De vijf pijlers onder goede content
12 december 2018 
3 min. leestijd

De vijf pijlers onder goede content

Content is met stip het hardnekkigste buzzword van de laatste jaren.

Er worden cursussen in gegeven, afdelingen voor opgericht, bureaus voor ingeschakeld. Content: iedereen wil het, iedereen maakt het, iedereen plaatst het. Maar bijna niemand leest het. Zonde van alle tijd, geld en moeite. Terwijl een goed verhaal van alle tijden is.

De vraag is alleen: wat is goed?

Het antwoord hierop is misschien minder subjectief dan je denkt. Sterker, het is prima te definiëren en standaardiseren. En verder gewoon doen wat ik zeg, dan krijg je content die wél werkt.

Pijler 1: Relevantie

Internet werkt net als een feestje: er lopen allerlei mensen rond, en niemand is gekomen om stil in een hoekje te zitten. Maar wat moet jij dan zeggen, en tegen wie? Nou, zo lastig is dat toch niet – in het echte leven kun je het ook.

Doe gewoon wat je in het echte leven doet: zeg iets als je wat te melden hebt, en hou anders je mond.

Natuurlijk, sommige mensen vinden je verhaal boeiender dan anderen. Die laatsten hebben dan even pech. Gaan ze maar naar een ander groepje, of naar de wc. Jij weet dondersgoed of jouw bijdrage iets toevoegt of niet. Geen tekst, toch praten? Dan krijg je hetzelfde als op het feestje: je staat in je eentje, een handje pinda’s wegend zogenaamd van de muziek te genieten. Eigen schuld.

Pijler 2: Herkenbaarheid

Alles wat je zegt, moet niet alleen aansluiten op wat je publiek wil weten. Het moet ook passen bij wie je bent als bedrijf. Een goede contentstrategie houdt dan ook rekening met je merkstem, of brand voice – als je het hip wilt.

Herkenbaarheid is heel belangrijk, zeker als je op verschillende plekken en via meerdere kanalen publiceert. Zorg voor een eigen geluid, en blijf overal zo klinken.

Daarom is het ook onverstandig om medewerkers verplicht te laten bloggen (‘verdeel de last’, ‘hoort bij je werk’). Zinloos. Mensen die niet kunnen schrijven, willen het ook niet. Ze maken meuk, tegen heug en meug. Bij elkaar een kermis van obligate troep, zonder enig verband. Nee joh, laat een taalliefhebber aan het woord. Maak 0,5 fte vrij om diegene consistente content te laten produceren, redigeren en publiceren.

Pijler 3: Leesbaarheid

Ok, je hebt een zinnig verhaal te delen en weet hoe je wilt klinken. Mooi, je bent een eind op weg. Maar hoe verwoord je het? Hoe creëer je een prettige stijl, lekker ritme en strakke structuur? Hoe voorkom je taalfouten, maak je aansprekende koppen en weet je welk woord het beste uitdrukt wat je bedoelt? We horen het zo vaak: ‘Ik weet precies wat ik wil zeggen, maar krijg het gewoon niet uit mijn pen.’

Omdat schrijven een vak is. Je kunt het vast voelen wanneer je een gaatje hebt, maar je gaat je eigen kies toch ook niet vullen? Wees slim en schakel een tekstschrijver in. Bij voorkeur geen reclamecowboy, maar iemand met ervaring in contentcreatie.

Hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je misschien vreest. Zeker niet als jij de ruwe content aanlevert en deze alleen laat oppoetsen.

Pijler 4: Recyclebaarheid

Even terug naar dat feestje: viel je story in de smaak? Lachers op je hand, open monden, ferme dreunen op je schouders. Mooi. Dat smaakt naar meer, toch?

‘Never waste a good story by telling it once’, zeggen ze in de VS. Dat is gelul trouwens, maar wat doet het ertoe. Je snapt de boodschap: herkauwen die zooi.

Maar dikke kans dat de omstandigheden op het volgende feestje anders zijn. Nieuwe mensen, andere sfeer, hardere of zachtere muziek, meer of minder tijd om je verhaal te doen. Kortom: je past het aan, want voor je het weet sta je weer met die pinda’s in je hand je biertje te hypnotiseren. Met content werkt dat net zo. Bewaar de basis van je verhaal, en stem die opnieuw af op je publiek en de locatie. Gebruik bijvoorbeeld een fragment uit je whitepaper om een blog via LinkedIn aan te jagen. Kortom: wees creatief met content.

Pijler 5: Deelbaarheid

Je laat je verse content hopelijk niet eenzaam verpieteren op je site – of waar dan ook. Zonde. Nee, de spot moet erop en de sirene aan!

Maak lawaai, trek aandacht en zet alle kanalen in.

Zorg dus dat je de publicitaire spelregels van alle sociale media kent: van metadescription tot twittermores, en van karakterlimieten tot de beste hashtags. Dat betekent vaak compact formuleren op de vierkante centimeter. Karakterwerk, letterlijk. Overweeg dus je scherpste posts aan professionals over te laten.

Met deze waaier aan tips zullen al je publicaties met sprongen vooruitgaan: inhoudelijk, maar ook als het gaat om je reputatie als afzender van serieuze content. En vind je sommige tips lastig? Logisch, sommige dingen zijn ook moeilijk.

Stel je vraag gerust in de comments. We helpen je graag!

 

Tekstwerf is een bureau voor long copy in Amsterdam. Een vast team van copywriters schrijft de hele dag door blogs, artikelen, cases en klantverhalen, maar ook mission statements en strategische documenten. Dat doen ze veelal voor A-klanten, zoals ABN AMRO, Schiphol Group en DHL Parcel Nederland. Hun visie? Praat met mensen, niet tegen ze. In normaal Nederlands. Over wat ze willen weten.
Vincent
Door

Vincent

op 12 Dec 2018

Naar mijn idee is SEO anno 2018 voor een groot deel content marketing. De juiste relevante content zorgt voor linkbuilding, meer bezoekers, betere seo score van Google en shares op social media. Wat is jouw mening hierover?

Danielle Bakker
Door

Danielle Bakker

op 12 Dec 2018

Hoi Sander! Welkom bij het team gastbloggers, en bedankt voor je leuke blog! Ik ben het eens met ^Vincent^ Wat jij? :)

fireboy and watergirl
Door

fireboy and watergirl

op 24 Jan 2019

Mensen die niet kunnen schrijven, willen het ook niet. Ze maken meuk, tegen heug en meug.

Neeltje Dekkers
Door

Neeltje Dekkers

op 06 Feb 2020

Hoi Sander, zeker bruikbaar, top!

tilingsunshinecoast.com.au
Door

tilingsunshinecoast.com.au

op 12 Oct 2020

Een pluim voor het plaatsen van dit soort nuttige weblogs. Je blog is niet alleen informatief, maar ook erg artistiek.

plasterershobart.com.au
Door

plasterershobart.com.au

op 13 Oct 2020

Great article ...Thanks for your great information, the contents are quite interesting. I will be waiting for your next post.

www.crelectrician.com
Door

www.crelectrician.com

op 05 Nov 2020

What a great guide for content writing, this will be useful for someone who needs help in this field

www.newcastlestaircases.com.au
Door

www.newcastlestaircases.com.au

op 08 Apr 2021

Please continue posting great information. highly recommended

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!