Dropshipping leverancier vinden

Dropshipping leverancier vinden

Plezier hebben in dropshipping staat of valt me het vinden van een goede, betrouwbare dropshipping leverancier. Wanneer je leverancier niet goed is of niet mee werkt dan gaat dropshipping al snel tijdrovend en energievretend zijn.

Een dropshipping leverancier vinden

Het vinden van een goede dropshipping leverancier vormt een grote uitdaging voor zowel startende als gevorderde ondernemers. Je wilt niet alleen een leverancier die de gevraagde producten tegen de juiste prijs levert, maar die ook nog eens een betrouwbare service verleent aan jou en je klanten. Hiervoor kun je twee kanten op, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Dropshipping directories

Tegenwoordig zijn er gevestigde, betrouwbare dropshipping bronnen die tegen een redelijke prijs een opsomming geven van een groot aantal gewaarmerkte dropship leveranciers. Het sleutelwoord hierbij is ‘gewaarmerkt’. Deze sites blijven niet lang in bedrijf als ze onbetrouwbare en dubieuze leveranciers noemen, dus ze checken en classificeren de leveranciers die in hun overzicht staan nauwkeurig.

Sites als SaleHoo, WorldwideBrands en Doba zijn grote, internationale directories die al een tijd bestaan. Sommige sites brengen je in contact met geschikte leveranciers, terwijl bijvoorbeeld Doba optreedt als tussenpersoon en transacties tussen beide partijen regelt. Dit soort sites bieden toegang tot duizenden gescreende en gewaarmerkte dropship leveranciers.

Als je nieuw bent in de dropshipping business is dit de beste keus, omdat je hiermee risico’s zoveel mogelijk uitsluit. De leveranciers op de lijst zijn echter niet altijd de voordeligste optie. In combinatie met de gebruikskosten van de directories kan dat inhouden dat je een deel van je winst inlevert.

Zelf zoeken naar leveranciers

Als je besluit om zelf te zoeken naar een geschikte leverancier, moet je erg voorzichtig te werk gaan om te vermijden dat je tegen een dubieus bedrijf oploopt. Het is een prachtige manier om een minder bekende dropshipping leverancier te vinden die een betere prijs biedt dan de gevestigde orde. Dat betekent echter wel dat je een paar dingen moet doen om er zeker van te zijn dat het gaat om een betrouwbaar bedrijf.

Kwaliteitscontrole

Elk land heeft een overheidsinstantie waarbij ondernemingen ingeschreven moeten staan. Afhankelijk van het land waar de leverancier gevestigd is, kun je de officiële ondernemingsinformatie opvragen bij de desbetreffende instantie.

Ook als het een officieel geregistreerde onderneming is, hoeft dat nog niet te betekenen dat het gaat om een betrouwbare leverancier. Als je dus van plan bent om gebruik te maken van een bepaalde dropshipping leverancier, dan doe je er goed aan om op het internet naar recensies en ander vormen van feedback over het dropshipping bedrijf te zoeken.

Vooral (internationale) dropshipping forums kunnen je hierbij helpen. De feedback van andere mensen geeft je in de meeste gevallen een goed idee of het verstandig is om in zee te gaan met het door jou gekozen bedrijf.

Aspecten van een ideale leverancier

  1. Een ideale leverancier is een leverancier die ten eerste het product wat je wilt gaan dropshippen onbeperkt op voorraad heeft en een grote werkdruk aan kan. Het laatste wat je natuurlijk wilt is dat je nee moet verkopen omdat je leverancier jou niet bij kan houden.
  2. Een tweede aspect waar je naar moet kijken is of de leverancier bereid is om jou een fatsoenlijk percentage van de winst te geven en of hij de volledige distributie voor zijn rekening wil nemen zodat jij alleen maar orders door hoeft te sturen.
  3. Om het nog idealer te maken is het ook fijn als je leverancier de klantenservice voor zijn rekening neemt zodat jij “vrij” kunt zijn van je business.
  4. Om snel te kunnen starten is het ideaal als je leverancier productomschrijvingen en specificaties voor je heeft zodat je deze in je website of webwinkel kunt verwerken.
  5. Om je administratie/boekhouding overzichtelijk te houden is het verstandig om met je leverancier af te spreken dat hij jou 1 keer per maand een totaalfactuur stuurt van alle verwerkte orders zodat je er ook maar 1 keer per maand werk van hebt. Jij ontvangt de betaling van de klant en je stuurt vervolgens de order door naar de leverancier. De leverancier stuurt jou dan 1 keer per maand een factuur voor zijn deel van de opbrengsten. Kijk ook of je een leverancier kunt vinden die goed bereikbaar is voor zowel jou als voor je klanten.
  6. Als je uiteindelijk door wilt groeien is het verstandig om een leverancier te kiezen die ook andere producten verhandeld zodat je deze ook in je aanbod op kan nemen (bijvoorbeeld als upsell).

