Moodboard

Wat is een Moodboard?

Een moodboard is een digitale collage van posterformaat. Het wordt gebruikt om een concept, idee, een gedachte of gevoel te visualiseren. Deze collage kan gebruikt worden om een sfeer weer te geven met behulp van afbeeldingen of notities. Een moodboard is een ideale methode om abstracte ideeën concreet te visualiseren.

De letterlijke vertaling van het woord moodboard is “sfeer bord”. Het board kan gebruikt worden om ideeën te visualiseren met afbeeldingen of om notities en aantekeningen erop weer te geven. Een moodboard is dan ook veelzijdig toepasbaar. Zowel bij vergaderingen en andere zakelijke doeleinden als bij doelstellingen als het inrichten van een tuin of woning is een moodboard een handig hulpmiddel.

Daarnaast is een moodboard uitstekend geschikt om powerpoint presentaties te maken of te gebruiken in een verkoopgesprek. Een digitaal moodboard wordt ingericht met behulp van fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop. Het is mogelijk om afbeeldingen van Google, Flickr of Pinterest te kopiëren en op het moodboard te plaatsen.

Het is een uitstekend middel om ideeën en gedachtegangen weer te geven zonder direct in te gaan op de functionaliteit en andere concrete uitwerkingen. Een moodboard versterkt dus een creatief denkvermogen. Als een moodboard wordt gebruikt om ontwerpen en ideeën uit te werken, is deze bruikbaar in drie fasen:

  • Het concept board kan een uitstraling en gevoel weergeven
  • Het design board kan helpen om een concept uit te werken naar een ontwerp
  • Het styleboard zal het ontwerp verder vormgeven naar een meer definitieve vormgeving