Wat is de beste hosting voor jouw website? 5 simpele tips!
11 november 2015 
6 min. leestijd

Wat is de beste hosting voor jouw website? 5 simpele tips!

Elke website maakt er gebruik van, maar toch lijken weinig mensen echt kennis te hebben van het mechanisme dat je website draaiende houdt. Je ziet dagelijks de performance van vele servers als je surft over het web. Maar sta je wel eens stil bij welke hosting er gebruikt wordt en wat voor effect dat heeft op de performance van je website? In dit artikel vertel ik je meer over performance, servercapaciteit en geef ik je tips voor het kiezen van de beste hosting voor jouw website.

Hosting is saai

Ik weet het. Hosting is geen spannende nieuwe gadget. Maar om je toch een duidelijk beeld te kunnen geven van wat hosting voor jouw website kan betekenen is het noodzakelijk dat je ongeveer weet hoe het werkt.

Hosting website

Webhosting is de spil in het verwezenlijken van jouw ideeën online, zodat jij de mogelijkheid hebt om anderen te bereiken via het internet. Dit kan al in 5 stappen.

 1. Bedenk jouw ideale winkel
  Een idee, product of dienst verkopen of bekendheid genereren via een website
 2. Kies de wijk waar je jouw winkel wilt plaatsen
  De hosting die het beste bij jouw website past
 3. Bouw je winkel en geef het een adres
  Publiceer je website op een unieke domeinnaam
 4. Zorg ervoor dat jouw winkel open is
  Maak je website beschikbaar op internet
 5. Bezoekers komen je winkel bekijken
  Potentiële klanten vinden je website online

Werk aan de winkel

Zoals je bij stap 2 uit het voorbeeld ziet speelt hosting een belangrijke rol in het beschikbaar maken van jouw website online. Maar dat wist je al. Belangrijker is dat de soort hosting die je kiest goed past bij de website die je maakt. Het is bijvoorbeeld niet slim om een Feyenoord fanshop te starten in een wijk in Amsterdam. Dat zal niet de omzet en het resultaat opleveren dat je zoekt. Daarom is het slim om jezelf als online ondernemer te verdiepen in de verschillende soorten en maten hosting om zo de beste hosting te kunnen kiezen voor jouw website.

Factoren hosting

Hoe kies ik de beste hosting?

Bij de keuze voor de beste hosting spelen een aantal zaken een belangrijke rol. Het verschil tussen de verschillende vormen webhosting hebben eigenlijk maar met vier elementen te maken, namelijk

 1. Grootte
 2. Performance
 3. Flexibiliteit
 4. Prijs

Ik heb de belangrijkste tips op een rij gezet zodat je zelf de beste keuze kunt maken. In deze tips zal ik aangeven welke elementen een rol spelen.

Tip 1 : Beslis met het doel van je website voor ogen

Het doel van je website bepaalt voor een groot gedeelte hoe je website gebruikt gaat worden. Een informatieve website zal qua gebruik behoorlijk verschillen van een webwinkel of een datingsite. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te weten wat er verwacht wordt van je website en hoe deze gebruikt gaat worden door bezoekers.

De algemene aanname is “hoe meer je kan doen op de website, hoe meer performance er nodig is”. Heb je bijvoorbeeld een datingsite waar profielen aangemaakt worden, mensen met elkaar matchen en communiceren via de website, dan weet je dat je meer performance nodig hebt dan wanneer je een blog beheert over je reisavonturen. Hetzelfde geldt voor de bestanden die op je website gebruikt worden.

Is jouw website erop gericht om veel beeld te laten zien, omdat je bijvoorbeeld een portfolio website hebt als fotograaf. Er staan dan meer KB’s op je pagina en daarom duurt het langer om deze te laden. Ook daar heb je dus meer performance voor nodig, maar ook een groter pakket om de foto’s op te kunnen slaan.

Tip 2: Hou rekening met het gekozen CMS en het gebruik daarvan

Een Content Management Systeem (CMS) is het systeem waarin je website beheerd en gebouwd wordt. Een populair voorbeeld van een CMS is WordPress. Er zijn veel verschillende CMS’en beschikbaar die allemaal anders opgebouwd zijn en daarom een andere aanpak behoeven qua hosting. Performance is daarbij het belangrijkste, met name bij webshops. Een indeling van meest zware naar minst zware populaire CMS’en vind je hieronder.

