Opleidingingen tot copywriter

Opleidingingen tot copywriter

Je schrijft al langer wat teksten voor verschillende klanten. Het werd je gevraagd of je ze hierbij kon helpen en je vond het leuk om te doen dus waarom niet. Maar nu het steeds vaker voorkomt en je ook klanten bedient die alleen een tekst bij je afnemen lijkt het je wel wat om je kennis over copywriting wat te verbreden. Je wilt gewoon de theorie achter copy leren en opgeleid worden tot copywriter. Je kunt er dan voor kiezen om een opleiding tot copywriter te volgen.

De basis cursussen

Een beetje cursus tot copywriter kun je al starten vanaf €99,- euro. Het gaat dan meestal om een basis course die je thuis met een computer, laptop en soms tablet kunt volgen. In een paar dagen kun je al klaar zijn met de course. Het gaat bij dit soort cursussen wel echt om een basis. Je leert bijvoorbeeld op welke manier je een tekst moet opbouwen en voor welke doelen je het beste een bepaalde soort tekst kunt gebruiken. Meestal komen er nog wat randzaken aanbod zoals het inzetten van het juiste communicatiemiddel en hoe je een eigen copywritebureau opstart. Meestal zijn deze cursussen op MBO niveau als er al sprake is van een officiële erkenning. Voor dit type cursus is geen voorkennis vereist.Na het volgen van deze cursus kun je als beginnende tekstenschrijver aan de slag, naast de andere werkzaamheden die je al doet.

De korte copywriting courses

Er zijn veel opleidingen te vinden die je tussen de €300,- en €700,- euro kosten. Deze cursussen hebben wat meer body dan de basisopleiding en er zijn grote verschillen te vinden in de studievorm. Sommige opleidingen vragen de copywriter in opleiding om een paar keer klassikaal een les te komen volgen terwijl andere opleidingen volledig zelfstudie zijn. Ook zie je bij deze cursussen veel verschillen in niveau. Er zijn copywriting opleidingen op zowel MBO als HBO niveau te vinden.Meestal is voor dit type cursus wel wat voorkennis handig omdat er niet bij alle instituten gedacht wordt aan de basis. Sommige van dit soort opleidingen zijn namelijk alleen bedoelt als uitdieping van bepaalde thema’s. De goede varianten die wel alles meenemen beginnen bij marketing theorieën om een gedegen basis te leggen voor het latere werk. Het gaat immers om commerciële teksten. Je leert daarnaast hoe je een tekst opbouwt, welke toon je moet raken voor het publiek en hoe je hier achter kunt komen.Omdat hier veel uiteenlopende zaken worden behandelt en er een brede basis wordt gelegd voor de aankomende copywriter zijn dit type cursus beter geschikt voor diegene die echt een beroep willen maken van teksten schrijven.

De verdiepingscursussen en vakstudies

De duurste opleidingen kosten minimaal zo’n €1000,- euro en nemen de cursist bij de hand vanaf de basis. Je krijgt bij dit type opleiding een aantal klassikale of colleges en vaak heb je de mogelijkheid om colleges te streamen. Sommige van dit type opleiding zijn alleen bedoelt voor ervaren tekstschrijvers die bijvoorbeeld beter willen worden in conceptueel denken en ontwikkelen van campagnes. Ze overstijgen vaak ook het vakgebied en nemen veel uit de marketing en psychologie mee in de leerstof. Deze opleidingen zijn meestal zeer geschikt voor als je al professioneel aan het werk bent maar beter wilt worden in je vak of als je de kennis die je hebt wilt verbreden.Je mag jezelf na het volgen van deze cursus wel als echte copywriter beschouwen.