arrow_drop_up arrow_drop_down
17 oktober 2014 
in SEO

Handleiding: SEO afbeeldingen optimaliseren

Een van de meest ondergewaardeerde onderdelen op SEO-gebied: de optimalisatie van afbeeldingen. Veel webmasters laten deze taak liggen, de mens is nu eenmaal snel gemakzuchtig. Des te meer reden om het zelf wel goed te doen, zo maak je meer kans om goed gevonden te worden in Google. In dit blog lees je waarom het nu eigenlijk zo belangrijk is en vind je een handleiding om de afbeeldingen op je site zelf te optimaliseren!

Waarom is het belangrijk dat de SEO-instellingen voor je afbeeldingen goed ingesteld zijn?

Samengevat de 3 belangrijkste redenen om met de SEO instellingen van afbeeldingen aan de slag te gaan:

  1. Je geeft meer informatie aan de robots van Google zodat deze beter snappen waar je site over gaat.
  2. Uit usability-oogpunt: mensen die afbeeldingen uit hebben staan ‘zien’ evengoed wat er op je afbeelding staat, handig voor mensen met een trage verbinding en voor blinden en slechtzienden.
  3. Je wordt ook gevonden via de Google Afbeeldingenindex dus je hebt meer kans dat de bezoeker je site zal vinden

SEO afbeeldingen bewerken

Meer informatie voor Google

Google indexeert websites met behulp van robots. Natuurlijk worden deze steeds slimmer maar ze kunnen nog geen afbeeldingen interpreteren. Google snapt dus niet wat er op jouw plaatje staat. Ook al heb je nog zo’n mooie uitlegschets of productfoto, de robots van Google hebben niets aan je afbeelding aan als je niet zelf aangeeft wat er op staat. Om dat aan te geven heb je een aantal HTML attributen, zoals de alt-tag, tot je beschikking. Deze kun je makkelijk instellen.

Instellingen ook uit usability-oogpunt belangrijk

Deze tags zijn niet speciaal ontworpen om Google wijs te maken wat er op je afbeelding staat. Ze worden al veel langer gebruikt als alternatieve beschrijving voor je afbeelding, vandaar ook de naam alt-tag. In het vroegere inbeltijdperk hadden bijvoorbeeld veel mensen afbeeldingen standaard uitstaan omdat het lang duurde om deze te laden. Door de alt-tag wisten mensen toch wat er ongeveer stond, je zag namelijk de omtrek van de afbeelding met daarin de tekst van de alt-tag. Pas wanneer je het interessant genoeg vond koos je ervoor de afbeelding weer te geven.

Uitleg Alt-tag en bestandsnaam SEO

Terug naar 2014: De laadtijden zijn met onze moderne netwerken meestal niet meer zo’n probleem, hoewel je er ook nu nog voor kunt kiezen om zonder plaatjes te surfen. Wanneer een afbeelding wel getoond wordt kun je de alt-tag ook zien. Het is dan een geel balkje tekst wanneer je met de muis over de afbeelding gaat. Bovendien zijn er nog mensen die uit gebruiksoogpunt de alt-tags nodig hebben, denk aan blinden en slechtzienden.

Toch zullen de meeste mensen die aan de slag gaan met alt-tags dit doen met het doel om hoger in google te komen voor ogen. En ja, het is wel redelijk wat werk. Maar naar mijn mening zeker de moeite waard.

Bijkomend voordeel van SEO voor afbeeldingen: Wordt ook gevonden in de Google Afbeeldingenindex!

Bijkomend voordeel van het juist invullen van je alt tags is dat je beter gevonden wordt in de afbeeldingenindex van Google. Misschien heb je deze functie van Google zelf ook wel eens gebruikt wanneer je ergens naar op zoek bent. Je weet wel ongeveer wat je zoekt, maar weet niet exact de naam van het product. Of je wilt graag een overzicht zien van de mogelijkheden en hebt geen zin om gelijk diverse webwinkels af te struinen. Voor veel mensen is Google Afbeeldingen hét startpunt van hun zoektocht!

Neem bijvoorbeeld steigerhouten meubelen. Door de zoekterm “steigerhouten meubelen” bij Google in te typen krijg je natuurlijk de gewone resultaten, maar als je op afbeeldingen klikt kun je veel makkelijker zoeken welke je nu precies zoekt. Een gemiste kans als jouw webwinkel daar niet tussen staat met je foto’s!

