Zo verberg je jouw content in WordPress
Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn om content op je WordPress website te willen beveiligen en/of verstoppen. Misschien heb je een weggever waarbij mensen toegang moeten krijgen tot bepaalde content op jouw website (bijvoorbeeld een pagina met video). Of misschien heb je een ledengedeelte die alleen toegankelijk moet zijn voor leden. Of misschien zijn er simpelweg dingen op je website die je niet met Jan en alleman wilt delen. Of misschien wil je bepaalde content alleen delen met specifieke klanten. Hoe dan ook; in dit artikel leg ik je verschillende manieren uit.
Wat is precies je doel?
Voordat je een keuze kunt maken tussen de verschillende onderdelen is het handig om te bepalen wat je precies wilt beveiligen, voor wie en waarom. Een paar opties;
- Je hele website willen verbergen.
- Je website niet per sé willen verbergen, maar dat het niet in zoekresultaten van zoekmachines wordt opgenomen.
- Alleen content willen delen met mensen die jij toegang geeft.
- Of een ledengedeelte willen, waarbij alleen leden bepaalde content kunnen zien.
- En dan is er ook nog een verschil tussen het delen van pagina content en “externe” content, zoals PDF bestanden, e-books en video’s.
Er zijn nogal wat keuzes, zoals je merkt. ;) Ook hier geldt weer mijn advies: maak het jezelf nooit moeilijk dan dat nodig is. Als je heel simpelweg een e-book wilt instellen die mensen ontvangen nadat ze zich hebben ingeschreven voor jouw mailing, ga dan niet een heel ledengedeelte opzetten. Zo zonde van je tijd :)
Een pagina met een wachtwoord
De meest simpele manier om content te verbergen en alleen te delen met specifieke mensen. Dit is een standaard functie in WordPress en dus kun je dit bij elke WordPress website doen. In een eerder artikel legde ik al uitgebreid uit hoe je een wachtwoord kunt zetten op een pagina (of blogbericht). Deze optie is perfect als je:
- Een weggever wilt instellen met bijvoorbeeld een video en begeleidende tekst. In de welkomstmail plaats je dan een link naar deze pagina, met het wachtwoord erbij.
- Maar ook wanneer je bijvoorbeeld via een WooCommerce webshop workshops of informatie wilt delen dat op één pagina staat. Op deze manier kun je dus heel makkelijk en heel simpel workshops aanbieden.
- Ook wanneer je specifieke content alleen met één of meerdere klanten wilt delen. Zo weet ik een fotograaf die dit inzet waarbij de foto’s dan alleen te zien zijn voor de mensen met wachtwoord.
Je complete website verbergen
Je kunt ook instellen dat jouw website verborgen wordt door er een onderhoudsplugin op te zetten. Alleen mensen met een account kunnen dan de website zien. Daarnaast kun je ook instellen dat je zoekmachines vraagt om jouw website niet op te nemen in de zoekresultaten. In principe is het “slechts” een verzoek, dus of ze er gehoor aan geven, dat is nog afwachten. Maar meestal gaat dat wel goed ;) Je kunt dat op de volgende manier instellen;
- Ga in het dashboard naar Instellingen.
- Ga vervolgens naar Lezen.
- Scroll naar onder.
- En dan vind je de optie: Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren.
- Vink die aan en sla de wijzigingen op.
Je hele website wordt dan (als ze gehoor geven aan jouw verzoek) niet getoond. Voor een gewone, gemiddelde website is dat natuurlijk helemaal niet gunstig. Maar als je bijvoorbeeld een online cursus systeem hebt staan op een aparte WordPress installatie, dan zou dat wel handig kunnen zijn.
Specifieke pagina’s niet in zoekmachines laten tonen
Een andere optie is dat je wellicht niet per sé je content wilt verbergen, maar dat het niet getoond wordt in zoekresultaten. Dus dat mensen het bijvoorbeeld alleen op een andere manier toevallig kunnen tegenkomen (bijvoorbeeld door een link in je e-mails, ik noem maar wat). Met de Yoast SEO plugin is dat mogelijk.
