Podcasts nu doorzoekbaar via Google Search
15 mei 2019 
4 min. leestijd

Podcasts nu doorzoekbaar via Google Search

Podcasts zijn hot en happening. Alhoewel het podcasten, zoals we dat nu kennen, al sinds 2004 bestaat, is het de laatste jaren pas echt aan een opmars bezig.

Zo zouden er in 2018 nog zo’n 550.000 podcasts beschikbaar zijn in Apple Podcasts en zijn we op dit moment al ruim over de 700.000 beschikbare podcasts heen.

Bij elkaar zouden die podcasts zo’n 29 miljoen afleveringen bevatten.

Wat is een Podcast?

Mocht je op de een of andere manier niet hebben meegekregen wat een podcast is, dan leg ik het je nog even uit.

Een podcast is het best te omschrijven als een audioblog.

Net als bij het schrijven van artikelen kan een podcast overal over gaan. Zo zijn er ook allerlei onderwerpen te vinden, denk aan:

  • Humor
  • Nieuws
  • Politiek
  • Ondernemen
  • Liefde
  • Lifestyle
  • Technologie

Enkele populaire podcasts voor ondernemers zijn bijvoorbeeld:

Waar vind en luister ik Podcasts?

Vroeger had je daar niet zo heel veel keus in. Tegenwoordig kun je podcasts bijna overal vinden en luisteren. Enkele grotere spelers zijn Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts.

podcasts

Google stapt in op de populariteit van podcasts

Ondanks het feit dat Google Podcasts als laatst aan de slag is gegaan met een Google Podcasts dienst en applicatie, zijn zij wel de eerste die met een enorme vernieuwing komt voor Podcast-liefhebbers.

Tijdens Google I/O heeft de zoekgigant laten weten dat zij het nu mogelijk hebben gemaakt voor gebruikers van Google om te zoeken binnen podcasts.

Door alle podcasts te transcriberen creëren zij zogenaamde metadata die geïndexeerd wordt door Google Search.

Zoekt een Google Search gebruiker dus op een woord dat wordt gebruikt in een aflevering van een podcast, dan is het mogelijk dat dit als resultaat te zien is in Google Search.

the vergecast in zoekresulaten

Helaas is het nog niet mogelijk om De IMU Podcast als voorbeeld te laten zien.

Nederland moet nog even wachten

Deze geweldige functie voor podcast eigenaren, is helaas tot nu toe alleen in de Verenigde Staten en Canada te gebruiken.

Op dit moment is het zelfs nog niet mogelijk om een podcast naar Google Podcasts te uploaden.

podcasts not available

Al lijkt er een klein lichtpuntje te zijn. Tijdens Google I/O 2019 werd bekend gemaakt dat het transcriberen van audio mogelijk was voor meerdere talen, waaronder Nederlands.

Wil je zeker weten dat je er klaar voor bent?

Heb jij een podcast? Dan kan ik me goed voorstellen dat je niet kunt wachten tot je jouw podcast kunt aanmelden bij Google Podcast.

Zoals net uitgelegd is dat op dit moment dus nog niet mogelijk. Je kunt al wel vast bekijken hoe het er dadelijk uit komt te zien in de zoekresultaten van Google.

Hiervoor ga je naar Podcast Preview en voer je de RSS link van jouw podcast in.

Google Podcast Preview

De eerste preview is door iedereen te bekijken. Kopieer simpelweg de URL die gegenereerd wordt aan de hand van jouw RSS-feed en plak deze in de adresbalk van je browser.

De tweede preview, hoe de afleveringen daadwerkelijk in de zoekresultaten van Google zouden verschijnen, is enkel te bekijken door mensen met een Android toestel.

Om er zeker van te zijn dat je precies weet hoe je jouw podcast straks daadwerkelijk bij Google moet aanleveren kun je het best even kijken op developers.google.com

Heb jij een eigen podcast?

Of heb je, naast de IMU Podcast natuurlijk ;-), nog aanraders voor mede-ondernemers?

Over de schrijver
Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met hun activiteiten op het internet. Hiervoor kijkt Robin eerst of het businessmodel aansluit bij de huidige internet marketingstrategie en gaat aan de hand daarvan aan de slag met SEO- conversie optimalisatie en bijvoorbeeld social media en e-mailmarketing.
Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 20 May 2019

Ik heb de IMU Podcast via Google Podcasts beschikbaar gemaakt door via een VPN server de Google Podcasts website te benaderen en de podcast daar aan te melden (NordVPN is erg gebruiksvriendelijk). Eenmalig klusje, maar zorgt er wel voor dat je ook bij Googles belangrijkste platform beschikbaar bent :-)

Robin Peek
Door

Robin Peek

op 20 May 2019

Bedankt voor deze tip Martijn! Naar mijn mening zeker de 'kleine moeite' waard als Podcaster.

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 20 May 2019

Thanks voor de update Robin! Mooie ontwikkeling dit :)

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!