Chatroom

Wat is een chatroom?

Een chatroom is een ruimte waar mensen met elkaar kunnen communiceren (chatten). De letterlijke vertaling van de term “chatroom” is dan ook “praatjes kamer”. In deze digitale ruimte kun je met één of meerdere mensen van gedachten wisselen.

Een chatroom werd in het verleden veelvuldig gebruikt bij betaalde telefoonlijnen waar gelijkgestemden gebruik van maakten om een privé of groepsgesprek te voeren. Met de komst van het internet is er steeds minder vraag naar deze mogelijkheid. Dit soort gesprekken worden nu virtueel gevoerd. Een forum of een community zijn voorbeelden van moderne virtuele chat rooms.

Diverse websites bieden een chatroom functie aan. Ook in dit platform kunnen mensen met overeenkomstige interesses met elkaar ontmoeten, communiceren en content (foto’s en video’s) delen. De communicatie kan zowel tekstmatig als met behulp van een webcam worden uitgevoerd.

Er zijn twee soorten chatrooms. Een open chatroom is toegankelijk voor iedereen. Er is geen registratie vereist om deel te nemen aan de conversaties die hier gevoerd worden. Bij een gesloten chatroom is dit wel het geval. De deelnemers kunnen onder eigen naam of onder een pseudoniem (deze schuilnaam wordt ook wel “nickname” genoemd) deelnemen aan een conversatie. In veel gevallen kan er een avatar worden toegevoegd aan een account voor een makkelijkere identificatie. Deze kleine afbeelding kan een foto (vaak een selfie) of een fictieve identificatie zijn.

Een moderator bewaakt of iedere deelnemer zich houdt aan de regels die voorgeschreven staan bij deelname. Dit is vooral van belang bij de makkelijk toegankelijke open chatrooms. Bij gesloten chatrooms zal een moderator een stuk minder te hoeven ingrijpen. Doordat de drempel voor deelname veel hoger is bij een gesloten chatroom zullen hier meer echte gelijkgestemden elkaar kunnen vinden en de gesprekken van een hoger niveau zijn.