- Onderdelen van een WordPress website
- Website verhuizen
- Mailbox verhuizen
- Domeinnaam verhuizen
- Wat is de juiste volgorde bij een website verhuizing?
- 1. Zorg voor een BACKUP!
- 2. Einddatum van huidige hosting
- 3. Verloopdatum van domeinnaam
- 4. Technische hulp
- 5. Test je website
- 6. Lage DNS tijd
- 7. Oude schoenen principe
- 8. SEO Fouten
- 9. Advies
WordPress website verhuizen in 3 stappen
Waarom zou je een WordPress website willen verhuizen? Heb je een website gekocht, verkocht, of wil je meerdere websites onder één kap brengen, of je wilt naar een andere host overstappen? Allemaal goede redenen om je website te verhuizen en je te verdiepen in de stappen die daarbij komen kijken. Het is namelijk verstandig om van tevoren te weten waar je precies aan begint, want je wilt natuurlijk niet je posities in de zoekmachine verliezen of een te lange downtime hebben van de website. Lees in dit artikel hoe je dit proces soepel kan laten verlopen.
Onderdelen van een WordPress website
Een complete WordPress website met alles erop en eraan bestaat uit:
- De website zelf
- Een mailbox
- De domeinnaam
Website verhuizen
De website zelf bestaat uit twee onderdelen:
- bestanden (FTP)
- database (MySQL)
De bestanden van je website bestaan uit o.a. uit de WordPress installatie, de thema’s, plugins, mediabestanden en andere noodzakelijke .php bestanden. In je database staan o.a. de berichten, pagina’s, reacties en instellingen van je website opgeslagen. Voor de website bestanden en de database is een hostingsaccount nodig, zodat de daadwerkelijke inhoud van je website opgeslagen kan worden op een server. Je kunt dit vergelijken met het opslaan van bestanden op de harde schijf van je computer.
Mailbox verhuizen
De mailbox bestaat uit één of meerdere mailadressen en een stuk schijfruimte op de hosting. Mailadressen hebben altijd de domeinnaam in zich (zoals info@imu.nl) Mailadressen zonder mailbox bestaan ook, dat zijn zogenaamde doorstuuradressen (forwarders). Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het aangemaakte mailadres jouwnaam@jouwwebsite.nl wordt doorgestuurd naar je e-mailadres mezusenmezo@gmail.com.
Domeinnaam verhuizen
De domeinnaam bestaat uit:
- een leverancier
- DNS instellingen
Een domeinnaam is verbonden met een hosting account met behulp van de DNS instellingen. Op deze manier wordt je website aan je domeinnaam verbonden. DNS (Domain Name System) klinkt misschien ingewikkeld, maar je kunt je zien als een telefoonboek waarbij een naam (de domeinnaam) is verbonden met een telefoonnummer (IP adres op internet).
Wat is de juiste volgorde bij een website verhuizing?
Nu we weten welke verschillende elementen precies moeten worden omgezet met een verhuizing, kunnen we gaan kijken naar de juiste volgorde om dit te doen. Het doel is dat de website van de ene hosting locatie naar de andere hosting locatie gaat. Er komen wat technische stappen bij kijken, dus als je dit gaat doen, kijk vast om je heen wie je daar het beste mee kan helpen als je zelf niet zo technisch bent.
De juiste volgorde is om eerst de website zelf te verhuizen (bestanden en database) verhuizen, dan de DNS instellingen te wijzigen zodat al het webverkeer via de nieuwe host gaat lopen en je bezoekers dus op het juiste ‘digitale adres’ uitkomen. Vervolgens kun je de mailboxen verhuizen en als laatste ook het mailverkeer omleggen naar de nieuwe hoster (wederom door het wijzigen van DNS instellingen).
En als allerlaatste, indien van toepassing: verhuis de domeinnaam naar de nieuwe leverancier. Dit is niet strikt noodzakelijk, aangezien je domeinnaam niet per se via dezelfde partij geregistreerd hoeft te zijn als waar je website gehost staat. Zo kun je bijvoorbeeld prima je website hosten bij Webchamp en je domeinnaam bij een andere partij geregistreerd hebben.
Als je je website op deze manier verhuist, zorg je ervoor dat de website ten eerste weer goed in de lucht is en je positie in de zoekresultaten minimaal (of niet) zullen beïnvloed worden. Het mailverkeer is minder belangrijk en pak je als tweede op. De domeinnaam verhuizing is optioneel, maar vaak wel zo handig om alles bij dezelfde hoster onder te brengen.
De juiste volgorde in het kort:
- Verhuis je website
- Wijzig de DNS instellingen
- Verhuis je mailboxen
- Verhuis de domeinnaam
Nu de volgorde duidelijk is krijg je van ons een paar gouden tips die je kunnen helpen bij het verhuizen van je website:
1. Zorg voor een BACKUP!
Er mag natuurlijk niets verloren gaan van de oude bestanden en database. Voor je iets onderneemt met een website verhuizing is een absolute must om een backup van alles veilig te stellen. Die kun je maken vanuit je hostingsaccount. Als je dat niet lukt, vraag dan je host om hulp.
2. Einddatum van huidige hosting
Kijk van tevoren wanneer je huidige hostingspakket afloopt en wanneer je nieuwe begint en zorg ervoor dat deze overlappen, zodat je in alle rust je website kunt verhuizen en je oude website rustig online blijft staan totdat je helemaal over-verhuisd bent.
3. Verloopdatum van domeinnaam
Houd in de gaten wanneer je domeinnaam verloopt en stel eventueel in dat je domeinnaam automatisch vernieuwd wordt als je host dat toelaat. Je voorkomt op die manier dat iemand anders er met jouw domeinnaam vandoor gaat en je hoeft je hier dan ook niet meer mee bezig te houden.
4. Technische hulp
Ga het liefst niet zelf in het weekend hiermee experimenteren als je hier totaal geen ervaring mee hebt, maar zorg voor een technische jongen (of dame) om je te ondersteunen tijdens dit proces, voor de zekerheid. Zo voorkom je frustratie en slapeloze nachten. :-)
5. Test je website
Test de site volledig op de nieuwe hosting locatie voordat je de domeinnaam omzet, houd de oude site nog in stand en delete die niet voor je nieuwe site helemaal online is (het ‘oude schoenen’ principe).
6. Lage DNS tijd
Zorg dat je domeinnaam een zo laag mogelijke DNS tijd heeft. De DNS tijd is is als het ware de tijd die het kost om je ‘adreswijziging’ van je domeinnaam door te geven. Net als in het echt kan dat even duren, maar hoe lang dit duurt hangt af van de partij waar je je domeinnaam hebt afgenomen.
7. Oude schoenen principe
Omdat downtime ontstaat bij het omzetten van de ‘DNS records’ en bij verhuizing van de domeinnaam, is het van belang dat je de website eerst verhuisd en daarna pas de domeinnaam, zodat de site op twee hostings tegelijk aanwezig is. Je trekt op die manier dus pas je oude schoenen uit zodra de nieuwe schoenen recht voor je staan om aan te trekken, en hebt alleen heel even geen schoenen aan tijdens veranderen van schoenen.
8. SEO Fouten
Bij het verhuizen van een website kan er veel fout gaat op het gebied van SEO en daardoor kun je belangrijke Google posities kwijtraken. Lees ons artikel over SEO fouten bij een website verhuizing om deze te voorkomen.
9. Advies
Ga je je WordPress website verhuizen en kan je hier nog diepgaander advies bij gebruiken? Neem dan contact op met je hostingprovider, zij helpen je meestal graag.