Voorbeeld afbeeldingenindex Google

Ook zonder merk- of productnaam gevonden worden

Als je de afbeeldingen goed omschrijft neemt de kans toe dat mensen je website via een afbeelding vinden. Als je daar slim op inspeelt kun je de afbeeldingen op je website omschrijvingen meegeven waar de gebruiker op zou zoeken.

Neem bijvoorbeeld spiraalvormige pasta, als je niet weet hoe dit officieel heet type je gewoon “spiraalvormige pasta” in google in en geheid dat jouw soort er tussen staat. Had je je foto echter ‘fusilli’ e.d. genoemd in plaats van een beschrijving dan zou je afbeelding hier niet naar voren gekomen zijn. Zonder de merk- of productnaam te kennen komen mensen daardoor toch bij jouw product uit.

Je website hoger in de afbeeldingen index dan in de gewone index

Het is me bij mijn klanten al een aantal keer opgevallen dat ze volgens Google Webmasterhulpprogramma’s op een gemiddelde 1e positie zouden staan. Wanneer ik het ga checken in Google zie ik ze echter niet gelijk terug in de zoekresultaten. Maar wanneer ik bij Afbeeldingen kijk zie ik de foto wel helemaal bovenaan prijken!

Als jouw zoektermen in de gewone Google index dus erg concurrerend zijn maak je mogelijk sneller kans om bovenaan de afbeeldingenindex te staan!

Hoe kun je de SEO voor je afbeeldingen het best instellen?

Een goed begin: wijzig je bestandsnaam voor uploaden

Eigenlijk begint de SEO voor je afbeeldingen al buiten je website: met de bestandsnaam. Zorg dat je de bestandsnaam alvast een relevante term meegeeft (bijvoorbeeld steigerhouten-tuinbank.jpg) dit zeg zoveel meer dan IMG20140 of SH3030303.

En als je dan toch bezig bent, verklein je foto gelijk even naar een normaal formaat inplaats van de volledige digitale grootte waarmee je de foto vaak genomen hebt. Voor gebruik op internet is een maximale breedte van 2000 pixels meestal ruim voldoende! Dit scheelt je veel laadtijd.

SEO instellingen voor je afbeeldingen in een HTML website

Bij een HTML website kun je heel makkelijk een alt-tag toevoegen aan de code voor je afbeelding. In de praktijk ziet dat er als volgt uit:

<img src=”/images/plaatje-naam-product.jpg” width=”200″ height=”150″ alt=”plaatje beschrijving van het product” />

In de alt-tag geef je een duidelijke omschrijving van je product. Dit kun je ook nog afwisselen wanneer je veel foto’s van hetzelfde product hebt, door te variëren met termen waar mensen op zoeken.

Om de alt-tag in alle browsers goed te laten werken kun je het beste ook nog een title-tag toevoegen:

<img src=”/images/plaatje-naam-product.jpg” width=”200″ height=”150″ alt=”plaatje beschrijving van het product” title=”nog een keer dezelfde of een alternatieve beschrijving van het product” />

SEO instellingen voor je afbeeldingen in WordPress

WordPress maakt het je makkelijk, met dit CMS systeem kun je een aantal SEO instellingen voor je afbeeldingen makkelijk instellen, bijvoorbeeld door de SEO Yoast plugin. Wanneer je de afbeelding toe wilt voegen in de editor of als je deze opent in de media-bibliotheek krijg je alle opties te zien:

Hier kun je een aantal (SEO-)instellingen ingeven. Ik leg de velden hieronder een voor een uit:

Voorbeeld SEO in WordPressTitel / Title:

Je kunt je afbeelding een naam geven om deze intern makkelijker terug te vinden. Daarnaast wordt de titel soms gebruikt voor de bijlagepagina en fotogalerijen zodat deze ook voor SEO-doeleinden belangrijk kan zijn.

Onderschrift / Caption:

Hiermee kun je een stukje tekst onder je afbeelding laten zien, mits het door je theme ondersteund wordt.

