In zijn artikel over skyscraper content legt Pim de Rooij uit hoeveel content bijdraagt goede vindbaarheid en autoriteit. Een prima verhaal, waarbij ik het vooral ook eens ben met de conclusie: het gaat om de inhoud en de relevantie en dat daarbij lengte niet het belangrijkste is. Als aanvulling hierop adviseer ik je hoe en waarom jij je eigen online stad moet bouwen.
Content is zeker koning
Pim zegt “content is daadwerkelijk koning” en iedereen die ook maar een beetje verstand heeft van online marketing, kan niet anders dan het hiermee eens zijn. Zonder content is een website leeg en hoe meer content, hoe meer de bezoeker aan je website heeft. En lange content is daarbij zeer zeker ook relevant. En ja, je kunt beter 5 pagina's hebben die hoog in de zoekmachines eindigen dan 50 die ergens onderaan pagina 2 bungelen. En daar komt lange content onder andere bij kijken. Tot zover zeker eens.
Waarom lange content?
Waar Pim verder gelijk in heeft, is dat de zoekmachines lange content goed kunnen indexeren. Door de hoeveelheid woorden kunnen er veel verbanden worden gelegd, wat aansluit op het feit dat het naast content ook draait om context. En meer c.q. langere content biedt dus meer kans op context. Het algemeen geldende advies is ook om ten minste 300 woorden tekst per webpagina te schrijven. En 300 woorden heb je echt zo gelezen hoor, dus schrijf gerust meer dan dat!
Content en context: leuk testje
Een leuke test om zelf te zien hoe de context werkt voor de zoekmachines, is om te kijken waar jouw naam of bedrijfsnaam mee wordt geassocieerd. Dat kun je heel eenvoudig zelf doen in de Adwords Zoekwoordplanner. Door hier je eigen naam als zoekterm in te voeren, krijg je een overzicht van zoektermen waar je mee wordt geassocieerd. Een stukje context om je (bedrijfs)naam heen dus:
Wanneer schrijf je lange content?
In sommige gevallen leent een onderwerp zich ervoor om er een lang artikel over te schrijven. In andere gevallen is het verstandig om er juist meerdere artikelen over te schrijven. Door het artikel op te splitsen in meerdere delen, toon je je autoriteit op dit gebied. Daarnaast bind je de lezers aan je door ze telkens terug te laten keren voor het volgende artikel. Kun je een onderwerp opsplitsen in meerdere sub-onderwerpen en over elk sub-onderwerp een volledig artikel schrijven, doe dat dan. Mits het waardevol is voor je doelgroep uiteraard.
Lange content vs. veel content
Volume in content bestaat wat mij betreft niet enkel uit lange artikelen, het volume kan hem ook zitten in het aantal artikelen. Door consistent over bepaalde onderwerpen te schrijven, creëer je associatie tussen jou (of jouw bedrijf) en deze onderwerpen. In Pim's artikel lees je dat artikelen van meer dan 2000 woorden goed scoren. En dat je beter kunt focussen op artikelen van meer dan 1500 woorden. In mijn optiek hoeft dat nu ook weer niet.
Een voorbeeld uit de praktijk
Mijn eigen website wordt inmiddels enige tijd zonder goed geïndexeerd op de zoekterm “zoekwoorden-onderzoek “. Ik heb in 2014 een uitgebreid artikel geschreven over wat ik noem “zoektermen-onderzoek”. Na publicatie werd dit artikel goed geïndexeerd door Google. Het kwam op nummer 1 bij zoekopdrachten als “zoekwoorden onderzoek”, “zoekwoordenonderzoek” (wat overigens de juiste spelling is) en “zoektermenonderzoek”. Sindsdien is het artikel nog een keer bijgewerkt en is het nog steeds prima vindbaar in de zoekmachines. En dat met minder dan 1500 woorden…
Nog eentje dan
Goed, het artikel over zoektermenonderzoek is wellicht op het randje. Want met 1462 woorden wel tegen de 1500 aan. Hoewel het oorspronkelijke artikel korter was, is het nu wel een redelijk uitgebreid stuk geworden. Maar toch: een zoekterm waar ik niet als enige op gevonden wil worden. Een ander voorbeeld dan.
SEO-teksten
Onlangs schreef ik een betoog tegen SEO-teksten op mijn eigen site. Ik houd het liever op webteksten. Maar toch: men zoekt meer op “SEO-teksten” dan op “webteksten”, dus moet ik daar ook op gevonden worden. Al tijden schommelt mijn pagina “SEO-teksten” tussen positie 6 en 12 in Google. Een korte pagina, net over de 500 woorden. En toch: met enorme concurrentie vrijwel altijd in de top 10.
Skyscraper content: de hoogste (langste) beklijft
Pim de Rooij vergelijkt skyscraper content en vindbaarheid in zijn artikel met de hoogste wolkenkrabber in een stad als Shanghai. Hij heeft een punt, dat zeker. Die ene enorm hoge toren beklijft. Punt is wel dat je daar maar een paar van kunt neerzetten, anders is het effect weg. In ieder geval vanuit het argument dat Pim gebruikt, namelijk dat het hoogste gebouw het meest imposant is en dus in je geheugen gegrift blijft staan.
Een stad vol wolkenkrabbers is ook gewoon een stad
Het probleem is dat je niet alleen maar aan skyscraper content kunt werken. Stel je eens voor: een stad met enkel en alleen wolkenkrabbers. Wat blijft je dan nog bij? Waarschijnlijk dat het allemaal wolkenkrabbers waren en mogelijk een enkele zeer opvallende wolkenkrabber. Van al die andere wolkenkrabbers zal je waarschijnlijk niet veel bijblijven. Tenzij natuurlijk de hele stad indrukwekkend is, Dan zul je in de stad zelf nooit vergeten. Maar je onthoudt niet per se één specifieke wolkenkrabber uit die stad. Bouw dus vooral aan je eigen stad vol kwalitatieve content.
- Valt er nog een wolkenkrabber op in deze stad vol skyscrapers? 😉
Bouw aan je eigen stad vol content
Waar Pim absoluut gelijk in heeft is dat skyscraper content, mits kwalitatief en inhoudelijk goed, zeker goed indexeert in de zoekmachines en dat het beklijft bij de lezers. Voorkom echter dat je gaat jagen op enkel skyscraper content. Je hoeft wat mij betreft niet de hoogste torens te hebben, bouw aan je eigen stad vol content. Een grote stad trekt namelijk ook veel bezoekers…
Een grote stad trekt ook veel bezoekers
Hoe groter de stad, hoe meer er te beleven valt. Een blogpagina met slechts 7 blogs is niet heel aantrekkelijk. Toch? Dan maakt het niet eens uit hoe lang die blogs zijn. Mijn advies is vooral: schrijf dat wat je moet schrijven, lengte maakt niet uit. De intentie en relevantie daarentegen wel. Door consequent over onderwerpen op jouw vakgebied te schrijven, word je een autoriteit op jouw gebied. Je zag al dat Google dan die associatie maakt. Schrijf dus niet om het schrijven, schrijf om je lezer iets te bieden.
En ondertussen is het toch nog best een lang artikel geworden. Even een vraag: heb jij je naam door de Zoekwoordplanner gehaald? Met welke termen word jij geassocieerd?
Edon van Asseldonk
op 3 October 2015Nathan Veenstra
op 5 October 2015Kevin Janssen
op 3 October 2015Nathan Veenstra
op 5 October 2015Lisa Verstegen
op 6 February 2020