arrow_drop_up arrow_drop_down
18 mei 2015 
in SEO

Wikipedia Linkbuilding: Hoe en waarom?

Onlangs bekeek ik het linkprofiel van een paar concurrenten van een van mijn websites. Het viel me op dat zij ‘nofollow' links hadden op Wikipedia pagina's. De waarde van nofollow links zijn beperkt, maar omdat het populaire Wikipedia pagina's betreft, heb ik me hier toch verder in verdiept. In dit artikel lees je mijn opinie over het hoe en waarom van ‘Wikipedia Linkbuilding'.

Wat is Wikipedia Linkbuilding?

In de SEO wereld wordt over van alles gespeculeerd en over bijna ieder onderwerp zijn al tientallen artikels geschreven. Ik had daarom ook verwacht dat er het een en ander over Wikipedia Linkbuilding geschreven zou zijn, maar ik heb over dit fenomeen niet veel kunnen vinden. Daarom baseer ik alles uit dit artikel op mijn eigen bevindingen.

Bij Wikipedia Linkbuilding pas je Wikipedia pagina's aan en voeg je in de referentie een linkje toe naar de bron waarop jij je toevoeging hebt gebaseerd. In feite voeg je bijvoorbeeld een zinnetje toe aan een pagina waaraan je een voetnoot (lees: referentie/bron) toevoegt. Die referentie dient natuurlijk te verwijzen naar een website waar een bepaald aspect van een Wikipedia pagina verder wordt toegelicht.

Hoe kan je Wikipedia Linkbuilding toepassen voor jouw website?

Om dit deelonderwerp verder uit te werken, ga ik een voorbeeld geven, zodat het niet te abstract en theoretisch wordt. Stel dat je een website bezit waarover je alle informatie over een bepaald geneesmiddel hebt verzameld. Deze website bevat wellicht verdiepingen die niet op de Wikipedia pagina vermeld staan. Vervolgens dien je de Wikipedia pagina over het onderwerp te zoeken waar jouw website zich op richt. In dit geval zoek je dus naar de Wikipedia pagina over ‘Antibioticum'. Vervolgens klik op je op ‘Bewerken'.

Wikipedia pagina bewerken

Vervolgens kun je de informatie op de pagina aanpassen. Ik raad je aan om bijvoorbeeld een paar regels toe te voegen onder een geschikt kopje. Voeg iets zinvols aan de pagina toe, want spam wordt direct gefilterd en verwijderd. Daarom moet het wel echt iets toevoegen aan de pagina. De tekst die je schrijft mag je ondersteunen door een bron toe te voegen. Dit doe je door binnen de tags een URL toe te voegen. Deze fungeert uiteindelijk zoals een voetnoot. Ik heb in onderstaand voorbeeld aangegeven hoe dit in de praktijk werkt.

Bewerken Wikipedia pagina

De link zal dan wanneer je op ‘pagina opslaan' klikt, in het referentiekader getoond worden. Dit ziet er als volgt uit:

Links in WIKIPEDIA

Let op: Refereer niet alleen naar je eigen websites! Wikipedia is ook niet gek en zal ieder verdacht patroon afstraffen. Pure zelfpromotie is niet de bedoeling!

Waarom kan Wikipedia Linkbuilding zinvol zijn?

Natuurlijk moet de waarde van een link op de Wikipedia pagina's een beetje gerelativeerd worden. Het is immers een nofollow link en daarnaast sta je tussen meerdere andere referenties en ben je vast niet het enige ‘kliktarget'. Daarentegen denk ik wel dat het nuttig kan zijn om je linkje achter te laten op Wikipedia pagina's. Linkjes op nofollow pagina's zorgen immers voor een natuurlijk ogend linkprofiel (hier hecht Google waarde aan). Daarnaast zullen alleen mensen op de links klikken die meer over een bepaald onderwerp willen weten.

De mensen die dus op je website komen, zijn oprecht geïnteresseerd in wat jij geschreven hebt en zullen hier zoveel mogelijk over willen lezen. Deze mensen zullen zich dus lange tijd op jouw website bevinden en wellicht ook andere pagina's bekijken. Dit zijn dus extreem waardevolle bezoekers. Een ander voordeel is dat Wikipedia pagina's enorm populair zijn en dagelijks heel veel bezoekers trekken. De kans dat mensen dus op je link in de referenties klikken is relatief groot, omdat deze pagina's (met name de Engelse pagina's) massaal bezocht worden.

Een bewijs voor de populariteit van Wikipedia komt duidelijk naar voren in het aantal backlinks dat naar haar pagina's verwijst. Zo zitten er bepaalde pagina's tussen met een trust en citation flow van meer dan 90.

