arrow_drop_up arrow_drop_down
24 januari 2011 
in SEO

Breadcrumbs op je website, goed voor SEO?

Sinds enige tijd maak ik in de Internet Marketing Kennisbank op deze website gebruik van Breadcrumbs. Breadcrumbs geven het pad naar een bepaalde pagina op je website weer, een soort broodkruimel spoor wat je terug kunt volgen naar de hoofdcategorie waarin het artikel wat je leest valt. Een voorbeeld hiervan zie je boven aan de pagina:

breadcrumb (broodkruimelspoor)

Je ziet in principe het pad wat je hebt gevold naar het artikel over de AIDA formule, je kunt zodoende op alle tussenliggende pagina's klikken op direct terug te keren naar het overzicht. Gebruik maken van Breadcrumbs heeft in mijn ogen 2 doelen, gebruikersgemak en zoekmachine optimalisatie:

Doel 1: Gebruikersgemak

Door deze optie te bieden geef je de bezoekers van je website een extra mogelijkheid om gemakkelijk te navigeren in je website. Bezoekers die dit betreffende artikel interessant vinden zullen wellicht ook geïnteresseerd zijn in meerdere artikelen over Copywriting. Via de breadcrumbs zien zij direct in welke categorie ze zich bevinden en zodoende kunnen ze daar gemakkelijk naartoe om alle andere artikelen in de categorie copywriting te zien. Ik raad je aan om nooit dieper te gaan dan 3 lagen zoals je op deze website ziet maar wanneer je dat wel doet dan wordt het nog aantrekkelijker om breadcrumbs te plaatsen zodat je meer overzicht hebt.

“Een bezoeker weet toch zelf wel waar hij/zij naartoe geklikt heeft?”

Misschien dat je denkt dat dit overbodig is omdat je er vanuit gaat dat een bezoeker vanaf de homepage zelf naar dit artikel toe heeft geklikt en zodoende dus ook weer terug kan gaan…

Dat is niet altijd het geval!

Op veel pagina's van deze website heb ik bezoekers die rechtstreeks uit de zoekresultaten in Google komen en dus nog geen andere pagina's van mijn website hebben gezien. Met name voor deze bezoekers zijn de breadcrumbs handig. Door de breadcrumbs verhoog ik trouwens ook nog de stickratio van mijn website omdat bezoekers toch sneller gaan rondklikken op mijn website.

Doel 2: Zoekmachine Optimalisatie

Ook voor de zoekmachine vriendelijkheid van je website zijn breadcrumbs goed. Het zijn namelijk naar links andere pagina's op je website en kunnen dus gezien worden als interne links. Daar komt bij dat Google een goede inzichtelijke structuur van je website waardeert. Door op elke pagina je homepage en categorieën te vermelden geef je veel “kracht” mee aan die betreffende pagina's. Zodoende zorg je ervoor dat deze “hoofdpagina's” de meeste waarde in je website krijgen.

Automatiseer je Breadcrumbs!

Wellicht een open deur maar even voor de duidelijkheid: Ga niet op elke pagina van je website zelf een breadcrumbs spoor typen maar zorg dat je dit automatiseert. Zeker via WordPress kun je dit gemakkelijk laten automatiseren door je programmeur of via een WordPress Plugin voor Breadcrumbs. Dit is een tip die je vandaag nog kun implementeren in je website!

Over de schrijver
Tonny Loorbach is ondernemer en investeerder. Hij specialiseert zich sinds 2007 in online marketing en richtte in 2010 de IMU op. Naast de IMU is hij eigenaar van 5 andere software- en online marketing bedrijven (Phoenix, Huddle, Plug&Pay, Traffic Leaders en Salespassie), heeft hij zijn eigen stichting (De Loorbach Foundation) en een investeringsmaatschappij (Loorbach²). Met zijn boek 'Doelgerichte SEO' scoorde hij een #1 besteller en ook zijn tweede boek 'De Online Marketing Tornado' (met Martijn van Tongeren) ging in 2 weken tijd 15.000 keer over de toonbank.
Oscar
Door

Oscar

op 27 January 2011

Ik heb dit al een keer geprobeerd te implementeren maar ik kon dit niet exclude op specifieke pagina's. Ik hier een code voor of kun je dit laten doen door een programmeur?

Nomar
Door

Nomar

op 28 January 2011

Breadcrumbs zijn idd handig & ook goed voor SEO :)

Martin
Karl Gilis
Door

Karl Gilis

op 15 December 2011

Mooi artikel. En je hebt 100% gelijk dat het goed is voor de gebruiker en voor Google. Uit onderzoek blijkt dat een broodkruimel ervoor zorgt dat mensen sneller vinden wat ze zoeken binnen een website. Nu is het wel zo dat de ene broodkruimel niet de andere is. Qua uitwerking zijn er wel een aantal richtlijnen die je best kan volgen. Lees bijvoorbeeld eens deze http://www.agconsult.com/nl/usability-blog/broodkruimel-7-tips" rel="nofollow">7 tips voor een goede broodruimel.

Thomas
Door

Thomas

op 8 March 2012

Bedankt voor deze handige tip! Ik ga het nu uitproberen :).

Dennis Willemsen
Door

Dennis Willemsen

op 21 September 2012

Dit is een geweldige tool. thanks wederom voor het plaatsen van het artikel.

Sten
Door

Sten

op 25 April 2018

Hoe kan je je broodkruimelspoor een design geven of aanpassen?

Reactie plaatsen