5 blunders bij het opzetten van een dropshipping business

5 blunders bij het opzetten van een dropshipping business

De meeste dropshipping tips zijn gericht op hoe je je eigen dropshipping business opzet, maar vaak worden de valkuilen hierbij over het hoofd gezien. Hieronder ontdek je aan de hand van de 5 meest gemaakte dropshipping fouten hoe het NIET moet:

1. Iemand anders laten vertellen welk product je moet verkopen

Geloof het of niet, maar veel beginnende ondernemers vragen aan anderen wat ze moeten verkopen op hun eigen website. Als jijzelf geen idee hebt welke artikelen je wilt gaan dropshippen, dan moet je niet beginnen aan het opzetten van een e-commerce bedrijf. Je kunt je bijvoorbeeld laten overhalen tot de verkoop van gigantische flatscreen tv’s door iemand die hier zelf helemaal weg van is, maar je doet jezelf daar geen plezier mee als je eigenlijk liever iets doet op modegebied. Je moet verstand hebben van en gevoel voor de producten die je aanbiedt, want jij bent degene die de artikelen moet aanprijzen op je webshop.

2. Een website ontwerpen voordat je een dropshipping leverancier hebt

Je zou het niet denken, maar deze fout wordt vaak gemaakt. Besteed geen geld of tijd aan het ontwerpen van een webshop voordat je een dropship leverancier hebt gevonden en een overeenkomst met hem hebt bereikt! Deze blunder hoeft niet zo’n ramp te zijn als je zelf via een webshop provider een webshop opzet. Het is alleen zonde van je tijd als je geen leverancier kunt vinden voor het product waar je de website voor bedoeld had. Het gebeurt echter vaak genoeg dat mensen een webshop laten ontwerpen door een dure designer. Dat is een boel geld door het afvoerputje als je de boel moet afblazen…

3. Het registreren en hosten van een domein voor je een dropshipping leverancier hebt gevonden

Dit gebeurt zo vaak dat het bijna gênant is om te noemen. Zolang je nog geen leverancier gevonden en gecontracteerd hebt, moet je nog geen geld besteden aan het aanschaffen van een domeinnaam en het sluiten van een hostingcontract. Daar is tijd genoeg voor als de aanleveringskant rond is. Wat nou als je bijvoorbeeld de domeinnaam artdecolampen.nl hebt geregistreerd en er is geen fabrikant die dat product kan leveren? Afhankelijk van het aantal jaren waarvoor je die domeinnaam hebt vastgelegd en de aard van het hostingcontract, kan dat op de lange duur een boel geld schelen.

4. Je onderneming niet inschrijven in het Handelsregister

De ergste fout die je kunt maken als ondernemer is je onderneming niet registeren. Je kunt daardoor een heleboel belastingvoordeeltjes mislopen en dan hebben we het niet eens over het gemis aan wettelijke bescherming. De plaatselijke Kamer van Koophandel kan je helpen met alles wat te maken heeft met het opzetten van je eigen dropshipping bedrijf.

5. Starten met de verkoop voordat alles geregeld is met je dropship leverancier

Dit gebeurt vaak als je foto’s en productomschrijvingen kunt downloaden van de site van de dropship leverancier. Je hebt dan toch alles om te gaan verkopen? Fout! Vaak starten mensen al met de verkoop tijdens de onderhandelingsfase. Vergis je echter niet. Dat proces kan veel tijd in beslag nemen. Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom dit een echte no go is.
  • Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je verkopen scoort terwijl de leverancier nog niet eens toestemming heeft gegeven om zijn producten te verkopen?
  • Wat als je de artikelen op eBay gaat dropshippen terwijl de dropshipping leverancier misschien wel helemaal niet wil dat zijn producten via eBay de deur uitgaan? Hoe weet je dat als je nog niets afgesproken hebt op dat punt?
  • Wat als je alle producten netjes online gezet hebt en sommige producten niet voorradig blijken te zijn? Ook dat hoor je pas na afronding van de onderhandelingen. Kortom, genoeg redenen om even te wachten met de verkoop!

Andere valkuilen bij dropshipping

Buiten deze vijf blunders zijn nog tientallen andere valkuilen te bedenken. Bovenstaande fouten komen echter het meeste voor en kunnen grote gevolgen hebben. Als jij deze fouten kunt vermijden, dan ben je al een heel eind op weg met het opzetten van je dropshipping bedrijf. Bovendien heb je dan een grotere kans om zo snel mogelijk winstgevend te worden.