arrow_drop_up arrow_drop_down
9 juni 2015 

Organiseer jij je hoofd wel eens?

Ben jij ondernemer of werkzaam bij een gaaf bedrijf? Ongetwijfeld zit je vol ideeën en wil je soms wel duizenden dingen doen. Vervolgens gun je jezelf niet de tijd of ruimte om überhaupt één van die dingen goed te doen of af te ronden, omdat je ze allemaal (in veel te korte tijd) wil doen! Toch zal er in jouw hoofd met briljante ideeën of zaken die je nog moet doen een bepaalde volgorde van prioriteit bestaan.

Wat wil je nú echt gaan doen?

Zet 10 verschillende mensen bij elkaar met een to-do lijst van 100 punten. Hoe groot acht je de kans dat wanneer men die gaat rangschikken op prioriteit, ze allemaal dezelfde top 10 hebben?

Ik zelf vrij klein ;-) Kijk dus vanuit jouw positie als ondernemer of manager in je bedrijf wat je nú echt wil gaan doen. Je kunt dit bijvoorbeeld gaan bekijken per week. Op die manier heb je in plaats van een to-do lijst van 100 punten een to-do lijst van bijvoorbeeld 5 of 10 punten.

Werk je dit punt voor punt af (en niet meerdere punten tegelijk), zal je zien dat je ineens dingen gedaan krijgt die wellicht al maanden op je to-do lijst stonden. Je had jezelf alleen nooit echt de tijd gegeven om daar echt toegewijd mee bezig te zijn.

En juist die dingen die al maanden in je hoofd spoken geven je onwijs veel rust en ruimte in je hoofd wanneer je ermee aan de slag bent gegaan.

Scrum methode bij ons op kantoor

Zo zaten wij begin 2015 ook in een fase waar we allemaal met duizenden ideeën en to-do puntjes in ons hoofd rondliepen. Daar kwamen steeds meer ideeën bij, waardoor er uiteindelijk aan veel dingen een begin werd gemaakt, maar weinig werd afgerond.

Om hier een eind aan te maken gingen we met het hele team aan de slag met de zogeheten scrum methode. Dit is een methode die eigenlijk is ontworpen voor softwareontwikkelaars, zoals ook op Wikipedia staat aangegeven.

Scrum op IMU kantoor

Kort samengevat hield de scrum methode voor ons in dat we allemaal onze ideeën en to-do punten op losse post-its gingen plaatsen. Al snel zag je dat er een berg aan ideeën en to-do punten tevoorschijn kwam.

Tonny refereerde hier ook wel naar als het ‘Probleem van Potentie‘: We hebben zo veel ideeën en mogelijkheden waar we eigenlijk allemaal mee aan de slag willen gaan. Het enige wat ons eigenlijk in de weg staat erbij is het aantal uren dat je in een week hebt ;-)

Vervolgens bespraken we wat voor iedereen een realistisch doel was om deze week voor zich te stellen. Op die manier minimaliseerden we de bergen aan ideeën en to-do punten die we in onze hoofden hadden, naar een aantal concrete actiepunten waar we elke week mee aan de slag konden gaan.

Elke week bestond uit meerdere actiepunten, waardoor we dus ook elke week een aantal dingen afrondden of opleverden. Zodra je aan de slag ging met een actiepunt, verplaatste je die naar het vakje ‘Progress‘, zodat anderen ook konden zien waar de focus voor jou op dat moment op lag.

Afgerond? Dan kon het actiepunt eventueel gecheckt worden (bij de programmeurs bijv. door de Lead developer, en bij organisatorische zaken bijv. door Tonny) en vervolgens kwam de post-it in het vakje ‘Finished‘ te hangen. Ik merkte dat dit voor mij een ideale werkwijze was. Ik wil vaak ontzettend veel doen en zo veel mogelijk mensen blij maken vanuit mijn rol in de IMU, maar het concept ‘tijd' wil me dan nog wel eens uitleggen dat ik realistischer moet zijn.

Daarnaast was het voor mij ook een kleine uitdaging om gewoon zo snel mogelijk zo veel mogelijk post-it's in het ‘Finished' vakje te hebben. Soms ben ik een klein beetje competitief ingesteld ;-)

Onrustig vanbinnen? Scrum voor jezelf!

