zijn de doelgroep...hoe pak ik dan het vinden van aff aan ?

Louise
Door

Louise

op 16 January 2011

Hallo Tonny, Ik heb een e-book geschreven samen met mijn broer. Het gaat over zijn dwarslaesie. Het is een informatief boek. Maar gek maar waar, raak ik hem aan de straatstenen niet kwijt. Heb verschillende partners aangeschreven maar ze zien er niets in. Zit met mijn handen in het haar... Louise

Hans Peeters
Door

Hans Peeters

op 16 January 2011

Tonny, weer een goed artikel. Van de week toevallig iemand gesproken die dit ook toepast in de praktijk. Zelf benadert namelijk om een product namens hem te promoten. Ik verzorg dan op mijn naam betaalde workshopsvoor dit product. Ik heb hier al iets overgeschreven en wat blijkt. Het product heb ik nog niet komt pas eind deze maand maar ik heb wel al een workshop verkocht.

Kevin Rooijakkers
Door

Kevin Rooijakkers

op 17 January 2011

Hej Tonny, erg goed stuk, Dave en ik hebben ongeveer 2 weken geleden het gratis voetbalrapport online gezet. Langzaamaan begint de mailinglijst zich wel te vullen. Ook staan we op de site ebook.gratis-downloaden.nu die page rank 1 bij google heeft als je zoekt op gratis e-book. Ongeveer over twee weken zal ons eerste echte product af zijn. Deze willen we uiteraard groots gaan lanceren en dus zijn we deze weken ook op zoek naar affiliates. Bedankt voor al je goede tips en het winstmodel helpt ons ook ontzettend. De website zit nu in ieder geval al goed in elkaar! Groeten Kevin

Mark van Loon
Door

Mark van Loon

op 17 January 2011

Werken met affiliates kan inderdaad, zonder al te veel risico te lopen, snel en goed werken. Als je echt een kickstart wil maken, geef dan een uitzonderlijk goede vergoeding aan je affiliates. Ze zullen dan snel toehappen.

Nico Moorrees
Door

Nico Moorrees

op 17 January 2011

Beste Tonny, Het gaat niet over jou in de internet marketing, maar over hun. Schrijf een artikel voor hun( jouw klant of cliënt). Zij vertellen vaak in forums hun probleem en daar schrijf je een verkoop artikel over en de rest is volautomatisch incasseren. " It allways about then" Vriendelijke groet, Nico Moorrees

Christian
Door

Christian

op 19 March 2012

Hoi Tonny, Heeft iemand van jullie nog een afteller widget / countdown clock voor Drupal? HTML code of javascript code is ook prima. Het liefst wel een mooie en een grote afteller in het Nederlands... Kan het helaas niet vinden. Groet, Christian Augustus

Mark
Door

Mark

op 30 March 2015

Hallo Tonny, Ben bezig met een lancering van een nieuwe webwinkel. In een niche voor templates voor wordpress. Dit zijn gratis te downloaden templates en betaalde premium themplates. Bedankt voor het handige stappen plan. Ik kan zowel gratis themplates als korting geven voor me productlancering. Bedankt voor de info.. Met vriendelijke groet Mark Kooijman mythemesstore.com

Dennis
Door

Dennis

op 14 March 2016

Er staat nog wel (bewust of onbewust) een spelfout in eerste woord van eerste alinea: Poductlanceringen zorgen (ik mis de R)

Reactie plaatsen