Google migreert de disavow link tool naar de nieuwe versie van Search Console
28 december 2020 
in Nieuws
2 min. leestijd

Google migreert de disavow link tool naar de nieuwe versie van Search Console

Een jaar nadat Google officieel is gestopt met de oude versie van Google Search Console kondigt Google aan dat de disavow link tool is overgezet naar de nieuwe Search Console.

Je vindt de disavow link tool via de volgende URL: https://search.google.com/search-console/disavow-links. Voor de migratie was de tool te vinden via: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main. Op dit moment werken beide URL’s nog, maar de kans is groot dat Google de oude URL binnenkort gaat redirecten naar de nieuwe.

Het grote verschil is waar je de tool kunt vinden. Daarnaast heeft Google de tool een nieuwe interface gegeven. Je kunt het disavow-bestand vanaf nu ook downloaden als tekstbestand. Daarnaast is er een nieuw foutenrapport voor bestanden die je uploadt, dat niet langer beperkt is tot 10 fouten.

Waarom zou je de disavow link tool gebruiken?

Als je je zorgen maakt dat slechte links naar je site verwijzen (die problemen kunnen opleveren voor de prestaties van je site in Google Search), kun je Google een lijst met URL’s of domeinen geven waarvan je wilt dat Google ze negeert.

Je kunt links afwijzen om handmatige acties tegen je site te voorkomen. Volgens Google heeft het afwijzen van links geen effect op het algoritme. Het algoritme van Google negeert slechte links in plaats van ze te bestraffen.

“Als er door een handmatige actie onnatuurlijke links zijn ontstaan, of wanneer je verwacht er één te krijgen vanwege betaalde links die tegen onze richtlijnen ingaan, vraag de andere site dan om deze links te verwijderen”, zegt Google. “Als je deze links niet kunt laten verwijderen, dan kun je deze sites afwijzen met de disavow link tool.”

De disavow link tool zag er eerst zo uit:

Link disavow tool oud

De nieuwe versie van de disavow link tool ziet er als volgt uit:

Link disavow tool nieuw

Disavow links

De disavow link tool werd 8 jaar geleden, in 2012, toegevoegd aan Search Console. Vergeleken met de rest van Search Console is het een relatief nieuwe functie. De tool heeft de afgelopen jaren voor veel controversie gezorgd. Moet je hem gebruiken? Wanneer moet je hem gebruiken? Hoe moet je hem gebruiken? En gebruikt Google de links die je opgeeft om sites te benadelen?

Het antwoord is dat je de tool alleen maar hoeft te gebruiken als je bang bent een handmatige actie te krijgen vanwege onnatuurlijke links die naar je website verwijzen.

Bron: SearchEngineLand

Over de schrijver
Wij van de IMU zijn er om jou als ondernemer te helpen groeien via het internet. Dat doen we door de beste tips en nieuwste trends te delen via onze e-books, blogs, video’s, cursussen, podcast en evenementen. Daarnaast is het onze missie om gelijkgestemde ondernemers te verbinden binnen onze IMU Community. Ook faciliteren we je - middels onze software - om je website bezoekers, conversie, funnels, automatisering en daarmee je vrijheid als ondernemer te vergroten.
Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!