arrow_drop_up arrow_drop_down
17 januari 2018 

7 simpele tips voor het gebruik van afbeeldingen

Er is niets zo saai als een website zonder afbeeldingen. Toch? Dat is dan ook het eerste wat veel mensen doen die net een nieuwe website hebben; heel. veel. afbeeldingen. toevoegen. Maar is dat eigenlijk wel zo'n goed idee? Vaak leid het af en voegt de afbeelding niks toe aan de rest van de content. Toch kan het gebruik van afbeeldingen heel veel voor je doen;

 • Het kan een beeld scheppen bij je verhaal.
 • Het kan een toon en een sfeer zetten.
 • En het maakt je verhaal visueel aantrekkelijker.

Maar hoe zet je het gebruik van afbeeldingen nou goed in? In dit artikel geef ik je 7 simpele tips waarmee jij je gebruik van afbeeldingen kunt verbeteren.

01. Gebruik afbeeldingen waar géén tekst in verwerkt is

Iets wat ik héél vaak (lees: té vaak) voorbij zie komen; mensen die afbeeldingen plaatsen waar tekst in verwerkt is. Waarom ik hier zo op tegen ben? De tekst in een afbeelding leid af van de rest van de tekst. Meestal is het dan ook in een andere lettertype geplaatst, waardoor het (ten onrechte) prominent wordt op een webpagina. In zal je het verschil laten zien in de twee voorbeelden hieronder. Zie je hier het geheel véél rustiger oogt én fijner leest wanneer er geen tekst is verwerkt in afbeeldingen?

Tips betere afbeeldingen op website Tips voor afbeeldingen

02. Gebruik geen afbeeldingen met een witte/transparante achtergrond

De tip van hierboven geldt ook voor het gebruik van afbeeldingen die dezelfde achtergrondkleur hebben als de website zelf. In de meeste gevallen is dat wit. Door het gebruik van afbeeldingen die dezelfde achtergrondkleur hebben, zal het geheel onoverzichtelijker ogen. Hieronder wederom twee voorbeelden om het verschil te laten zien.

Tips betere afbeeldingen op website afbeelding op website

03. Gebruik alleen stockphoto's op de “juiste” plekken

Je hebt er vast wel eens van gehoord: stockphoto's. Foto's die je kunt gebruiken voor je website. Hiep hoi! Hoef je niet alles zelf te (laten) fotograferen.  Stockphoto's zijn echt ideaal en ik maak er zelf ook veel gebruik van. MAAR… Ze worden ook veel gebruikt op plekken waar het eigenlijk niet past. En soms zelfs niet eens gepast is. Hieronder een overzichtje van de do's and don'ts.

Do's Don'ts
 • Gebruiken bij je blogs en nieuwsberichten.
 • Als “extra” (dus niet prominent!) gebruiken op andere pagina's.
 • Als headerafbeelding gebruiken, indien gepast.
 • Op social media gebruiken.
 • Op de contactpagina gebruiken.
 • Bij de “Over ons” pagina gebruiken.
 • Als profielfoto ergens gebruiken, of..
 • Of uberhaupt het idee wekken dat een stockphoto een foto is van jou of je team.
 • Foto's van anderen stelen. Let ook even op de rechten die soms op stockphoto's zitten!

04. Upload je afbeeldingen niet te groot

Als je foto's ontvangt van je fotograaf, zijn deze meestal mega groot. Als je stockphoto's download of koopt, zijn deze meestal mega groot. Let er op dat je EERST de foto's verkleind voordat je de afbeeldingen upload bij je WordPress website! Ook al maak je ‘m daarna kleiner met je muis, de pagina zal de originele afbeelding moeten laden. Dit is de reden waarom het soms héééél lang duurt voordat een afbeelding geladen is, ook al wordt ‘ie klein weergegeven.

05. Pas de juiste positionering toe

Jep, ook dát is een vak apart. Positioneer je afbeeldingen op de juiste manier. Wil je een afbeelding náást een tekst hebben? Plaats deze dan altijd aan de rechterkant. Als je het aan de linkerkant plaatst is het minder fijn lezen voor de bezoeker. Heb je meerdere afbeeldingen? De kans is groot dat het overzichtelijker staat wanneer je er een fotogalerij van maakt. In WordPress kun je een afbeelding op verschillende manier uitlijnen. Het is belangrijk dat je goed onder de knie hebt hoe dit werkt.

06. Gebruik niet te veel afbeeldingen

Mensen hebben al snel de neiging om veel “beeld” toe te willen voegen aan een pagina, maar vaak is dit geheel overbodig. Er IS meestal al veel beeld. Op deze pagina bijvoorbeeld;

 • Bovenaan mijn logo (=beeld).
 • Een gekleurde balk met een cover van mijn e-book (meld je aan, dan krijg je een e-book met 25 handige tips! ;) )
 • In de sidebar een rood vak met Facebook.
 • In dit artikel meerdere screenshots.
 • Onder het artikel mijn foto.
 • Etcetera.

Er is dus al best wel veel beeld ZONDER dat ik een stockphoto of iets dergelijks heb toegevoegd. Zoals ik al zei; het is niet altijd nódig. Nog afgezien van het feit dat foto's niet altijd een meerwaarde hebben voor de tekst. Stel je voor dat ik halverwege dit artikel onderstaande foto zou plaatsen.

afbeelding op site

Is het artikel nu nuttiger voor je?
Heb je nu een beter beeld bij wat ik bedoel?
Heeft het een meerwaarde?
Nee, toch? :)

07. Gebruik alternatieve teksten voor je afbeeldingen

Wanneer je een afbeelding toevoegt aan je WordPress website, heb je de optie om een alternatieve tekst (alt tekst) toe te voegen. Dit is vanwege twee redenen heel erg nuttig:

 • Zodra de afbeelding (om welke reden dan ook) niet kan worden geladen, dan komt de tekst er te staan.
 • De heeft ontzettend veel meerwaarde voor zoekmachines.

Wil je hoger scoren in zoekmachines? Dan is het toevoegen van een alt tekst echt een MUST. Een robot kan namelijk geen afbeelding zien, maar ze kunnen wél zien wat de alt tekst is.

Over de schrijver
Ik (Sandra Boon van Boon Webdesign) ben jouw partner in crime voor WordPress websites en online marketing. Voor ondernemers bouw ik BoonTheme WordPress websites - de perfecte mix tussen kant-en-klaar en maatwerk. Daarnaast bouw ik ook online leeromgevingen voor mijn klanten.
Reactie plaatsen