Wat is Copywriting?

Wat is Copywriting?

Copywriting kent vele vormen en toepassingen. Het schrijven van een tekst voor een folder of website is bijvoorbeeld een vorm van copywriting. Wat zorgt er nu voor dat je lezer geboeid blijft en nog belangrijker, gemotiveerd raakt om bijvoorbeeld je product te kopen?  Hoe houd je rekening met verschillende doelgroepen?

De definitie van copywriting

Copywriting is het schrijven van wervende teksten voor commerciële doeleinden.

Vooral online is copywriting zeer belangrijk. Met zo min mogelijk tekst moet je ervoor zorgen dat mensen toch alle informatie hebben over je product of dienst én graag bij je willen kopen. Nogal een opgave dus. Investeren in goede copy levert je uiteindelijk wel veel op.

De definitie van copywriter

Een copywriter is een schrijver die gespecialiseerd is in het schrijven van commerciële teksten zoals webteksten, folders en slogans. Het verschil tussen een copywriter en een journalist of freelance schrijver is dat copywriters maar met een doel voor ogen schrijven en dat is jou overtuigen om een product of dienst af te nemen of om een bepaalde actie uit te voeren. 

Een copywriter is een beroep dat je meestal terugvindt bij marketing en communicatiebureaus. Voor een journalist draait het voornamelijk om de waarheidsbevinding en het delen van zoveel mogelijk details van een gebeurtenis. Ze worden vaak per woord betaald waardoor ze ook beloond worden om veel te schrijven. Een copywriter kijkt voornamelijk naar het doel van de tekst en hoe hij dit het beste kan bereiken rekening houdend met randvoorwaarden zoals het middel en de doelgroep.

Teksten schrijven voor professionals

Copywriting is dus op een professionele manier teksten schrijven. Een bedrijf huurt tekstschrijvers in om ze te helpen bij met opstellen van teksten voor reclames, folders, emails, nieuwsberichten en eigenlijk alle varianten die je kunt verzinnen. Een copywriter zorgt ervoor dat er door het gebruik van bepaalde woorden, aanspreekvorm, stijl en de structuur van de tekst een doel bereikt wordt van de opdrachtgever. Deze doelen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo kan je als copywriter ingehuurd worden om een commerciële tekst te schrijven die klanten over de streep moet trekken om een aankoop te doen maar je kunt net zo goed gevraagd worden een tekst te schrijven die een bedrijfsidentiteit neerzet. Al met al schrijf je als copywriter commerciële teksten die de doelen van je opdrachtgever ondersteunen.

Wanneer ben je een copywriter?

Als je op professionele basis teksten schrijft voor bedrijven en andere organisaties dan ben je een copywriter. Een copywriter schrijft teksten met een bepaald doel voor ogen. Een toetsenbord en Microsoft Word maken je dus niet direct een copywriter ook al heb je wel eens een leuk stukje tekst geschreven. Vergelijk het met het nemen van een foto. Iedereen kan naar de Media Markt gaan, een spiegelreflexcamera kopen maar je loopt niet als professionele fotograaf naar buiten. Ook al heb je hetzelfde materiaal als een pro, het resultaat van je werk is anders. Zo werkt het ook bij het schrijven van teksten. 

Een echte copywriter begint bij het schrijven van teksten met het inventariseren van de behoefte van zijn klant. Waarom moet het stuk geschreven worden? Wat is het doel? Deze vraag is belangrijk om de wensen goed te kunnen begrijpen en een eerste inschatting te maken van wat voor type tekst er benodigd is. Als je het doel goed hebt begrepen ga je door met het inventariseren van de randvoorwaarden, waar moet de tekst over gaan, wat is het onderwerp en welke zaken moeten buiten beschouwing gelaten worden? 

Als copywriter houd je er ook rekening mee waar je tekst geplaatst moet worden. Schrijf je voor het internet of schrijf je voor een folder? Ook dit heeft andere consequenties. Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij copywriting is de doelgroep. Voor wie schrijf je de tekst eigenlijk? Wie zijn de lezers en wat vinden ze interessant? Dit is een essentieel onderdeel van het schrijven van goede teksten

Zodra de lezers afhaken verlies jij het moment waarop je het doel van jou klant had kunnen bereiken. Je begrijpt natuurlijk dat je een jonger publiek heel anders moet benaderen dan een oudere lezersgroep maar ook minder voor de hand liggende zaken spelen mee zoals de voorkennis die de lezers hebben. Als je alles op een rijtje hebt dan weet je hoe je je tekst moet opstellen. Als laatste en misschien wel het moeilijkste ingrediënt van je tekst is het vervlechten van de identiteit van het bedrijf met jouw tekst. Als je dit allemaal in de vingers hebt, dan mag je jezelf een copywriter noemen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down