arrow_drop_up arrow_drop_down
Zo verberg je jouw content in WordPress (deel 1)
Sandra Boon
1 mei 2019 
3 min. leestijd

Zo verberg je jouw content in WordPress (deel 1)

Er kunnen allerlei verschillende redenen zijn om content op je WordPress website te willen beveiligen en/of verstoppen. Misschien heb je een weggever waarbij mensen toegang moeten krijgen tot bepaalde content op jouw website (bijvoorbeeld een pagina met video). Of misschien heb je een ledengedeelte die alleen toegankelijk moet zijn voor leden. Of misschien zijn er simpelweg dingen op je website die je niet met Jan en alleman wilt delen. Of misschien wil je bepaalde content alleen delen met specifieke klanten. Hoe dan ook; in dit artikel leg ik je verschillende manieren uit.

Wat is precies je doel?

Voordat je een keuze kunt maken tussen de verschillende onderdelen is het handig om te bepalen wat je precies wilt beveiligen, voor wie en waarom. Een paar opties;

 • Je hele website willen verbergen.
 • Je website niet per sé willen verbergen, maar dat het niet in zoekresultaten van zoekmachines wordt opgenomen.
 • Alleen content willen delen met mensen die jij toegang geeft.
 • Of een ledengedeelte willen, waarbij alleen leden bepaalde content kunnen zien.
 • En dan is er ook nog een verschil tussen het delen van pagina content en “externe” content, zoals PDF bestanden, e-books en video’s.

Er zijn nogal wat keuzes, zoals je merkt. ;) Ook hier geldt weer mijn advies: maak het jezelf nooit moeilijk dan dat nodig is. Als je heel simpelweg een e-book wilt instellen die mensen ontvangen nadat ze zich hebben ingeschreven voor jouw mailing, ga dan niet een heel ledengedeelte opzetten. Zo zonde van je tijd :)

Een pagina met een wachtwoord

De meest simpele manier om content te verbergen en alleen te delen met specifieke mensen. Dit is een standaard functie in WordPress en dus kun je dit bij elke WordPress website doen. In een eerder artikel legde ik al uitgebreid uit hoe je een wachtwoord kunt zetten op een pagina (of blogbericht). Deze optie is perfect als je:

 • Een weggever wilt instellen met bijvoorbeeld een video en begeleidende tekst. In de welkomstmail plaats je dan een link naar deze pagina, met het wachtwoord erbij.
 • Maar ook wanneer je bijvoorbeeld via een WooCommerce webshop workshops of informatie wilt delen dat op één pagina staat. Op deze manier kun je dus heel makkelijk en heel simpel workshops aanbieden.
 • Ook wanneer je specifieke content alleen met één of meerdere klanten wilt delen. Zo weet ik een fotograaf die dit inzet waarbij de foto’s dan alleen te zien zijn voor de mensen met wachtwoord.

Je complete website verbergen

Je kunt ook instellen dat jouw website verborgen wordt door er een onderhoudsplugin op te zetten. Alleen mensen met een account kunnen dan de website zien. Daarnaast kun je ook instellen dat je zoekmachines vraagt om jouw website niet op te nemen in de zoekresultaten. In principe is het “slechts” een verzoek, dus of ze er gehoor aan geven, dat is nog afwachten. Maar meestal gaat dat wel goed ;) Je kunt dat op de volgende manier instellen;

 • Ga in het dashboard naar Instellingen.
 • Ga vervolgens naar Lezen.
 • Scroll naar onder.
 • En dan vind je de optie: Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren.
 • Vink die aan en sla de wijzigingen op.

Je hele website wordt dan (als ze gehoor geven aan jouw verzoek) niet getoond. Voor een gewone, gemiddelde website is dat natuurlijk helemaal niet gunstig. Maar als je bijvoorbeeld een online cursus systeem hebt staan op een aparte WordPress installatie, dan zou dat wel handig kunnen zijn.

Specifieke pagina’s niet in zoekmachines laten tonen

Een andere optie is dat je wellicht niet per sé je content wilt verbergen, maar dat het niet getoond wordt in zoekresultaten. Dus dat mensen het bijvoorbeeld alleen op een andere manier toevallig kunnen tegenkomen (bijvoorbeeld door een link in je e-mails, ik noem maar wat). Met de Yoast SEO plugin is dat mogelijk.

 • Ga in het dashboard naar de specifieke pagina die je wilt verbergen.
 • Ga vervolgens naar het Yoast SEO blokje, waar je normaal gesproken ook de snippets etc. kunt instellen.
 • Klik op het derde tabje aan de zijkant (van het tandwiel).
 • Bij de bovenste optie kun je instellen of deze specifieke pagina in de zoekresultaten moet worden opgenomen of niet; Sta zoekmachines toe om deze Pagina te tonen in zoekresultaten?

Wederom: het is aan de zoekmachines om gehoor te geven aan jouw verzoek :)

Dat waren al vrij uitgebreid een aantal opties. Volgende week ga ik er nog meer noemen én ga ik ook wat uitgebreider in op onder andere het verbergen van content voor online cursussen.

Over de schrijver
Sandra Boon
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.