 1. Magento (voor webwinkels)
 2. Prestashop (voor webwinkels)
 3. WordPress met Woocommerce (voor website & webwinkel)
 4. WordPress, Joomla & Drupal (website + blog)

mail Webhosting vrijhouden

Tip 3: Reserveer genoeg voor e-mail

Maak je gebruik van veel e-mailaccounts en bekijk je deze zowel op je computer, smartphone en tablet dan blijft je e-mail vaak opgeslagen staan in je webhostingpakket. Het ligt redelijk voor de hand, maar hou rekening met de ruimte die je nodig hebt voor je e-mailgebruik. Wanneer je veel e-mail gebruikt heb je simpelweg meer webruimte nodig dan wanneer je op je computer maar één e-mailaccount ingesteld hebt. Daarnaast kan het ook fijn zijn om flexibele hosting te hebben zodat je makkelijk je webruimte kan upgraden en downgraden.

Tip 4: Test voor je koopt

De beste hosting kiezen aan de hand van de tekst op een website is een goede basis, maar testen is essentieel om er achter te komen hoe jouw website presteert. Veel hostingproviders bieden een trial periode van 7-30 dagen waarin je de webhosting kan proberen. Kies 2 of 3 providers en test de hosting op performance en beschikbaarheid voordat je een definitieve keuze maakt. Een goede website om klantbeoordelingen van webhosters te bekijken is Webhosters

Tip 5: Streep kosten weg tegen opbrengsten

De ene hosting is de andere niet en daarom zijn er ook veel verschillen in prijzen. Over het algemeen kan je wel uitgaan van “Goedkoop is duurkoop”, maar soms worden er voor matige hosting toch hoge prijzen gevraagd. Meer performance en ruimte is daarbij soms flink duurder.

Wanneer is die extra prijs het waard? Nou..als je de kosten terugverdiend met een betere performance op je website. De maximale laadtijd van je website mag de 3 seconden absoluut niet overstijgen, dan loop je erg veel bezoekers en aankopen mis. Gemiddeld is alles onder de 1,5 seconde prima. Ga je daaronder, dan begin je echt te optimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat elke seconde tijdswinst je 5% meer conversie oplevert, dus reken maar uit je winst of verlies.

 Checklist webhosting kiezen

Wanneer, welke hosting?

Nu je een idee hebt welke elementen belangrijk zijn om op te letten bij het kiezen van de beste hosting hoef je alleen nog maar te weten welke hosting welk resultaat oplevert. Daarbij onderscheiden we drie vormen hosting en twee toepassingen van hosting die invloed hebben op performance en flexibiliteit. Hieronder zie je een overzicht van beste naar minste.

 1. Dedicated hosting
 2. VPS hosting
 3. Shared hosting

Flexibiliteit:

 1. Dedicated hosting
 2. VPS hosting
 3. Shared hosting

Prijs:

 1. Dedicated hosting
 2. VPS hosting
 3. Shared hosting

Deze vormen van hosting zijn mogelijk in een SSD variant en een Cloud variant.

De SSD variant zorgt voor een enorme performance boost. Shared SSD hosting zorgt bijvoorbeeld voor een betere performance dan een normale VPS hosting, maar kan daardoor ook weer hoger in prijs uitvallen. Cloud geeft meer flexibiliteit qua webruimte. Er kan namelijk op elk moment webruimte bijgekocht of weggehaald worden waardoor minder problemen ontstaan met teveel of te weinig verbruik. Ook dit kost over het algemeen meer geld.

Welke hosting kies jij voor jouw website?

Over de schrijver
Jeroen van de Sanden is verantwoordelijk voor de online marketing strategie bij webhostingprovider Domeinwinkel en schrijft met name over nieuwe ontwikkelingen in webhosting, domeinregistratie, SEO en procesoptimalisatie. Daarnaast is Jeroen betrokken bij de corporatie communicatie en business development van het Domeinwinkel merk en bijbehorende sublabels.
Dennis Domen
Door

Dennis Domen

op 11 Nov 2015

Goed artikel! Helaas zien we nog steeds (te) vaak dat klanten zich niet bewust zijn van de keuze voor hosting. Het gaat vaak vooral om het prijskaartje. Ook het type server is vaak totaal niet geschikt voor een bepaald systeem of zijn de servers verouderd.

Reactie plaatsen

Meer internet marketing tips?

Wij hebben meer dan 1.400 online marketing artikelen in ons archief!