Kortom: Linkbuilding op Wikipedia kan geen kwaad zolang het niet spammy overkomt.

Ben jij door dit artikel van plan om te gaan linkbuilden op Wikipedia pagina's? Ik lees het graag in de reacties!

Over de schrijver
Joep is oprichter van WebNexus en daarnaast student aan de Rijksuniversiteit Groningen. Diepgaande interesse in webdesign, zoekmachine-optimalisatie en socialmediamarketing. Daarnaast staat hij altijd open voor samenwerkingen, dus schroom niet om hem te contacteren.
Hans
Door

Hans

op 18 May 2015

"Ik had daarom ook verwacht dat er het een en ander over Wikipedia Linkbuilding geschreven zou zijn, maar ik heb over dit fenomeen niet veel kunnen vinden." Hier voldoende over geschreven. Zie bijvoorbeeld deze presentatie van Matthew Barby (vanaf slide 16): http://www.slideshare.net/MatthewBarby/10-ways-to-build-a-link-in-20-minutes-flat-bonus-content Je lijkt in je artikel te suggereren dat een link krijgen op Wikipedia iets is wat je even snel doet. Mijn ervaring is eerder dat dit hard werken is voor een onzeker resultaat. Editors op Wikipedia zijn bijzonder kritisch (vandaar de kwaliteit van de artikelen). Als je hier zonder degelijke voorbereiding een link gaat plaatsen, is hij binnen enkele uren weer verwijderd. En tevens heb je slapende honden wakker gemaakt: een nieuwe toevoeging zal nog kritischer bekeken worden. Als je echt een link uit een Wikipedia artikel wil, dan zul je eerst grondig aan de slag moeten gaan op je eigen website: 1. Creëer een stuk content wat diepgravender is dan wat er tot dan toe online te vinden is (voer bijvoorbeeld een eigen onderzoek uit en analyseer & publiceer de resultaten). De bron op je eigen website waar je naar wilt linken, moet inhoudelijk sterk & betrouwbaar zijn. 2. Laat deze content checken door autoriteiten binnen je branche op juistheid en kwaliteit. 3. Verdiep je in de richtlijnen van Wikipedia: wat zijn hun eisen aan artikelen? Waar moet nieuwe informatie in het specifieke artikel waar jij een link uit wil aan voldoen? 4. Verwerk de wijzigingen in het artikel of (geeft meer garantie dat je link blijft staan:) zoek contact met een editor van Wikipedia met een goede reputatie en voer de wijzigingen samen met hem/haar uit.

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 18 May 2015

Hi Hans! Interessante uiteenzetting in jouw reactie. In mijn ogen is linkbuilding sowieso hard werken, en als je gaat voor waardevolle backlinks moet je niet spreken over linkbuilding maar https://marketingmed.nl/link-earning-toekomst/" target="_blank" rel="nofollow">link earning. Je laatste tip 'zoek contact met een editor van Wikipedia' is een hele goeie! Alleen dan is mijn vraag: 'Hoe kom je erachter wie editor is daar?". Ik denk dat dit artikel voor vele voornamelijk kan worden gezien als interessant en een eye-opener binnen de mogelijkheden van Linkbuilding. Denk buiten de normale strategie.

Joep Franssen
Door

Joep Franssen

op 18 May 2015

Hi Hans, Bedankt voor je reactie (c.q. aanvulling). Het klopt inderdaad dat er wel wat over geschreven is, maar deze manier van linkbuilden wordt (naar mijn weten) niet veelvuldig gebruikt, omdat niet iedereen ervan op de hoogte is. Het klopt ook dat de editors streng zijn en dat ze verwachten dat je zowel een zinvolle tekst aan een Wikipedia pagina toevoegt als een referentie die op dat vakgebied een zekere autoriteit heeft. Het uitgangspunt van dit artikel is dat je over een website beschikt waar een onderwerp van alle kanten beschreven wordt en het dus nog verder uitgediept wordt dan op de Wikipedia pagina zelf. Daarnaast ben ik het met je eens dat je het beste contact kunt gaan zoeken met een editor, maar mijn ervaring is dat geen absolute eis is. Je moet ervoor zorgen dat het proces natuurlijk verloopt en je niet in een paar uur een tiental linkjes op verschillende pagina's zet, want dat patroon hebben ze snel achterhaald. Een degelijke toevoeging heeft Wikipedia geen problemen mee.

Elvira Bloem
Door

Elvira Bloem

op 13 December 2015

Ik heb een vraag. Ik wil een toevoeging doen op Wikipedia. Maar het is nogal wat om dit daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Bestaan er mensen die dit (tegen vergoeding) voor jou kunnen doen? Ik zou het heel graag uit handen geven. Hartelijk dank alvast voor een reactie.

Hans
Reactie plaatsen