Meerdere weken zijn we met het hele team bezig geweest met deze methode en hebben we ontzettend grote stappen gemaakt door een onoverzichtelijke periode overzichtelijk te maken voor onszelf. Voor onze programmeurs bleef scrum een ideale methode om hun planning en focus strak te houden, maar mijn andere lieftallige collega's (o.a. van sales & coaching) hadden hier vanuit hun rol in het team iets minder mee.

Nadat alles weer wat overzichtelijker was en we ondertussen ingetrokken waren in ons nieuwe pand op de Herengracht konden wij weer verder met onze missie bij de IMU en gingen de programmeurs in hun ‘hok' verder met de scrum methode voor de doorontwikkeling van ons Phoenix internet marketingsysteem.

Ik merkte bij mezelf echter een aantal weken geleden weer wat onrust bij mezelf vanbinnen. Wederom (wanneer niet) ontzettend veel ideeën en to-do punten in mijn hoofd, maar door die onrust merkte ik dat ik niet productief was. Daarnaast merkte ik dat ik veel minder gedaan kreeg dan ik zou willen, waarvan ik wist dat ik het eigenlijk wél gedaan zou moeten kunnen krijgen.

Privé scrum MartijnOp een ochtend besloot ik om het oude scrum bord van de programmeurs te kapen (zij hebben nu een wat grotere variant staan) en mijn privé scrumbord op te stellen. Ik begon met het opschrijven van alle zaken die ik in mijn hoofd had die ik nog wilde of moest doen. Binnen een paar minuten had ik meer dan 40 post-it's liggen voor mijn privé ‘berg'.

Dit verbaasde mij ontzettend, ik dacht zelf dat het er misschien 10 of 15 zouden zijn geweest. Geen wonder dat ik me niet goed kon focussen… ruim 40 zaken die constant door mijn hoofd aan het dwarrelen waren ;-)

Goed, nu kon ik dus orde op zaken stellen en voor mezelf bekijken wat ik prioriteit wilde geven voor die week. Dat plaatste ik vervolgens in mijn to-do lijst, en had eigenlijk direct veel meer rust vanbinnen.

Direct aan de slag gegaan met één van de belangrijkste punten op dat moment en het voelde ontzettend fijn en rustgevend om die belangrijke punten af te kunnen ronden. Door al die punten uit te schrijven en af te ronden kreeg ik weer meer ruimte en inspiratie om bezig te gaan met creatievere dingen (zoals het schrijven van een blogbericht, die nu in het vakje ‘Progress' hangt).

Privé doelen stellen?

Naast doelen en ideeën die je voor of in je business hebt, kun je een dergelijke constructie natuurlijk ook voor je privé leven gaan maken. Ik zelf had hier voor december vorig jaar eigenlijk nog nooit over nagedacht.

Afgelopen december zijn we met het hele IMU team naar Florida gegaan voor een aantal geweldige dagen in Miami en om het 6-daagse Date With Destiny evenement van Tony Robbins bij te wonen (wat overigens by far één van de beste ervaringen in mijn leven is geweest, nogmaals dankjewel voor deze mogelijkheid, Tonny ;-) ).

Eén van de dagen bij Date With Destiny ging o.a. over het stellen van jouw persoonlijke doelen. Belangrijk hierbij was dat dit wel allemaal doelen waren die je zelf kon bereiken. Op die manier kun je daar dan ook zelf naartoe gaan werken. Jouw persoonlijke doelen zouden daarbij dan niet afhankelijk moeten zijn van anderen (uiteraard kan het wel te maken hebben met anderen, maar kijk bij het opstellen van die doelen hoe je hier zélf mee aan de slag kunt gaan).

date-with-destiny

Hier stelden we doelen op voor verschillende termijnen, bijvoorbeeld doelen voor over 10 jaar, 5 jaar, 3 jaar en 1 jaar. Mensen die zich regelmatig bezighouden met persoonlijke ontwikkeling hebben dit wellicht al eens vaker gedaan. Voor mij was het daar de eerste keer en best bijzonder om er eens op die manier over na te denken en het ook daadwerkelijk op papier te zetten.

