arrow_drop_up arrow_drop_down
27 maart 2015 

Meerkat: een hype of een goede marketingtool?

Afgelopen editie van SXSW Interactive (South by Southwest) was er 1 app die ongelofelijk populair bleek bij een aantal bekende marketing thought leaders in de Verenigde Staten. Het nieuwste liefje van deze vooruitstrevende denkers is de app genaamd ‘Meerkat’.

Wat is Meerkat?

Meerkat is een app voor op je iOS devices die je in staat stelt live videobeelden te streamen naar je volgers en met hen directe interactie te hebben via een ingebouwde chatfunctie .

De app beleefde zijn doorbraak op de 2015 editie van SXSW Interactive (13-17 maart). Vooral nadat een aantal zwaargewichten op social het begonnen te gebruiken, zoals Gary Vaynerchuk, Guy Kawasaki en zelfs Jimmy Fallon. Twitter en FourSquare beleefde ook hun grote doorbraak op dit festival, dus wanneer er een nieuwe app uitkomt die zoveel aandacht genereert in zo’n korte periode wil ik daar graag meer over weten.

Het nieuwe social media platform werd gelanceerd op 27 februari 2015. Meerkat (voormalig Air en Yevvo) is ontwikkeld door Life on Air door oprichters Ben Rubin, Roi Tirosh en Itai Danino. TechCrunch meldde op 21 maart dat het bedrijf maar liefst 12 miljoen dollar heeft opgehaald van investeerders met een waardering van het bedrijf  op 40 miljoen dollar… (de app is nog geen maand uit!)

Hoe werkt Meerkat?

Hoe werkt Meerkat?

De Meerkat app kenmerkt zich door beeldschone eenvoud. Met 1 druk op de knop kunnen gebruikers een live stream starten vanaf hun telefoon of tablet en dit delen met hun volgers op Meerkat en Twitter. Wanneer men een stream bekijkt, is het zeer gemakkelijk om de stream te delen op Twitter en het gesprek aan te gaan in de live feed van de stream. Live streaming is niets nieuws, maar de wijze waarop Meerkat dit aanbied is verfrissend met betrekking tot gebruikersgemak en toegankelijkheid.

Aangezien de app uitgaat van eenvoud zijn alle features simpel en makkelijk te begrijpen. De app heeft een home feed waarop je een stream kunt inplannen of direct met 1 druk op de knop kunt beginnen met je stream. In het kader ‘ Write what’s happening…’  kun je de titel van je stream invullen. Zodra je begint met streamen verzend je een tweet, zodat al je volgers weten dat je live bent gegaan op Meerkat. Het interessante hieraan is dat wanneer mensen reageren in de chat van de live stream, dit een reactie/tweet is op de tweet die als eerste werd verstuurd om je volgers op de hoogte te stellen dat de stream was gestart. De conversatie vind dus plaats op Meerkat en Twitter. De conversatie op Twitter is erg handig bij het analyseren van de gesprekken om zo engagement voor volgende streams te verhogen.

Onder SCHEDULE en STREAM heb je een lijst van live streams die actief zijn van de mensen die je volgt op Meerkat. Helemaal naar beneden scrollend vind je een lijst van streams die staan ingepland.

Verbeterpunten voor Meerkat

Rechtsboven vind je de volgfunctie. Naar mijn mening het zwakste punt van de app. Dit kan en moet beter, aangezien je nu een Twitter-handle moet invullen en je niet kan zoeken op naam. Voorheen kon je simpelweg gebruik maken van je social graph op Twitter en zo gemakkelijk nieuwe personen importeren om te volgen op Meerkat. Vlak voor SXSW 2015 van start ging heeft Twitter deze mogelijkheid stop gezet. Op 9 maart 2015 werd bekend dat Twitter een live streaming dienst hadden overgenomen, genaamd Periscope, een concurrent van Meerkat. Dit om aan te geven hoe Twitter denkt over live ‘one-to-many’ streaming via mobile devices.

Naast de volg-functie vind je een leaderboard-knop. Door middel van het streamen verdien je punten. Jouw eigen puntentotaal staat links boven aan de home feed onder je Twitter-handle. Hoe meer punten je verzameld, hoe hoger je eindigt in deze leaderboard. Leuk stukje gamification en erg slim, want de competitieve streamers zullen extra gaan streamen om zo bovenaan de leaderboard te blijven staan. Deze scores zijn gebaseerd op het aantal views, likes, comments en shares die je streams hebben ontvangen. Engagement en interactie wordt dus op een speelse manier aangemoedigd! Via deze leaderboard is het tevens enorm makkelijk nieuwe personen te vinden die je interessant genoeg vind om te volgen.