Alt(ernatieve) tekst / Alt Text:

Dit vak is het belangrijkst voor SEO-doeleinden omdat deze tag in de broncode van de website wordt opgenomen, Google en andere robots lezen deze dus ook om te ‘zien’ wat er op je afbeelding staat. Je geeft hier een duidelijke omschrijving van je product. Dit kun je ook nog afwisselen wanneer je veel foto’s van hetzelfde product hebt, door te variëren met termen waar mensen op zoeken.

Beschrijving / Description:

De beschrijving komt niet terug in de code van je website, maar zou je voor intern gebruik in kunnen vullen. SEO-technisch voegt het alleen niets toe.

Later wijzigingen doorvoeren?

Als je de afbeelding al had toegevoegd en de instellingen later wilt toevoegen of wijzigen klik je op het ‘bewerkingspotloodje’. Je krijgt dan alleen nog de velden ‘onderschrift’ en ‘alternatieve tekst’ te zien. De rest kun je eventueel nog wijzigen via de Media bibliotheek.

Bonustips

De context van de afbeelding

Ook de context van de afbeelding is belangrijk. Meestal zegt de tekst rondom de afbeelding ook iets over de afbeelding, dit neemt Google natuurlijk ook mee in het bepalen waar de pagina over gaat. Het heeft geen zin om een afbeelding op brood te optimaliseren als de pagina zelf over honden gaat.

Vergeet je logo niet!

Vergeet je logo-afbeelding niet: veel mensen noemen deze logo.jpg maar je zou deze ook jansen-schildersbedrijf-plaatsnaam.jpg kunnen noemen.

Overdrijf niet!

Alles waar té voor staat is niet goed, dit geldt ook voor SEO-optimalisatie van je afbeeldingen. Je alt-tags vol spammen met trefwoorden heeft geen zin, Google herkent dit als spam en zal je hier zeker niet voor belonen.

Wat is jouw ervaring?

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb weten te overtuigen van de meerwaarde van het optimaliseren van je afbeeldingen. Heb je zelf ook goede ervaringen met de vindbaarheid van je afbeeldingen? Of misschien heb je zelf nog aanvullende tips of ervaringsverhalen die anderen verder kunnen helpen?

Over de schrijver
Ik help bedrijven met de technische zaken rond het bouwen van hun website. Verder help ik om gevonden te worden op de woorden die klanten gebruiken en verbeter ik websites zodat ze meer klanten trekken en omzet behalen.
Rowdy Groothedde
Door

Rowdy Groothedde

op 17 October 2014

Hoi Marjon, Ik help dagelijks mensen om beter zichtbaar te worden in de zoekmachines. Nu ik dit artikel lees, ben ik eigenlijk verkeerd bezig geweest met het benoemen van afbeeldingen. Dus voortaan ga ik het volledig anders doen:)

Marjon Saft
Door

Marjon Saft

op 20 October 2014

How Rowdy, dank voor je reactie en blij dat je iets aan het artikel hebt! Mag ik nog vragen hoe je het eerst altijd deed? Ben benieuwd! Groetjes, Marjon

steigerhouten meubelen
Door

steigerhouten meubelen

op 20 February 2017

Ik heb het met steigerhoutenmeubelen.nl ook helemaal verkeerd gedaan. Bedankt voor de tip!

Robert
Door

Robert

op 23 October 2014

Hoi Marjon, Interessant artikel. De bestandsnaam aanpassen wist ik. Echter .. inderdaad vaak te weinig tijd om deze aan te passen. Dat ga ik voortaan dus wel doen! Goede tip om de logo file ook je bedrijfsnaam mee te geven. Ik ben benieuwd waar ik je gratis werkboek ‘Road to success’ kan downloaden. Zie het bij deze post niet staan. Groet, Robert

Marjon
Door

Marjon

op 28 October 2014

Hoi Robert, Bedankt voor je reactie, fijn dat je er iets aan hebt! Lastig altijd he al die kleine taken die gezamenlijk behoorlijk tijdrovend worden... Mijn werkboek is te downloaden op mijn website: http://www.saftwebsites.nl/gratis/nieuwsbrief/ Groetjes, Marjon

Esmeralda Tiemeijer
Door

Esmeralda Tiemeijer

op 17 November 2014

bedankt. Ik ga het zeker aanpssen. Ik kijk namelijk als ik iets zoek altijd eerst bij de afbeeldingen.