Vervolgens was het idee om 4 ‘one year goals' te kiezen en die echt als doel voor jezelf te stellen in 2015. Ondertussen zijn we alweer bijna een half jaar verder (terwijl ik dit typ denk ik bij mezelf: “wauw, zó lang al?”) en vind ik het heel gaaf om zo concreet met die doelen voor mezelf bezig te zijn.

Sommigen hebben we dan ook al bereikt: Zo ben ik zelf veel bewuster bezig gegaan met sporten en mijn voeding om me weer volledig fit te voelen, en komt Chris nu op zijn motor naar kantoor die hij dit jaar gekocht heeft ;-)

Gisteren had ik het nog met Seph en Tim hierover, en Seph gaf aan dat hij die persoonlijke doelen zelfs per maand voor zichzelf uitschrijft. Ontzettend gaaf natuurlijk om zo concreet met jezelf bezig te zijn; om zaken voor jezelf af te ronden, maar ook om verder te groeien. Zo gaf hij als voorbeeld dat hij dan een bepaalde maand bijvoorbeeld een X aantal boeken wil lezen of graag een bepaald aantal stukken content voor zijn eigen site wil creëren.

Dit inspireerde mij erg en ik denk dat ik op korte termijn ook een momentje voor mezelf ga plannen om dit ook op kleinere schaal toe te gaan passen. Op die manier kun je veel meer controle houden over de uitvoering van dingen die je graag wil doen. Uiteindelijk willen we dat toch het liefste? Zo veel mogelijk gave dingen doen?

Hoe organiseer jij je hoofd? Stel jij doelen voor jezelf?

Of ga je dat naar aanleiding van dit artikel doen?

Ik ben heel erg benieuwd of je iets aan dit artikel hebt gehad. Heeft het je geïnspireerd? Of hanteer je voor jezelf al een hele andere methode om zo effectief en gelukkig mogelijk je doelen na te streven? Laat het even weten door een reactie achter te laten op dit artikel :-)

Als afsluiter nog één mooie tip van Tony Robbins zelf:

Tony Robbins Quote: Achieve Happily

Over de schrijver
Martijn is eigenaar van de IMU en specialist op gebied van SEO, Conversie, Funnels en Communitybuilding. Meer dan 10.000+ ondernemers en marketeers namen deel aan zijn trainingen. Ondertussen heeft hij meer dan duizend ondernemers geholpen aan een beter scorende website middels cursussen, trainingen en via persoonlijke coaching.
Bianca Bisschop
Door

Bianca Bisschop

op 10 June 2015

Helder verhaal en heel herkenbaar. Die methode ga ik ook toepassen! Dank voor je blog en succes verder met het werken bij een mooi bedrijf.

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 10 June 2015

Hoi Bianca, Dank voor je reactie! Leuk dat je je erin kon herkennen en ik hoop dat je er je voordeel mee kan doen :-)

Jacques Herweijer
Door

Jacques Herweijer

op 10 June 2015

Jep, scrum doen wij al jaren, maar ook deze methode heeft zijn bottlenecks. Dit is zeker het geval wanneer de scrummaster geen volwaardige master kan zijn en er ook financiele overwegingen meespelen bij het bepalen van de must-haves. Maargoed iets is beter dan niets, helemaal geen lijsten bijhouden is geen optie want dan weten wij helemaal niet wat er uberhaupt allemaal speelt. Doelen en deadlines vaststellen zijn erg belangrijk om iets gedaan te krijgen. We willen immers allemaal onze doelen behalen en de resultaten zien van onze inspanning.

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 10 June 2015

Gaaf dat jullie er ook gebruik van maken! Wij zijn iets minder bezig geweest met de rollen maar gebruiken meer het principe van scrum voor het overzicht, zoals ik hierboven heb toegelicht :-) Voor wat voor termijn stellen jullie meestal de doelen?

Nils van der Knaap
Door

Nils van der Knaap

op 10 June 2015

Leuk artikel. Ik heb zelf deze methode in Trello gezet, zodat ik er altijd en overal bij kan. Er staat achter me nog een whiteboard die ik hier ook voor kan gebruiken, voornamelijk ook voor 'kleine' zaken die gewoon even moeten gebeuren. Betekenen die verschillende kleurtjes nog iets?