Meerkat stream live video's

Op dit moment kom ik vooral veel social media experts en een paar beroemdheden tegen op de app. Het wordt dus interessant om te zien hoe deze app zich verder gaat door-ontwikkelen, om zo ook interessant te worden voor een groter publiek. De zoekfunctie kan beter en de leaderboard, die helpt bij het vinden van nieuwe persoonlijkheden om te volgen, kan uitgebreider. Ik denk hierbij aan verschillende genre’s of geografische regio’s.

Ben Rubin is zich hiervan volledig bewust. ‘We moeten gebruikers een manier bieden waardoor het gemakkelijker is om mensen te ontdekken en te vinden’ zei hij tijdens een interview met Yahoo op SXSW 2015. ‘Het is nu mogelijk om streams op te slaan en te hergebruiken voor nieuwe content als de streamer daar behoefte aan heeft’ voegde hij daaraan toe. De leiding van Meerkat is dus super druk met het verbeteren van de app en op zoek naar manieren om de app te verbinden met andere social media platformen. Veelbelovend!

Het is op dit moment spannend om te zien hoe snel andere ontwikkelaars inspelen op de gebreken van Meerkat en zo websites en applicaties lanceren om het makkelijker te maken om nieuwe streamers te ontdekken.

Meerkathunt.com is hier een leuk voorbeeld van, of de hashtag #katch om zo opgepikt te worden door katchkats.com, die dan een Youtube video maken van de stream en deze teruglinken naar de Tweet comments, zodra de stream voorbij is. Geweldig toch die slimme innovatieve ideeën die inhaken op een splinternieuwe app?

Meerkat marketing?

We leven in een wereld waar mensen hunkeren naar authenticiteit en Meerkat geeft ons de mogelijkheid om op een rauwe directe manier onszelf bloot te geven aan onze volgers. Een kijkje achter de schermen en de mogelijkheid daarover in gesprek te gaan met je community. Een interessante manier om relaties op te bouwen met klanten door middel van video interactie.

Live elevator pitch van Mastercard op Meerkat

Op het internet zijn al tal van voorbeelden te vinden van creatieve manieren om Meerkat in te zetten voor een merk, bedrijf of persoonlijkheid. Popartiesten zoals AfroJack en Jimmy Fallon bijvoorbeeld streamen tijdens optredens naar hun volgers. Vele nieuws outlets zijn begonnen met live meerkat streams, zoals RTL en POW nieuws.  Sommige voorspellen dat wat blogs met kranten hebben gedaan, live-streaming diensten gaan doen voor televisie/video. Barriers to entry zullen ook hier zo goed als wegvallen.

Er zijn makelaars die live rondleidingen geven via Meerkat. Spannende ideeën duiken op rondom recruitment en human recources. Een ‘kijkje in de keuken’ van een bedrijf om zo talentvolle werknemers binnen te halen. Rondleidingen in fabrieken of distributiecentra voor potentiële nieuwe b2b-klanten. Klanten die ´creatieve´ vergaderingen kunnen bijwonen op PR-bureau’s. Alles met 1 druk op de knop!

Een aantal mooie marketingvoorbeelden

  • Starbucks: live stream tijdens drukke momenten in de winkel
  • Makelaar: voorbeeld van een stream die gepland staat.
  • Jimmy Fallon: Meerkatten tijdens repetities
  • Master Card: Tijdens SXSW organiseerde Master Card live elevator pitches voor startups.
  • Red Bull: Live streams tijdens Red Bull Double Pipe finales.
  • Ask me anything sessies met marketing experts
  • Pauw, net voor de uitzending praat Pauw met wat mensen in het publiek, maakt wat grapjes.

Als ‘Social Media Strateeg’ ben ik benieuwd naar welke waarde Meerkat kan hebben binnen een social media strategie. Hoe kan Meerkat value creëren in een content strategie? Hoe kan Meerkat bijdragen aan het behalen van doelstellingen van het algemene marketing plan van de organisatie? Ik denk dat we de komende weken/maanden nog een hoop spannende ideeën kunnen verwachten met betrekking tot marketing en Meerkat.

Hoe denken jullie daar over? Is er een plek voor live-streaming binnen jullie marketing strategie?

Over de schrijver
Leroy Verschoor is eigenaar van het blog De Social Media Strateeg. Als blogger schrijft hij artikelen over social media, content marketing en deelt hij handige tips en tricks voor ondernemers die net zijn begonnen met hun avontuur in social media. Tevens is hij #werkzoekend en op zoek naar een uitdagende baan in social media. Ben jij op zoek naar een talentvolle marketeer? Lets connect!
Reactie plaatsen