Eigen IP-adres uitsluiten in Analytics

Vaak is het zo bij websites dat je (zeker in de beginfase) de statistieken zit te bekijken van je eigen activiteiten. Wanneer je 100 paginaweergaven hebt gehad op een dag maar je hebt zelf constant op je eigen website zitten klikken dan snap je ook ineens van wie die 100 weergaven dan zijn en ook waarom al die 100 "mensen" niks hebben gekocht... Sowieso moet je kijken naar hoeveel "unieke bezoekers" je hebt gehad als je een goed beeld wilt krijgen maar feit blijft wel dat je statistieken erg vertroebeld raken door je eigen activiteiten op je site.

Sluit jezelf uit van de statistieken

Wat je kunt doen om te voorkomen dat je zelf de resultaten beïnvloedt is je eigen IP-adres uitsluiten van de resultaten. Je IP-adres is kun je een beetje zien als jouw afzender adres van je computer/werklocatie. Door dit bij Google op te geven zorg je ervoor dat Google Analytics alles activiteiten van jouw IP buiten de statistieken laat en zodoende zie je dus alleen nog statistieken van andere bezoekers op je site.

Hoe doe je dit?

Log in op je Google Analytics account en klik (voordat je op je website klikt) rechts onderaan op de knop "Filterbeheer":  Klik vervolgens in de donkere balk op filter toevoegen. Je krijgt nu dit scherm te zien waarin je kunt instellen dat je eigen IP er uit gefilterd moet worden:  Je kunt zelf een naam voor je filter opgeven zodat je weet waar dit filter voor staat. Je kiest dan voor een vooraf gedefinieerd filter, vervolgens "Uitsluiten", daarna "verkeer van IP-adressen" en daarna "die gelijk zijn aan". Bij het IP-adres vul je jouw eigen IP-adres in. Weet je deze niet? Klik dan hier. Je kunt nu onder dit scherm nog aangeven voor welke websites je dit filter graag wilt instellen, ik neem aan dat je dat voor al jouw website doet.

Lester
Jarik
Door

Jarik

op 19 Oct 2016

Het is toch ook beter om een gefilterde weergave te maken én een ongefilterde weergave? Zo verlies je ook geen data :-).

Jesper
Door

Jesper

op 20 Apr 2016

Handig! Alleen werkt onderaan de link niet om je ip adres te checken... Ik heb dan ook een andere site gebruikt.

Door

Anonymous

op 03 Mar 2016

Sinds enige tijd werken de filters niet meer en wordt mijn eigen verkeer toch meegeteld.

Ivana
Door

Ivana

op 13 Nov 2015

Beste Tonny, ik heb hetzelfde als Eric, ook zie ik geen filterbeheer staan in mijn google analytics... Wat te doen? Vriendelijke groet

Eric van Dijk
Door

Eric van Dijk

op 02 Nov 2015

Beste redacteur, In mijn Google Analytics staat geen filterbeheer rechts onderaan. Wat moet ik doen? mvg

Ivana
Door

Ivana

op 13 Nov 2015

Eric, ik zat met hetzelfde, heb net gevonden waar je moet wezen: ga naar knop beheerder, dan derde kolom staat filters. Daar kun je het regelen ;)

Patrick
Door

Patrick

op 17 Oct 2015

Is het ook mogelijk om meerdere ip adressen uit te sluiten? Bijvoorbeeld kantoor en thuis? Ik bedoel of je die dan achter elkaar kan schrijven met spatie er tussen of moet je voor elk ip adres een nieuw filter aanmaken?

Jocelyn
Door

Jocelyn

op 06 Mar 2015

Hi, ik heb alles keurig ingesteld zoals hierboven beschreven. Ik vroeg me alleen af wanneer Google de gegevens van het opgegeven IP-adres niet meer mee neemt in de analyse. Bijv. schonen ze ook het verleden op of starten ze vanaf het moment dat je het hebt ingesteld? Groet, Jocelyn

Jay
Door

Jay

op 16 Jan 2015

Top uitgelegd! Alleen als ik op filter druk(www.coachingmeteentintje.nl) kan ik geen nieuwe filter toevoegen. Weet iemand wat ik moet doen? ps. bij mijn andere site(op het zelfde account) kan ik wel een nieuwe filter aanmaken. Gr Jay

Justin
Door

Justin

op 09 Jan 2015

Makkelijk uitgelegd, bedankt voor de info. Ik kijk toevallig net bij de statistieken en zien dat er veel uit mijn woonplaats zijn. Van de week maar even kijken of het werkt.

Maurice
Door

Maurice

op 01 Dec 2014

Ik ga er vanuit dat dit alleen werk als het om een "vast" IP adres gaat. Grt, Maurice

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 02 Dec 2014

Ha Maurice, dat hangt ervan hoe je IP-adres wijzigt. Je kunt namelijk ook een heel blok IP-adressen uitsluiten door de laatste 3 getallen leeg te laten bijvoorbeeld. Dan sluit Google Analytics elk IP-adres dat daaronder valt uit. Grts! Seph

Lisanne
Door

Lisanne

op 21 Oct 2014

Hi, Zeer duidelijk verhaal! Ik heb alles op deze manier ingesteld maar ik zie geen verschil in de cijfers van het verkeer. Werkt dit niet met terugwerkende kracht? Mvg, Lisanne

Elma de Bruijn
Door

Elma de Bruijn

op 05 Jul 2014

Dag Tonny, Ah, zo kan het ook. Beter dan mijn onhandige pogingen om maar niet te veel te klikken op mijn eigen site. Ik ga nl geregeld naar mijn site om klanten een artikel over boekhouden te sturen. Fijn deze tip. Ik ga het gelijk toepassen. Elma

Seph Fontane Pennock
Door

Seph Fontane Pennock

op 17 Sep 2014

Ha Elma, Ja, bekend probleem :) Om je eigen site daardoor minder te bezoeken is natuurlijk geen fijne oplossing, dus ik hoop dat het hiermee helemaal gelukt is. Mocht je vanaf een ander IP adres ook nog regelmatig je eigen website bezoeken, of heb je een (zaken)partner die dit ook regelmatig doet, vergeet dan niet dat IP adres ook uit te sluiten. Op die manier krijg je steeds betrouwbaardere statistieken. Groet!

Tony
Door

Tony

op 23 Sep 2012

Supertip ! Tonny Bedankt !

James
Door

James

op 20 Aug 2011

Duidelijk uitgelegd. Het is voor elke webmaster belangrijk om je eigen IP-adres uit te sluiten in Google Analytics om je eigen verkeer niet mee te rekenen. Ik vrees dat het grootste deel van de online marketeers die niet weten of er geen aandacht aan besteden, terwijl er wel beslissingen worden genomen op basis van de gegevens uit Google Analytics. Nou ja, goed om te weten in ieder geval.

mike
Door

mike

op 17 Jul 2011

Wat toevallig dat ik dit lees ! Ik was inderdaad toenstraks aan het kijken naar de bezoekers, en heb inderdaad vandaag aanpassingen gemaakt op mijn website, en dan telt hij mijn bezoeken en pagina vertoningen ook mee ! Ik ga het meteen doen ( Wist niet dat dit mogelijk was ) thanks!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down