11-tips-voor-de-perfecte-profielfoto-op-linkedin

11 Tips voor de perfecte profielfoto op LinkedIn

LinkedIn nadert het half miljard leden. Het is daarmee verreweg het grootste en belangrijkste netwerk voor professionals. En dat geldt zeker voor marketeers en ondernemers. En wat is het allerbelangrijkste onderdeel van je LinkedIn profiel? Juist, je profielfoto! Kijk eens kritisch naar je eigen profielfoto. Kan die eigenlijk wel door de beugel?

Gebruik je nog steeds die gezellige vakantiefoto of die foto met je hond of een drukke achtergrond? Of nog erger: geen foto! Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen, om te kiezen voor een goede, professionele LinkedIn foto. Een foto die jou in het best mogelijke daglicht stelt.

Eerste indruk

Je LinkedIn profielpagina is anno 2017 essentieel voor jouw (online) reputatie. Je profielfoto is de eerste indruk die je op (toekomstige) klanten, werknemers, werkgevers en collega’s maakt. Het klinkt allemaal logisch en niet ingewikkeld. Maar toch zien we dagelijks nog foto’s en profielpagina’s die nog de nodige verbeterslagen kunnen maken.

Leestip: De Online Marketing Tornado

Maar waar moet de perfecte LinkedIn profielfoto dan aan voldoen? Met onderstaande handige tips haal je veel meer uit je profielfoto en dus meer uit je LinkedIn profiel.

1. Lachen mag op je profielfoto

Natuurlijk, LinkedIn is een professioneel netwerk. Maar dan hoeft je foto echt niet te serieus te zijn. Lachen mag. Een lach zorgt ervoor dat je warmte uitstraalt en dus makkelijker benaderbaar bent. Lach met je tanden. Ook de hoeken van je mond mag je benadrukken. Maar overdrijf niet. Schaterlachend, met je hoofd in de nek komt weer niet professioneel over. Kies voor de gulden middenweg.

Ik heb mijn profielfoto laten maken door een professionele portretfotograaf. De keuze ging uiteindelijk tussen de twee foto's hieronder.

LinkedIn profielfoto Photofeeler test v2

Zelf koos ik in eerste instantie voor de linker foto. Die vond ik het meest professioneel overkomen. Maar toen ik beide foto's liet testen door Photofeeler viel de uiteindelijke keuze op het rechter portret.

Het verschil dat een glimlach maakt valt niet te onderschatten. We doen nu eenmaal het liefst zaken met mensen die we kennen, vertrouwen en bovenal: aardig vinden.

2. Kijk recht in de camera

Kies voor een foto waar je recht in de camera kijkt. Wanneer je met iemand in gesprek bent, kijk je diegene ook aan toch?

3. Een recente foto

Zorg ervoor dat je LinkedIn profielfoto altijd recent is. Mocht je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek, netwerkbijeenkomst of een gesprek met een (potentiële) klant dan moet diegene je direct kunnen herkennen. Want als jouw profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen. En dat is een slecht begin voor elke relatie. Zorg dus dat je profielfoto altijd recent is.

Als jouw profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen.

4. Het formaat

Kies voor een grote foto. Verkleinen is geen probleem, vergroten wel. Foto’s die vergroot moeten worden, laten in het slechtste geval de pixels zien. Een soort van blokkerige ruis. Bovendien snijdt LinkedIn een grote foto automatisch op precies de juiste afmeting.

5. De achtergrond

Kies bij het (laten) maken van je foto’s voor een neutrale achtergrond. Wit of zwart is altijd goed. Maar ook kleurtjes werken prima. Zorg in ieder geval voor voldoende contrast tussen je gezicht en de achtergrond.

6. De compositie

Wat je laat zien is belangrijk. Maar ook de manier waarop je het laat zien is van belang. Onderzoek wijst uit dat er een ‘sweet spot’ is wat betreft compositie. Het ideaalplaatje bestaat uit je gezicht en de schouders. Niet meer, niet minder.

De tool Snappr gebruikt kunstmatige intelligentie om je profielfoto te analyseren. Zelf vind ik de robots van Snappr wel erg streng,  maar ze geven wel goede adviezen.

LinkedIn profielfoto Snappr test

7. Helderheid

De juiste helderheid is bij elke foto belangrijk, dus ook bij je LinkedIn profielfoto. Een te donkere foto heeft te veel schaduweffecten en kan zelfs een bepaalde vorm van duisterheid teweegbrengen. Is de helderheid te hoog dan kan dit een wassen effect, een nepeffect hebben.

8. Het draait om jou

Jouw profielfoto draait om jou en om niemand anders. Zorg er dus voor dat jij alleen op de foto staat. Foto’s met vrienden, familie, kinderen en huisdieren zijn leuk, maar niet voor op je LinkedIn profiel. En nee, afgeknipte personen (met eventueel zichtbare lichaamsdelen) kan echt niet.

9. Wees jezelf

Straal op de foto uit wie je bent en wat voor persoon je bent. Zorg ervoor dat er geen mismatch ontstaat.

10. Passende kleding

Deze tip sluit aan op de vorige. Kies voor passende kleding. Heb je normaal nooit een stropdas aan? Kies dan ook voor je LinkedIn profielfoto niet voor een stropdas. Draag kleding die je normaal gesproken ook zou aantrekken voor een zakelijke afspraak of een sollicitatiegesprek.

11. En alsjeblieft, geen selfies

Ondanks dat dit het tijdperk is van de selfies, niet doen voor je LinkedIn profielfoto. Het komt echt niet professioneel over wanneer je met je telefoon in je hand staat of een foto via de spiegel maakt. Maar dat hoeven we jou niet uit te leggen toch?

Schakel een professional in

Vind je het moeilijk om een geschikte foto te maken? Schakel dan een professional in. Klopt, het is een investering, maar het is wel een investering die zeker de moeite waard is. Een investering die zichzelf op den duur terug verdient.

Test het zelf

Ben je benieuwd naar het oordeel van professionals op jouw LinkedIn profielfoto? Of denk je dat jouw profielfoto niet verbeterd kan worden? Test het zelf! Websites als Snappr en Photofeeler geven je een onafhankelijk en objectief advies. Een advies waar je gegarandeerd iets aan hebt.

LinkedIn, veel meer dan alleen een profielfoto

Natuurlijk, een professionele, heldere en recente profielfoto voor je LinkedIn profiel is erg belangrijk. Maar LinkedIn is veel meer dan alleen een foto. Ben je benieuwd wat er allemaal nog meer mogelijk is met LinkedIn? Wil je weten welke kansen je van dit sociale netwerk laat liggen? Lees dan ook zeker ons artikel ‘7 handige LinkedIn marketing tips’. Dé ideale manier voor het vermarkten van jezelf en/of je bedrijf.