Ondernemer en tijd over vanwege de Coronacrisis? Lees dan mijn gratis tips
21 maart 2020 
4 min. leestijd

Ondernemer en tijd over vanwege de Coronacrisis? Lees dan mijn gratis tips

Het is een feit dat veel bedrijven momenteel vrijwel stil liggen door de Coronacrisis. Ik leef oprecht mee met alle ondernemers en ZZP’ers die genoodzaakt zijn om hun onderneming (gedeeltelijk) op te schorten.

Dat alles stil ligt, is ronduit k*t. Mooier kan ik het niet maken… Ga niet thuis zitten grienen. Werk aan je bedrijf, je website en je marketing, zodat je na de crisis met volle vaart weer vooruit kunt. Doe de dingen waar je normaal gesproken nooit aan toekomt. Werk je administratie bij. Werk vooruit met je (content) marketing. Werk aan een strategisch marketingplan. Hieronder kun je enkele to-do’s vinden die jouw bedrijf vooruit kunnen helpen.

01. Wat is er wél mogelijk tijdens de Coronacrisis?

Besluiten dat je niks kunt doen is wel erg makkelijk. In sommige gevallen is er ook daadwerkelijk niks mogelijk, begrijp mij niet verkeerd. Maar probeer ook vooral te bedenken wat er wél mogelijk is. Zoals hierboven al genoemd; werk alle taken weg waar je normaal gesproken nooit aan toekomt. Maar ook op het gebied van je aanbod en/of diensten kun je kijken naar andere mogelijkheden;

 • Probeer zoveel mogelijk online te doen.
 • Geef je normaliter vaak advies en/of doe je consultancy? Ook dit zou via Skype of telefoon kunnen.
 • Doe voorbereidend werk voor ná de Coronacrisis. Houd alvast verkoopgesprekken via Skype of telefoon. Doe koude acquisitie.
 • Benader je vaste samenwerkingspartners en versterk die relaties.
 • Heb je geen diensten of aanbod dat online kan worden verkocht/gegeven/gedaan? Bedenk dan een nieuw aanbod waarbij dat wél kan.

Ik las laatst een column (kan ‘m even niet terugvinden, sorry) over de Coronacrisis, waarin de schrijver aangaf dat het nu niet (alleen) gaat om de survival of the fittest, maar om de survival of the most flexible. En daar ben ik het helemaal mee eens! Wees flexibel. Doe dingen anders dan normaal. En: kijk dus naar wat er wél mogelijk is! 💪

02. Doe die dingen waar je normaal nooit aan toekomt

Wanneer je bovenstaande koptekst leest, dan komen er in gedachten vast al een paar taken naar boven borrelen ;) Dingen je waarschijnlijk al heel lang uitstelt. En nu heb je geen excuus meer om het uit te stellen. Dus hup, schouders eronder.

 • Werk je administratie bij. Tip: Moneybird is echt een heel fijn systeem.
 • Neem je financiën goed door (dit keer écht) en maak een nieuw plan.
 • Maak die nieuwe website / online cursus die al zó lang op je planning staat.
 • Of ontwikkel die ene dienst of product die al eeuwen op de plank ligt.
 • Of volg juist die ene online cursus die je al zo lang wilt volgen.
 • Maak die ene weggever die je al zo lang in gedachten hebt.
 • Neem eens rustig de tijd om maand- kwartaal- en jaarplannen te maken.
 • Evalueer ALLES. Je aanbod, je financiën, je klanten, je eigen geluk.
 • Of begin eens met het schrijven van dat ene boek.

03. Werk (vooruit) aan je marketing en promotie

Marketing is bij de meeste ondernemers en ZZP’ers toch wel een beetje het ondergeschoven kindje. Snap ik natuurlijk wel; als vakidioot wil ik het liefst ook alleen maar websites bouwen. Maar alle andere aspecten van het runnen van een onderneming mag je niet vergeten! Dus nu je wat extra tijd hebt: lekker bezig met je marketing.

 • Maak een marketingplan. Ja, een échte. Niet zo één die op een A4’tje past. Neem de tijd, nu je die eindelijk hebt.
 • Werk vooruit met je blogs. Blogs zijn ideaal om meer bezoekers naar je website te trekken én om mensen te overtuigen van jouw kunnen. Extra tip: je kunt in WordPress je blogs inplannen. Nu je wat tijd over hebt, waarom zou je niet voor het komende jaar elke week een blog inplannen? Dan hoef je je daar voorlopig ook niet meer druk om te maken.
 • Nou we het toch hebben over het trekken van meer bezoekers naar je website: is het niet eens tijd om te werken aan de SEO van je website, zodat je straks beter gaat scoren in zoekmachines?
 • Misschien is je website sowieso al hard toe aan een make-over.
 • Naast het inplannen van blogberichten, kun je natuurlijk ook alvast social media berichten inplannen. Het inplannen van content is sowieso erg handig.
 • En als je dan toch bezig bent; loop je website eens na om te kijken of alles nog wel up-to-date is.

04. Of leer nieuwe vaardigheden

Tja, als je dan toch iets moet doen. En als je dan toch flexibel moet zijn… Dan is het misschien een idee om nieuwe vaardigheden te leren en/of om je te laten omscholen. Je kunt tegen lage prijzen best wel veel dingen leren, kijk bijvoorbeeld eens bij Soofos of bij Masterclass.com (Engelstalig).

05. Werk met mij aan die online cursus

Veel mensen spelen al heel lang met de gedachte om een online cursus op te zetten binnen hun vakgebied. Nu Corona ons land teistert, zijn er steeds meer mensen die er spijt van hebben dat ze nog niks hebben opgezet… Heel begrijpelijk. Een extra bron van (online!) inkomsten is voor veel mensen meer dan welkom.

Maar pff… Je hebt vast het gevoel dat je al te laat bent. En dat het nu vast heel lang gaat duren voordat zo’n online cursus systeem is opgezet (want: waar begin je? Hoe zet je dat op? Moet je een online cursus volgen om te leren hoe je een online cursus moet opzetten? Hoe lang gaat dat allemaal wel niet duren?!).

Goed nieuws: mijn systeem heb ik zó gebouwd, dat ik niet veel tijd nodig heb om het voor je op te zetten. Gezien de haast die mensen op dit moment hebben, hanteer ik een levertijd van slechts TWEE WERKDAGEN. Dat is geen typefout: je kan over 2 werkdagen al beginnen met verkopen.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen