arrow_drop_up arrow_drop_down
Short tail en Long tail Zoekwoorden in SEO

Short tail en Long tail Zoekwoorden in SEO

Short tail zoekopdrachten zijn alle zoekopdrachten in Google bestaande uit 1, 2 of 3 zoekwoorden. Long tail zoekopdrachten zijn juist de zoekopdrachten van 4 woorden en langer, zoals deze (5 woorden): long tail zoekwoorden definitie google Het is verbazend om te zien hoe dit in Google is verdeeld: 70% van alle zoekopdrachten in Google bestaat uit zulke long tail zoekopdrachten. Slechts 30% bestaat dus uit short tail. In eerste instantie zul je daar vreemd van opkijken, maar ga je eigen zoekgedrag maar eens analyseren. Je zult jezelf er ook op betrappen dat je veelal meer dan 4 woorden gebruikt wanneer je zoekt. Dat doe je omdat je de meest relevante resultaten in beeld wilt krijgen. Hoe specifieker jouw zoekopdracht is, des te specifieker de resultaten ook zijn. Logisch toch? longtail-shorttail-keywords-google
Het is grappig om je te realiseren dat in bijna alle gevallen je concurrentie zich puur en alleen op die 30% short tail focust. Daar komt namelijk ook een stukje ego bij kijken. Veel website eigenaren denken vanuit zichzelf, vanuit hun eigen jargon en kennis en missen daardoor de zoekwoordcombinaties in jip-en-janneketaal…
Daarnaast gebruiken je concurrenten, als ze al een SEO focus hebben veelal keywordtools zoals de Google Keywordplanner en deze geven enkel informatie over de 30% shorttail zoekopdrachten. De longtail informatie geeft Google niet vrij, ook omdat deze teveel uiteen loopt.. Zo zullen mensen die geen verstand van SEO hebben niet in Google zoeken naar ‘SEO’ of ‘SEO tips’. Zij zullen zoekopdrachten intypen zoals ‘hoe krijg ik mijn website hoger in Google?’. Dat klinkt misschien wat overdreven of zelfs kinderachtig maar feit is dat er een groot percentage mensen is die op deze manier zoekt. Hier ligt echt een gouden kans omdat er op Longtail vele malen minder concurrentie is en je super specifiek (en daardoor heel snel) kunt scoren. Ik noem dit het Laaghangend SEO Fruit. Zeker voor een beginnende website, met een lagere domeinautoriteit is dit ideaal om op hele korte termijn al gratis bezoekers naar je website te krijgen.

Waarom long tail verkeer beter converteert...

Ook de conversie is hoger bij longtail zoekopdrachten. Zoals je zag bij ‘Zwarte v-hals t-shirts voor mannen’. Dit is ook logisch want mensen die daar specifiek op zoeken en een webshop treffen waarin precies dat aangeboden wordt, zullen eerder geneigd zijn om te kopen dan wanneer zij op ‘t-shirts’ in het algemeen hadden gezocht en bijvoorbeeld bij een webshop terecht komen die enkel in damesshirts of in het bedrukken van t-shirts doet.

Ook bij longtail gaat de theorie van het ‘specifieke’ op zoals ik in het begin van dit boek uitlegde bij het kiezen van een goede niche. Durf je eigen verliesaversie te overwinnen door te kiezen voor specifieke oplossingen, producten en dus ook keywords.

Short tail SEO = prestige

Natuurlijk is het prachtig als je uiteindelijk die felbegeerde eerste plaats weet te pakken op het meest belangrijke zoekwoord in jouw niche. Voor ons is dat de term 'internet marketing' bijvoorbeeld. Het is belangrijk om je te beseffen dat dit soort termen natuurlijk hartstikke mooi zijn, maar dat ze vaak pas het topje van de ijsberg zijn. De echte massa, de long tail zoektermen, liggen onder het wateroppervlak. long tail versus short tail Durf jij over je eigen verliesaversie heen te stappen door te kiezen voor specifieke oplossingen, producten en dus ook zoekwoorden?