Ondernemers zijn natuurlijk altijd op zoek naar omzet. Daartoe staat hen een groot aantal middelen ter beschikking, van koude acquisitie tot netwerken, van blog tot reclame en nog veel meer. Een van de tools die je daarbij kunt gebruiken is social media, en met name Linkedin.
Net als al die andere middelen, zul je ook social media echter met beleid moeten inzetten. Dat betekent dat je EXACT moet weten wie jouw ideale klant is, wat de behoeften zijn van die klant, hoe die klant denkt en vooral ook hoe die klant zoekt naar wat jij hem kunt bieden, jouw expertise.
Een van die social media is Linkedin, dat met name door ‘professionals' wordt ingezet om werk te vinden of opdrachtgevers. De vijf grootste fouten die zelfstandig ondernemers maken op LinkedIn weerhouden diezelfde ondernemers er echter van LinkedIn écht effectief te gebruiken. Een overzicht van de vijf grootste fouten die zelfstandig ondernemers maken op LinkedIn:
Veel zelfstandig ondernemers zijn ‘owner'
Wat ik mij dan meteen afvraag is: wat doet een ‘owner'? Wat zou de specialiteit zijn van een ‘owner'? Waarschijnlijk is die specialiteit er wel, maar je doet er dan natuurlijk wel goed aan om die specialiteit te etaleren. Noem jezelf daarom niet ‘owner'. Vertel niet wat je bent, maar wat je doet! Lees hierover meer bij de derde fout: de kopregel.
Kies je trefwoorden
Trefwoorden zijn voor ‘zoekers' wat stroop is voor vliegen: maak een lijstje met trefwoorden die potentiële opdrachtgevers zouden kunnen gebruiken, wanneer zij op zoek gaan naar jouw diensten of producten. Vreemd genoeg blijken ondernemers zelf vaak een slechte raadgever bij het samenstellen van een lijstje met trefwoorden. Ga in ieder geval uit van je klant: welke woorden gebruikt een potentiële klant om jouw producten of diensten te vinden?
Om daar achter te komen gebruik ik in mijn workshops een oefening die ondernemers vaak tot andere inzichten brengt:
Pak een stapel post-its, schrijf op elke post-it een trefwoord waar jouw doelgroep jouw kennis en ervaring op moet vinden. Plak de post-its met de trefwoorden in volgorde van belangrijkheid. Zorg dat je minimaal 5 en maximaal 10 trefwoorden noteert.
Bel vervolgens een van je klanten en leg uit dat je graag wilt weten welke trefwoorden hij zou gebruiken om jouw diensten te vinden via een zoekmachine op internet. Laat die klant nog niet weten wat jij als trefwoorden hebt opgeschreven. Vertel hem zo nodig nog even kort wat jij te bieden hebt en wat jouw expertise is. Vraag vervolgens welke trefwoorden hij zou gebruiken om jouw expertise te vinden. Overleggen is natuurlijk toegestaan, maar probeer open te staan voor suggesties.
Herhaal dit bij nog een aantal klanten.
Vergelijk de nieuwe trefwoorden met de trefwoorden die jij zelf had genoteerd. Gebruik de nieuwe trefwoorden als je vindt dat ze van toepassing zijn op jouw expertise.
Om te zien welke woorden je momenteel het meest gebruikt op je LinkedIn profiel of op je website kun je een zogenaamde ‘Wordcloud' maken. Een van de sites waarop je dat kunt doen is wordle.net
De professionele kopregel
Dit is de korte tekst die onder je naam staat bovenaan in je LinkedIn profiel. Beschouw de kopregel als een mini-pitch. Je krijgt de kans om in 120 tekens duidelijk te maken
- wat je doet,
- hoe je dat doet,
- voor wie je dat doet en
- wat daarvan het resultaat is.
Realiseer je dat die kopregel zichtbaar is wanneer jouw profiel wordt gevonden door potentiële opdrachtgevers in zoekmachines als Google en Bing. Zorg er dan ook voor dat die potentiële opdrachtgevers geïnteresseerd raken in jouw profiel door een duidelijke kopregel. En vergeet niet: gebruik je trefwoorden in je kopregel!
De samenvatting
In de samenvatting heb je 5000 tekens ter beschikking om een geïnteresseerde klant binnen te halen. Gebruik ook hier je trefwoorden!
Zet de belangrijkste informatie bovenaan: Realiseer je dat de meeste mensen niet houden van grote lappen tekst. Dat betekent niet dat je die 5000 tekens niet moet gebruiken. Wat het wél betekent is dat je de belangrijkste informatie bovenaan moet zetten. Maak er geen roman van, zeg ik wel eens. Begin zakelijk op te schrijven welke problemen jij oplost en hoe je dat doet. Wees zo specifiek mogelijk en wijd niet te veel uit. In de eerste alinea zet je de meest essentiële informatie. Pas daarná kun je wat uitweiden, als je dat nodig vindt.
Extra tip: Vermeld je contactgegevens: Natuurlijk heb je je contactgegevens vermeld in je LinkedIn profiel. Buiten je derdegraads netwerk kunnen anderen echter jouw contactgegevens niet zien. Toch wil je dat iedereen die jouw profiel interessant vindt, de kans heeft om makkelijk met je in contact te komen. Zet daarom je contactgegevens ook nog in je Samenvatting. Ik heb ze zelf bovenaan gezet, zodat iedere bezoeker aan mijn profiel mijn telefoonnummer, e-mailadres en Skype ID meteen bij de hand heeft. Het heeft me al opdrachten opgeleverd!
Vraag om aanbevelingen
Wat hebben aanbevelingen te maken met een goede vindbaarheid? Ten eerste: iemand die zich etaleert als expert, maar geen aanbevelingen heeft van klanten heeft toch wat minder geloofwaardigheid dan een expert die door zijn klanten van harte wordt aanbevolen.
Bovendien kunnen aanbevelingen ook trefwoorden bevatten.
Ik ben benieuwd: Gebruik jij Linkedin al op de juiste manier?
Nathan Veenstra
op 9 July 2014Guido Makor
op 16 July 2014Nathan Veenstra
op 16 July 2014Guido Makor
op 16 July 2014