- Ga in het dashboard naar de specifieke pagina die je wilt verbergen.
- Ga vervolgens naar het Yoast SEO blokje, waar je normaal gesproken ook de snippets etc. kunt instellen.
- Klik op het derde tabje aan de zijkant (van het tandwiel).
- Bij de bovenste optie kun je instellen of deze specifieke pagina in de zoekresultaten moet worden opgenomen of niet; Sta zoekmachines toe om deze Pagina te tonen in zoekresultaten?
Wederom: het is aan de zoekmachines om gehoor te geven aan jouw verzoek :)
Stukken content binnen je pagina’s verbergen
Een hele andere optie waar nog niet heel veel gebruik van wordt gemaakt, maar wat wel erg handig kan zijn: stukken content binnen je pagina’s verbergen. Stel je hebt een website waarbij jouw klanten/leden kunnen inloggen. En waarbij er pagina’s zijn waarvan sommige delen alleen te zien mogen zijn voor (ingelogde) klanten. Dan is de RestrictedArea plugin een goede optie. Door middel van shortcodes kun je gemakkelijk bepaalde alinea’s binnen een pagina (of blogbericht) alleen tonen aan (ingelogde) leden. Let op: hierbij moet je dus wel het gebruikers systeem van WordPress gebruiken voor jouw leden en je leden moeten wel ergens kunnen inloggen. Voor exacte beschrijving van hoe je deze plugin kunt gebruiken, verwijs ik je graag naar de uitleg van de plugin zelf.
Content afschermen met social lockers
Een interessante optie die een paar jaar terug opeens heel veel werd gebruikt en net zo snel weer verdween… Content verbergen totdat men jouw Facebookpagina heeft geliked of gedeeld, of een Tweet heeft geplaatst o.i.d. Ik gebruik dat zelf nog steeds op mijn website. In sommige artikelen kun je, nadat je mijn pagina liked of deelt, toegang krijgen tot extra content. Ik gebruik het vooral voor gratis workshops.
Voor mij is dit een ideale manier om mijn Facebookpagina te laten groeien. Let op: deze artikelen en workshops zijn beschikbaar in de academy zónder social locker. Ik heb dit ingesteld door middel van een social locker plugin. Als jij jouw websitebezoeker wilt omtoveren tot volgers, dan is dit een goede optie.
Online omgeving maken voor online cursussen
Wil je een online omgeving maken voor online cursussen? Zoals ik al beschreef in de Online Business Bootcamp zijn er allerlei opties mogelijk. In dit artikel benoem ik voornamelijk de optie met Wishlist Member. Wishlist Member is een plugin die je kunt toevoegen aan je website, waarmee je jouw content kunt afschermen voor leden. Alleen (ingelogde) leden kunnen dan dus de content zien.
Wishlist Member is een ideale plugin. Maar… Het is “slechts” een plugin. En het enige wat het doet, is de content afschermen. Het is dan dus alsnog aan jou om een website op te zetten voor jouw online omgeving. De meeste WordPress thema’s zijn daar niet echt geschikt voor. Je kunt een kant-en-klare thema gebruiken en dit, met behoorlijk wat geknutsel, omtoveren tot een online omgeving. Dit kost vaak best wel wat tijd en frustraties. Maar… je komt er wel!
Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijk maken door mijn WP Cursus Thema te gebruiken. Dit is een simpel thema die ik zélf heb gebouwd en ontwikkeld, speciaal voor online cursussen en online programma’s. De basis is simpel en clean. Je hoeft alleen een logo toe te voegen, twee kleurtjes en lettertypes te kiezen en verder hoef je alleen content toe te voegen. En Wishlist Member natuurlijk, om daarna de content af te schermen.
Begrijp mij niet verkeerd; deze optie is ideaal, absoluut, maar het is natuurlijk niet de enige weg die leid naar Rome :) Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar thema te gebruiken. Die keuze is natuurlijk geheel aan jezelf. In de Online Business Bootcamp (les 4D) kun je uitgebreide informatie vinden over het opzetten en installeren van Wishlist Member.