Michel IJpelaar
Door

Michel IJpelaar

op 29 October 2015

Als je een website hebt waarop verschillende (1000-en) bedrijven staan, moet je dan elk logo hernoemen in de bedrijfsnaam PLUS mijn eigen bedrijfsnaam?

Chelsea Bosters
Door

Chelsea Bosters

op 29 October 2015

Beste Michel, Kun je je vraag ietwat verduidelijken? Ik begrijp hem niet helemaal.

Marjon Saft
Door

Marjon Saft

op 1 November 2015

Hoi Michel, bedoel je dat je met een soort bedrijvendirectory op de genoemde bedrijfsnamen gevonden wilt worden (je wilt eigenlijk boven de bedrijfswebsites zelf staan in Google)? Dat lijkt me eerlijk gezegd wat te veel van het goede en niet wenselijk / haalbaar waardoor ik niet adviseer daar teveel tijd in te steken ;) Mocht je iets anders bedoelen dan hoor ik het graag!

Michel IJpelaar
Door

Michel IJpelaar

op 1 November 2015

De bedrijven op mijn pagina zijn te zien als logo. De logo's hebben een naam. Soms heet zo een logo heel simpel logo.jpg, maar soms heet het logo artis.logo.jpg. of zoiets. Is het SEO technisch beter om de logo's in mijn site te hernoemen naar : mijnbedrijfsnaam.artis.logo.jpg of mijnbedrijfsnaam,artis.jpg of is het stukje waarin ik mijn bedrijfsnaam noem niet belangrijjk voor de SEO? Ik wil dus mijn eigen bedrijfsnaam hoger in Google krijgen, maar ik heb geen intenties om mijn bedrijfsnaam boven de ranking van het door mij benoemde bedrijf zelf te krijgen.

Marjon Saft
Door

Marjon Saft

op 2 November 2015

Hoi Michel, ik denk het niet. Het voegt eigenlijk weinig toe en ik denk dat je de tijd dan beter kunt besteden aan het toevoegen van interessante content op je website, missshien een leuke infopagina over je bedrijfsactiviteiten geoptimaliseerd op je bedrijfsnaam? De achtergrond waarom ik de tip van de bedrijfsnaam in het logobestand gaf: als iemand op je bedrijfsnaam zoekt is het fijn als je bedrijfslogo in de Google afbeeldingen index naar voren komt. Veel succes!

Michel IJpelaar
Door

Michel IJpelaar

op 2 November 2015

;-) tnx

Aukje van der Wal
Door

Aukje van der Wal

op 17 October 2016

Hallo, Dankjewel voor je artikel! Ik zit met het volgende. Al mijn pagina's bevattten een afbeelding waarvan ik de instellingen zoals hierboven beschreven heb toegepast. Toch ziet de SEO van mijn wordpress site de afbeelding niet op de pagina staan. Ik werk met het Enfold Theme, het enige wat ik kan bedenken is dat daar ergens iets fout gaat. Heb jij nog ideeen?

Monique Martens
Door

Monique Martens

op 4 November 2019

Hallo Marjon, Het is al weer een tijdje geleden dat je dit schreef, maar ik heb er hier een vraag over en hoop dat je toch een reactie kunt geven. Jij schrijft op een gegeven moment "Ook de context van de afbeelding is belangrijk. Meestal zegt de tekst rondom de afbeelding ook iets over de afbeelding, dit neemt Google natuurlijk ook mee in het bepalen waar de pagina over gaat. Het heeft geen zin om een afbeelding op brood te optimaliseren als de pagina zelf over honden gaat." Naw zal een afbeelding van een brood in de meeste gevallen niet passen op een pagina over honden, maar dat hangt uiteraard van de context af. Mss wil je wel vertellen dat honden geen brood van straat moeten eten omdat dit vergiftigd kan zijn. Maar dat is een ander verhaal. Stel nou dat je een pagina/bericht schrijft over zoekmachine-optimalisatie en je plaatst daar een afbeelding bij van paperclips. Moet je dan die afbeelding zoekmachine-optimalisatie noemen en die term ook in je alt tekst gebruiken? Of moet je de afbeelding paperclips noemen en paperclips in de alt tekst gebruiken? Of noem je hem paperclips en laat je de alt tekst dan leeg? Wat is jouw mening hierover? Dank voor je reactie.

Reactie plaatsen