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 11 June 2015

Leuk! Al werkte het voor mij echt beter om het fysiek uit te schrijven dan het digitaal te hebben (ik heb wel eerder ook todo lijstjes gehad die ik digitaal bij hield, maar dat hield ik vaak maar korte tijd vol om bij te houden). De kleurtjes gebruikten we in eerste instantie om de persoon die ermee gaat werken aan te duiden, maar als je het voor jezelf zou doen zou je natuurlijk ook een kleur voor een bepaald soort actiepunt kunnen geven. Zo zou je met jezelf kunnen afspreken dat je elke week minstens 1 of 2 'creërende' actiepunten wil, wat weer makkelijker te onderscheiden is als je daar een speciale kleur voor hebt natuurlijk :-)

Maaike Koolhoven
Martijn van Tongeren
Arno
Door

Arno

op 11 June 2015

Beste Martijn. Handige methode om zeker toe te passen. Het is een heel herkenbaar probleem dat een creatieve ondernemer 50 nieuwe dingen al in ze hoofd voordat hij het eerste punt heeft uitgewerkt. Scrum moet helpen om er een richt lijn aan te geven. Ga het zeker uit proberen.

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 16 June 2015

Dag Arno, Leuk om te zien dat het herkenbaar is, veel succes en plezier met uitproberen!

Aaron
Door

Aaron

op 15 June 2015

Leuk artikel, zeer fijn om te lezen. Zelf ben ik bezig met mijn afstudeertraject van de studie commerciële economie. Een van mijn adviezen is om te gaan werken met de Scrum methode. Het bedrijf zit vol ideeën, alleen er is naar eigen zeggen geen tijd (over) om deze ideeën verder uit te werken. Het enige probleem is om men nu te overtuigen dat deze methode tijd bespaard in plaats van dat het tijd kost. En dat het bovendien écht resultaten oplevert. Misschien dat ik hier ergens een studie over kan vinden? Wish me luck!

Martijn van Tongeren
Door

Martijn van Tongeren

op 16 June 2015

Dag Aaron, Wellicht dat dit blogartikel hen over de streep kan trekken ;-) Verder zou ik op zoek gaan via Google Scholar en je universiteitsbibliotheek naar artikelen die aantonen dat scrum effectief genoeg is. Succes!

Linda
Door

Linda

op 23 October 2015

Goed stuk Martijn! Heel inspirerend. Ik was na jullie openings-klantendag begonnen met Scrum maar ga het snel weer oppakken! grtz, Linda

nicole van wingene
Door

nicole van wingene

op 4 April 2016

lpas ik al maanden toe zonder weet te hebben van Scrummethode ... ben zelf heel doelbewust en creatief ontwerper voor een volledig nieuw kunstproject of andere creatieve mogelijkheden met thema Katten en Honden (ben nl medewerkster en steunend lig ve dierenopvangcentra in Belgie en Nederland ) ... kunnen jullie me hierbij helpen om dit project ism andere creativelingen voor het goede doel, te promoten ... Ben niet welgesteld maar zeer creatief bezig en heb heel veel positieve reacties van organisaties of personen die met me willen samenwerken !! Zoek sponsors en financieele en organisatorende hulp om mijn kunstproject tot een goed doel te bereiken. Graag advies hieromtrent en altijd bereid tot een verdere toekomstige goede verstandhouding .... mijn netwerk is momenteel niet bereikbaar maar u kan me steeds contacteren via FB privébericht van Simonne Thijssen uit Genk Bokrijk Belgie

Coachli
Door

Coachli

op 10 July 2019

Bij het stellen van doelen komen beslissingen kijken. Voor veel mensen zijn beslissingen hetzelfde als "opties" of "voorkeuren". Iets wat je nog een keer gaat doen. Succesvolle mensen maken harde beslissingen. En zeggen letterlijk dat iets anders dan hun doel geen optie is. Ik probeer mijn "beslissingskracht" iedere dag te trainen als een spier. Dat is volgens mij de enige manier om je levensdoelen te bereiken.

Reactie plaatsen