Webmaster Tools Koppelen aan Google Analytics in 5 Stappen!

De meeste website eigenaren hebben de naam Google Webmaster Tools wel eens voorbij horen komen. Je hoort geregeld van mede ondernemers op een netwerkborrel hoe waardevol het is om je webmaster tools in de gaten te houden. Ze checken bijvoorbeeld welke pagina’s goed gevonden worden in Google en passen hier hun internet marketing strategie op aan.

Waarom zou je Google Analytics aan Google Webmaster Tools koppelen?

De webmaster tools geven informatie over je site die je niet uit analytics kunt halen. Met de webmaster tools kun je onder andere checken met welke zoekwoorden je goed gevonden wordt en welke ranking je hebt in de zoekresultaten. Je kunt er informatie vinden over backlinks en hoe Google jouw site ziet. Waardevolle informatie dus om je website te optimaliseren voor Google. Deze gegevens wil je ook terugvinden in Google Analytics zodat je in je favoriete rapporten ook de data uit de webmaster tools terug kunt vinden. De gegevens uit Analytics en Webmaster Tools kunnen verschillen omdat Webmaster Tools de data op een andere manier verwerkt. Ze filteren er bijvoorbeeld doubleurs uit die veroorzaakt worden door bots. Google Analytics slaat bovendien alleen informatie op van gebruikers die javascript ingeschakeld hebben. Door de data uit beide diensten te combineren krijg je een beter beeld van wat er precies gebeurt op je website. Als ondernemer heb je echter niet alle tijd van de wereld. Laat staan om je in twee programma’s te verdiepen waarmee je de vindbaarheid in zoekmachines en het gebruik van je website kunt optimaliseren. Je zult zonder koppeling van Google analytics en Google Webmaster Tools dan ook telkens moeten wisselen tussen beide programma’s. Dit is tijdrovend, niet gebruiksvriendelijk en maakt het optimaliseren van je website ingewikkeld. Eigenlijk wil je de data van beide diensten dus kunnen koppelen waardoor je waardevolle tijd kunt besparen en informatie in één oogopslag compleet bij de hand hebt. Dat kan en is minder ingewikkeld dan je denkt! De 5 onderstaande stappen die je moet doorlopen om je Google Analytics te koppelen aan Google Webmaster Tools zullen je ongeveer een kwartiertje tijd kosten.

Hoe koppel je Google Analytics aan Google Webmaster Tools?

We gaan er vanuit dat je inmiddels een Google Webmaster Tools account hebt aangemaakt en dat je site is geverifieerd. Daarnaast moet je alle rechten hebben in je Google Analytics account om de koppeling te kunnen maken. Als je dit hebt gedaan volg je deze eenvoudige stappen om je Google Analytics account te koppelen aan je Google Webmaster Tools:

  1. Login op Google Webmaster Tools (https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=nl)
  2. Selecteer de website die je wilt koppelen
  3. Open de instellingen via het tandwieltje rechtsboven en klik op Google Analytics-Property
  4. In het volgende overzicht kies je de Analytics-webproperty die je wilt koppelen
  5. Klik op Ok bij de melding die er verschijnt en klaar!

Je wordt nu doorgeleid naar de startpagina van Google Webmaster Tools. Onder de URL van de site die je hebt gekoppeld staat nu de melding: “Your site www.jouwsite.nl is now linked to a Google Analytics web property”. Je bent nu helemaal klaar om je website beter vindbaar te maken in Google in de helft van de tijd!