Keyword stuffing

Keyword spammen wordt ook wel keyword stuffing genoemd en het betekent dat je een tekst te vol hebt gepropt met een bepaald zoekwoord.

Nadelen en Google penalty

Daarmee haal je vaak het leesgemak uit je content en dat gaat ten koste van de gebruikerservaring. Deze zogenoemde SEO-teksten maken je content vaak saaier en statischer, waardoor je minder gemakkelijk een emotie bij je lezer weet te raken. Hierdoor behaal je minder reacties, deelacties en andere vormen van conversie. Daarnaast word je er door Google voor afgestraft.

Richtlijnen van Google

In de software Google Search Console geeft Google richtlijnen voor het overmatig gebruik van zoekwoorden weer. Search Console kun je tevens gebruiken om de prestaties van je website in Google bij te houden en te verbeteren.
Keword stuffing (keyword spammen)
Richtlijnen voor keyword stuffing en andere vormen van Black Hat SEO in Google Search Console

Voorbeelden van keywordstuffing

  • Lijsten telefoonnummers zonder significante toegevoegde waarde
  • Blokken tekst met steden en provincies waarvoor de webpagina in aanmerking probeert te komen
  • Het zo vaak herhalen van dezelfde woorden of woordgroepen dat dit onnatuurlijk klinkt, zoals:
Google geeft deze tekst als voorbeeld van keyword spammen:

We verkopen op maat gemaakte humidors voor sigaren. Onze op maat gemaakte humidors voor sigaren zijn handgemaakt. Als u graag een op maat gemaakte humidor voor sigaren wilt kopen, neemt u contact op met onze specialisten op het gebied van op maat gemaakte humidors voor sigaren via custom.cigar.humidors@example.com.

Black Hat SEO

Slimmeriken hebben door de jaren heen talloze trucs gebruikt om meer zoekwoorden in hun content te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een lijst met relevante zoekwoorden onderin de website of zelfs een stuk content in een witte kleur op een witte achtergrond. Deze tekst kan je bezoeker dan niet lezen, maar Google (in de broncode) wel.

Deze en andere trucs vallen onder de noemer Black hat SEO, het zijn de SEO-technieken die in strijd zijn met de policy van Google. Alle technieken die binnen de policy vallen en aangeraden worden noemen we White hat SEO.

“A SEO Expert walks into a bar bars tavern alehouse pub public house alcohol beer liquor whiskey…” - Tom Walsham

Hoe verwerk je dan keywords?

De beste manier om je pagina’s en blogartikelen te schrijven, is om deze niet te schrijven met SEO in je achterhoofd. Dergelijke pagina’s zijn van mijlenver te herkennen en lezen een stuk minder prettig voor je bezoeker. Google vindt de leesbaarheid en bruikbaarheid van je pagina het belangrijkste. Schrijf daarom eerst je pagina of artikel voor je bezoeker.

Kijk vervolgens met onze SEO checklist of je een aantal verbeterslagen kunt maken om vervolgens beter vindbaar te worden in Google op de zoekterm waar je de pagina voor optimaliseert.