Hoe benader je een leverancier?

Nou als je dan een product hebt bedacht wat je wilt gaan dropshippen en je hebt een mogelijke leverancier gevonden dan moet je die leverancier natuurlijk gaan benaderen. Je kunt er voor kiezen om dit per e-mail of per telefoon te doen. Persoonlijk zou ik kiezen voor telefonisch contact of een korte mail waarin je vraagt of hij/zij geïnteresseerd is in een mogelijke samenwerking.

In zo’n e-mail kun je dan natuurlijk vragen of je even telefonisch contact op kunt nemen. Probeer je communicatie vooral te focussen op “samenwerken” en “win-win situatie”. Ga niet proberen uit te leggen wat dropshipping is want dan haakt een leverancier snel af. Houd het kort en bondig.

Communicatie met je leverancier

Probeer een goede band op te bouwen met je leverancier zodat je weet wat je aan elkaar hebt. Ik raad je ook aan om voordat je gaat starten met je dropshipping activiteiten even bij de leverancier langs te gaan voor een persoonlijk gesprek. Probeer je leverancier niet al teveel uit te leggen hoe jij je marketing op het internet doet want dan loop je het risisco dat je leverancier dit zelf ook gaat proberen. Zorg ervoor dat jullie elkaar blijven aanvullen.

Onderhandelen

Vergeet ook zeker niet om over de verdeelsleutel te onderhandelen! Wanneer de leverancier jou een voorstel doet voor een winstverdeling, dus hoeveel jij per verkoop ontvangt dan kun je daar best over onderhandelen, dat is een hele normale zaak en je leverancier zal zeker niet beledigt zijn. Probeer duidelijk te maken dat jij ervoor kunt zorgen dat zijn afzet ontzettend gaat stijgen via het internet omdat jij daar een grote expertise hebt.

De leverancier moet er van overtuigd zijn dat het voor hem heel dom zou zijn om niet met je te gaan samenwerken. Benadruk ook dat de leverancier je alleen maar hoeft te betalen met een percentage van het geld dat jij voor hem verdient en wat hij anders dus sowieso niet had gehad. Het mooiste is als je elk 50% van de winstkrijg per verkoop, dan is het eerlijk verdeeld.

Wat moet je vastleggen

Dit is het enige minder leuke gedeelte van dropshipping, je moet je afspraken met een leverancier wel even vastleggen op papier zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je hoeft hier geen dik juridisch boekwerk van te maken maar leg gewoon een aantal essentiële zaken vast op papier met een handtekening er onder.

Leg bijvoorbeeld je prijsafspraken vast maar ook wie er verantwoordelijk is voor de (defecte) producten die terugkomen van de mensen die hun geld terug willen. Als jij een garantie op de aankoop aanbied dan is het natuurlijk belangrijk dat je dat goed afstemt met de leverancier zodat jij er niet op toe hoeft te leggen. Verder kun je bijvoorbeeld vastleggen dat jij het alleenrecht hebt op verkoop via internet maar dat is meer een extraatje waar je leverancier ook niet zo heel snel mee akkoord zal gaan.

Test de leverancier uit

Als je een dropshipping leverancier gevonden hebt, is het verstandig om een test uit te voeren voordat je hem loslaat op je klanten. Plaats een proeforder om te zien hoe de service in elkaar steekt en of je exact datgene krijgt wat je hebt besteld. Het gekochte product kun je altijd nog verkopen op eBay.

Als het allemaal goed gaat, kun je redelijk gerust zijn dat je te maken hebt met een betrouwbare leverancier. Het zelf zoeken van een dropshipping bedrijf is misschien iets wat je het beste kunt uitstellen tot je wat meer bekend bent met het dropshipping gebeuren. Tot die tijd bieden de gevestigde dropshipping directories meer dan genoeg keus om aan de slag te gaan met je online dropshipping business!

Bouw een relatie op met je leverancier

Als je eenmaal een zekere mate van vertrouwen hebt opgebouwd met je dropshipping leverancier, wordt het misschien tijd om een stapje verder te gaan en je relatie met je dropshipper naar het volgende niveau te brengen. Denk hier niet te licht over, want het verbeteren van de relatie met je dropshipping leverancier kan zorgen voor betere prijsstellingen, speciale bonussen en andere extraatjes die een “gewone” dropshipper niet snel voor elkaar krijgt.

Als je nog maar net begonnen bent met dropshipping, ben je waarschijnlijk niet meer dan een nummer voor je dropshipping leverancier. Hoe langer je echter bij dezelfde dropshipper blijft, hoe meer kansen zich voordoen om jezelf te bewijzen tegenover je dropshipper.